• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEDRACI - & - PoWeRKiTinG -
    SISCO
    SISCO --- ---
    Ono s tim zacatkem kdyz je clovek trochu sikovnej a premysli u toho-nadsenec tak s tim kitem zas tak moc neflaka. Napada me proc model 2012 a vetsi u ozona. Od tohoto modelu implementoval ozon do komor pretlakove prostupy takze kdyz flaknes s 2010kou tak ti bouchne ale 2012 a novejsi vypusti vzduch timto ventilem. U modelu Access tato vychytavka byla o rok drive. Frenzy to mel tusim az 2012.
    To je on:
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    ja nevim, do zacatku bych si poridil neco fakt levnyho...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Sotku takovej detailni rozbor jsem necekal :) Diky moc za spoustu rad a doufam, ze nekdy budu mit prilezitost pozvat te za to aspon na pivo a treba si poslechnout vic o tech uzavrenejch komorach. Presvedcil jsi me ze tu uzavrenku zatim nema smysl kupovat. Jen s tou koupi draka rok v. 2010 mam z toho trochu hruzu aby to nebylo moc olitany a nezahucel jsem v tom potom za opravy. O par radku niz se resil Frenzy 2011vs2014 a i kdyz chapu ze na zacatku nepoznam a asi ani nevyuziju rozdil u tehle draku, tak snad nebudu vecnej zacatecnik a casem i ocenim ze jsem si nevybral starsi model. A kdyz bych se treba prece jen rozhodl pristi rok pro tu uzavrenu komoru, tak se mi bude novejsi model i lip prodavat a treba se dotasnu zase na tech 10-12K ktery mi doporucujes :)
    Dokonce mi tady Frenzy 2014 nabizel Sisco, ktery je zkuseny jezdec, s drakem nikde zbytecne netluce a ma ho jiste v perfektni poradku. Navic mi taky radil co si u draka z druhe ruky pohlidat :) Za co z mu dik. Jen jestli mu uz nekam neodletel?
    RADAK
    RADAK --- ---
    SOTEKCZ: sis dal sklenku vina a brko ne? to je na knizku :-)
    SOTEKCZ
    SOTEKCZ --- ---
    HAUSNUMERO: Jo a jeste jsem zapomnel napsat, ze bych rozhodne nekupoval FS Pulse 1/2, FS PSYCHO 3/4 (teda jedine FS PSYCHO 4DLX 8m byl uplne bomba drak, ale to vetsinou lidi moc neprodavaji - vsem velkym velikostem se vyhybat, je to uz nejakych 6-7let starej drak a i kdyz lita hezky je to zbytecne nestabilni), UNITY si taky nekupuj, protoze to je drak na uceni a pro deti. Hrozne rychle te prestane bavit a mel by smysl jen, kdyby jsi ho koupil za nejakou smesnou cenu. Viron to je uplne blbuvzdorny a uplna nuda. No a pak jsou ty zminovany FS3, ktery urcite brat v DELUXE variante. FS4 8-10 asi nejsou to co shanis, protoze jsi na ne uz celkem tezkej. Jsou to v DELUXE matrosi uzasny draci a to i na vodu, ale kdyz se podivas na ceny, tak je to proste velkej luxus, clovek uz musi vedet, ze ho proste chce! (ale politani je to fakt nadherny, to se musi nechat!). No a u LOTUS verzi, tam asi neni moc co vytknout, ale jak uz jsem psal, je treba zvazit, zda-li chces investovat 50-60K do draka, protoze tech na bazaru bude pomalu..

Pegas Pivot nekupovat - jeste to ladi a nejsou zdaleka na konci, EasyFly Twisty byl treba rocnik 2010 podle me stabilnejsi, jak treba zminenej FS Pulse 2, ale nevim jestli se jeste dela a jak jsou na tom ted..

No a pak to jiz zmineny Chrono, tam je podle me proste cilova skupina nekde uplne jinde nez u zacatecniku a je to teda taky drahy jako krava.. :D
    SOTEKCZ
    SOTEKCZ --- ---
    HAUSNUMERO: Pokud jsi nikdy nelital, tak bych uzavrenou komoru nebral jako prvniho draka. Porid na pocatecni mlaceni nejakou starsi (2010+) otevrenou komoru kolem 10-12K a urcite si s tim na zacatku uzijes dost srandy a bude ti to uplne stacit.. S drakem budes flakat o zem a jako zacatecnik uplne neocenis rozdily mezi modelem z roku 2010 nebo 2014. Starsi drak sice bude mit tu pevnost o neco nizsi, protoze uz neco bude pamatovat, ale zase takovej rozdil oproti novymu to nebude a nebude to pak tolik bolet az neco znicis. Zaroven az se zacnes pohybovat v kitovych kruzich, tak teprve zjistis co vlastne chces a podle rad (kazdej ti bude tvrdit, ze ten jeho drak je proste nejlepsi :D) poridis uz treba draka novyho.

Novej drak ma u tohodle sportu urcite neco do sebe a pokud te tenhle sport bude bavit, urcite dojdes casem k zaveru, ze novej drak je proste nejlepsi (on je clovek nasranej kdyz nefouka, ale jeste horsi je byt nasranej, kdyz se nekam tahnes X hodin a pak se ti tam po 10minutach s drakem neco stane, protoze material uz neco pamatuje)..

Proc nedoporucuju tu uzavrenou komoru na zacatek? (hlavne na uceni na landu+snehu) Jsou to super draci, ale porad chteji litet. Klasickyho komorace placnes o zem a on tam zustane lezet, kdyz budes mit uzavrenou komoru a bude aspon trochu vhodne foukat, tak se ti po padu hned zacne stahovat do okna a zacne startovat, coz nemusis vzdycky jako zacatecnik ocenit. Celkove ten komfort s otevrenou komorou kdyz jde o nejaky zimni odpocivani ve vetru je proste lepsi, protoze zustane lezet na zemi. Pokud bude bezvetri, tak tam samozrejme zustane i uzavrena, ona tam teda zustane i ve vetsim vetru, ale uz musis vedet, jak na ni a jako zacatecnika by te to mohlo privezt do plno neprijemnych situaci. Uzavrena komora je o neco stabilnejsi, co se poryvu tyka, ale to se bavime o stabilnich vetrech a ne to tom ceskym bordelu, kde jsou rozdili vetru klidne 5-10m/s v poryvech! Tam s nejakym zasadnim rozdilem oproti otevreny nepocitej. Uzavrenou komoru konkretne zminovanyho speeda 3/4 ocenis hlavne, kdyz uz neco trochu umis a budes chtit skakat. Jsou to uzasny masiny na takovy to "domaci blbnuti", drzi ve vzduchu, poslouchaji, kdyz hodis tlamu, tak treba konkretne S4 lotus min kolabuje, protoze latka je tak lehka, ze vitr hned draka stahne a nepadne ti na hlavu.. Chovani otevrena/uzavrena komora je jiny a urcite je dobry si vyzkouset oba a pak se rozhodnout do ceho investovat.

Pro jezdeni na landu+snehu v CR klasickej komorac uplne staci. Pokud vis, ze budes mit choutky na vodu, ale nebude to priorita, tak ma uzavrena komora asi nejvetsi smysl, protoze porizovat dve sady draku neni uplne levna zalezitost. Az nechas landu a budes jezdit snih+vodu bude uzavrena komora nejvic super, ale az te pak zacne bavit nejvic voda a vsechno ostatni bude jen doplnek, zacnes se dostavat do stadia, kdy si stejne poridis foukacku (pokud teda budes chtit jezdit v CR na vode). Na stabilni vitr me osobne VETSI uzavrena komora bavi vic, jak foukacky, ale na ceskej vitr je to obcas uplne zbytecnej boj a s foukackou jsi vetsinou vysmatej jak beruska! :D

Pokud i pres to vsechno se rozhodnes si poridit uzavrenou komoru, tak cti nasledujici radky :) Rozhodne bych do zacatku neporizoval jiz zminovany Chrono, drak je to krasnej, je to kral race kategorie, ale na takovy to jezdeni pro normalni smrtelniky je to podle me zbytecne nestabilni drak a urcite neni pro zacatecniky. Je sice rychlejsi a mozna vykonnejsi jak speedy, ale jak zacnes delat kraviny, tak te ztresta kdy to pujde, ani startovani neni zadna sranda a pokud si jako zacatecnik neporidis chrono oceni to i kajtaci na spotu, protoze te nebudou muset nekde sbirat ze stromu.. (par nepovedenych startu jsem videl a nebyla to uplne prdel i kdyz samozrejme "kajtovniky" na spoty proste patri :D :D

Pak ti zbyva moznost poridit si FS Speed 3 DELUXE 12/15 (to DELUXE pisu schvalne velky, protoze je to zasadni vec si poridit delux variantu - standard material rozhodne nekupovat!). Urcite je dobry si davat pozor na prdly komory, jak pise SISCO:. Urcite si vem sebou kamarada co lita, protoze ten takhlen bouchlyho draka hned pozna, je to straslivej rozdil. Depower lajnu vubec sledovat nemusis, vetsinou mi vychazi pri intenzivnim jezdeni jedna depowerline na sezonu. Urcite jde pouzivat i sezony dve, ale jak se zacne chlupatet je lepsi ji vymenit, ne protoze by ti praskla, to se ti nikdy nestane, ale kdyz se ti nekde na dovoleny stahne ta vrchni vrstva, tak je to na hovno a lita se s tim pekne blbe. Pokud budes chodit litat jednou za 2-3tydny, tak ti ta depower lajna vydrzi klidne 3-4roky, bavime se fakt o intenzivnim litani a nejvic to trpi hlavne kdyz litas na pisku, protoze ty zrnicka se dostavaji do baru a rozediraji ji rychleji. Kazdopadne v repair setu mas jednu nahradni a nebo se da nechat udelat v Pegasu 2000 u slapala za par korun ;)

FS maji mixer testy, ktery rozhodne doporucuju udelat hned jak draka koupis. Nastavit ho do zakladniho nastaveni (vsechny uzliky zaroven), zkontrolovat hlavne jestli je depower 40cm a pak si srovnat vsechny lajny, protoze tazny se vytahavaji. Tohle si vem hlavne k srdci, protoze neni nic horsiho jak rozladenej Flysurfer. Pokud se o nej budes starat a tyhle veci prubezne kontrolovat jsi naopak schopnej draka drzet ve forme klidne 5let a bude litat jako kdyz jsi si ho koupil! Je to fakt straslivej rozdil kdyz zacne byt neco spatne, spravne nastavenej FS v dobrym vetru je absolutne blbuvzdornej drak, s tim dokaze litat i kdejaka blondyna, ale jak je neco spatne, tak klapou usi, netahne, kolabuje, atd... (ostatne to ti bude delat kazda rozladena komora nebo foukajda..)

Druha moznost je FS4 LOTUS 12/15. To je samozrejme super drak, ale obavam se, ze to neni uplne zacatecnicka cenova kategorie pokud zrovna nesukas milionarku nebo nepatris do sorty lidi co jsou a utrati v prvnim kramu co najdou 100K za vybaveni na tydenni dovolenou na ktery zjisti, ze je to vubec nebavi :D Po takovych lidech se samozrejme nejlip kupuje vybaveni, ale tech lotusu moc neni, protoze jeste do nedavna nebyl schopnej FS je mit ani skladem..
    Rozdil oproti FS3 urcite velkej. Rozhodne vyssi vykon, rychlejsi nafouknuti vzduchem, vetsi stabilita ve vzduchu, lip tahne do skoku a kdyz uz to umis i spravne odpalit tak tam drzi hooodne dlouho a posledni vec je lepsi lowend jak FS3 v DLX verzi. U FS3 DLX 15 vs FS4 LOTUS 15 je to cca. 1,5m/s ve prospech FS4! Samozrejme ma i svoje nesvary a to treba, ze v zime diky tomu, ze to je letajici sprcka jen tak na zemi nepostoji. Ve velkym vetru balit na snehu neni zadna lambada, protoze drak diky tomu matrosi drzi neuveritelne dlouhou dobu vzduch uvnitr (coz samozrejme zase ocenis na vode, protoze i kdyz lezi hodinu na vode, tak ho bez problemu zvednes), ale na snehu te to uplne nepotesi. No a v neposledni rade, sice ti ve videu ukazou jak na nej muzes cmarat, zabahnit ho a mozna se i vysrat, ale zkusenost rika, ze co je bily to po nekolika letanich NENI bily i kdyz je to material vyrabenej nanotechnologii :D :D

Proc jsem zminoval jen velikosti 12/15? Prijde mi, ze to jsou idealni velikosti, aby drak byl zivej a clovek se snim bavil. Na snih a land nema smyl porizovat 18,19,21 protoze kdyz poleti 21ka tak pojede i 15ka. Ten vykon ocenis maximalne na vode, ale na land/snih urcite ne. A na ty vode se pak zase dostanes do bodu, kdy budes rozmyslet jestli neni vlastne ve vysledku lepsi si poridit 19M ozone EDGE, kterej je zabavnejsi jak FS 21ka. Ono v dnesni dobe uz proste kazdej dela lowwind draka a uz to davno neni o tom, ze leti akorad 19m speed 3 dlx a ostatni sedi na plazi a smutne koukaji!

Ja litam nejakych 5let. Zacinal jsem prvni pulrok s ruckovyma komorama (cina, Ozone flow 5m, Libre zebra 3,5m), pak jsem poridil FS Pulse 2 10m kterej jsem mel 2roky, ale do toho jsem si poridil novyho FS Speed 3 15 DELUXE a zjistil jsem, ze ma vetsi rozsah jak ta 10ka a tu hned prodal. Pak jsem dosel k tomu, ze v CR ve velkym vetru nema komora smysl a poridil jsem si 8m ozone C4 foukajdu.. Po trech letech litani s FS3 15 jsem nevahal a poridil novyho FS4 LOTUS 15m a toho mam do ted.. Asi bych v dnesni dobe volil spis 12m, protoze jsem v posledni dobe docela zhubnul na svych starych dobrych mladeznickych 70-75kg a i kdyz s FS3 15DLX jsem mel vzdycky akorad, tak u toho LOTUSE bych asi ocenil obcas trochu mensi vykon, takze zacinam premyslet o vymene za mensi velikost, ale uvidim po letosni zime, protoze bohuzel tu lonskou jsem moc nemel moznost ho poradne proletet..

Kazdopadne ackoliv jsem douholetej priznivec uzavrenych komor, tak ti s klidnym svedomim reknu, ze jestli budes 99% casu litat v CR, tak si uzavrenou komoru urcite NEPORIZUJ! :D

Omlouvam se za chyby, ale je to takovej roman, ze nemam silu to ani cist a hledat vsechny ty zapomenuty carky a hrubky.. Ale snad to omluvite s ohledem na predani zkusenosti ohledne uzavrenych komor ;) Kdyby jsi mel nejaky dotazy muzem se potkat, zavolat si a urcite ti povypravim klidne vic. Urcite se ty uzavreny komory pripadne neboj, ale na druhou stranu urcite dobre zvaz jaky mas plany s litanim, aby jsi investice nelitoval!
    SISCO
    SISCO --- ---
    ADIK: Kazdy rok je to o cca 10% lepsi.. Hlavne rozsah nahoru!! tam je rozdil ENORMNí..Tzn. když přitne na 10m.s+ tak s 13kou stále OK.. na dřívějším modelu to bylo větší HC. Od 2012 udelal Ozone flagout..tzn, odstrel funguje ne jako kdyz zatahnes za brzdu ale kite se odstreli na bok. O dost lepsi.
    Letos zase bude revolucni zmena PREJ.. a bezpecnost se zas posune o dost dal.. Sem na to fakt zvedav.
    SISCO
    SISCO --- ---
    HAUSNUMERO: U FS ale i cehokoliv komoroveho si dej bacha na vnitrni zebra.. je to sloztej kite takze aby nebyl rozervanej.. Pak se divej na tlusty lajny v kladce vyvazu, tam je nejvic videt jak je kite ochozeny. U starsich kitu jsou obcas vytahany vyvazy (to nepoznas, jen kdyz to poslel do vzduchu tak ze treba mas bar trochu nasikmo) FS ma nejakej mixer na korekci tohoto vytahani. Ochozena je take videt trim depower snura, ale ta je tak strasne tlusta ze jeji opotrebeni nema zadny vyznam, jen je videt jak se kite hodne pouzival. FS ma na trim takovej pasek s praskou (to mi hrozne nevyhovovalo podle me v jednoduchosti je sila)
    Kupuj to nejnovejsi takze bych sel speed 4 12ku/15ku jestli mas dost penez a nebo Frezny 2014 13ku/2015 14ku.
    Dalsi uzavrena komora je Ozone Chrono.. to je uplnej special a Flysurfer samozdrejme na tohoto kite musel reagovat a uz udelal take kopii.. zatim nema jmeno ale vypada zcela stejne. Cilova skupina je race/speed/lowwind.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Jeste jednou diky vsem co napsali za pomoc s vyberem. Asi budu chvilku sledovat bazary jestli nenarazim na toho jezdenyho FS speeda a kdyz by nevysel tak poridim Frenzy13.
    A kdyby se jeste nekomu chtelo rozepisovat na co si davat pozor a jestli mam vlastne sanci jako laik poznat vadu u bazarovejch draku, tak bych byl moc vdecnej. :)
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    ADIK: ti říkám, 2011 a 2014 je neporovnatelnej drak .. zatim jde vývoj hodně dopředu, je to mladej sport :)
    ADIK
    ADIK --- ---
    T_MAX: a co poryvy? na ty 2011 se s nima dost peru... když to porovnám s accessem 2014 (nic jinýho bohužel porovnat nemůžu), tak ten poryvy zvládá daleko líp, nebortí se tolik.
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    ADIK: absolutne zasadni rozdil.. bezpecnost, letovy vlastnosti, rozsah jak dolu, tak nahoru.. urcite si sezen 2014 a nebudes litovat.. ja si sice ze zvedavosti vezmu jednu 2015, ale 2014 si nechavam, byla to skvela zbran :) 11m frenzy jsem ujezdil od 2,5ms do 12 ms .. vejs uz jsem pak bral 7m frenzy
    ADIK
    ADIK --- ---
    když už tu řešíte komory...má cenu přecházet z frenzy 2011 na novější, tzn. 2013-2014? je tam nějakej zásadní posun(bezpečnost, letový vlastnosti) kuli kterýmu měnit?
    SANSCULLOT
    SANSCULLOT --- ---
    PEKK: zima? jizni vitr!
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    PEKK: Muck :****
    PEKK
    PEKK --- ---
    T_MAX: Dyť já vím, broučku, jsme tam řádili spolu:) Zase výhoda je, že horší už to bejt nemůže...

SANSCULLOT: Zima, voe...:) Kdy odjíždíš na Kap?
    T_MAX
    T_MAX --- ---
    PEKK: letos jsem byl jenom v norsku, nic víc, nic míň .. bídná zima :D
    SANSCULLOT
    SANSCULLOT --- ---
    tak co? mate nekdo zejtra volno? jel bych Rozkos asi, tak bude snad teplejc :)
    PEKK
    PEKK --- ---
    T_MAX: Já už se chtěl ptát, kde si jezdil 40 dní na sněhu...to slovíčko "loni" jsem přehlídl:)

HAUSNUMERO: Tak tak, přidávám se s doporučením na otevřenou komoru +- 12m, 0-3 roky starou. S depowerem:)
    SISCO
    SISCO --- ---
    HAUSNUMERO: Ptal jsi se na uzavrenou komoru a tam ma smysl pro land jen FS a speed 3/4 v delux materialu.. Na bazaru okolo 30ti ojetejsi sezenes. FS ma dobrej hangtime. Pár lidí tady FS jezdí tak určitě napíšou. Pro me je to uz moc draha hracka a pokazde kdyz jsem jel 10m od keříku tak jsem trnul jestli ho neozdobím za 50tis :) [cena noveho bez DPH]

Za sebe bych 1000% doporučil Ozone Frenzy 13m na tvoji vahu nej.,... ver mi vazim 115kg :) ostatni 50kg netusej co je poradnej clovek/zadnej půlčík. Cena v bazáči seženeš za 22kkč +-.
    čím novější model tím lépe. Stabilita/výkon/rozsah a hlavně bezpečnost každým rokem o 10% lepší. Kdybys chtel, budu si letos kupovat novej a posledni model Frenzy 2014/13ku komplet (on je teda novej nenapadl loni snih) ti mohu postoupit za 20 at nezeru ;))..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam