• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEDRACI - & - PoWeRKiTinG -
    ADIK
    ADIK --- ---
    RADAK: tak já mám solar 240wp už víc než 5let, za tud dobu se mi investice vrátila mnohonásobně. a nepoužíváme to jen na dobíjení notebooku, ale krmíme s tim v káře všechno včetně lednice atp. taky mi auto na volnoběh žere o dost víc než 0,5l/h, ale to je jiná písnička.:)

návratnost investic je podle mě tak dva roky. počítám, že to člověk neřeší kuli jedný dovolený nebo pár víkendům(to stačí měnič přes zapalovač). solární systém bude sloužit 8-10 let bez problémů, jen bude mít časem menší zisk.

neříkám, že to co navrhuješ je špatný, pokud to někdo chce jen na dobíjení notebooku. ale pokud mám trakční baterku, tak proč nemít třeba taky lednici a studený pivko?:) a na to už je tohle řešení nepoužitelný.

s likvidací panelů to neni jednoduchý no, asi jako s většinou výrobků :(
    RADAK
    RADAK --- ---
    ADIK: OK, neresime vybitou baterku.podminky pro obe reseni jsou stejny. solar, kterej dava 10A, tzn 120W stoji 8tis Kc. Kdyz budem brat ze alternator da na volnobeh treba 25A a pri jizde je schopnej dat 70A a vic (VW T4).
    volnobeh za ani ne pul hodky teda dobije stejne to co tvuj solar v idealnich podminkach (azuro a kolmo ke slunci, tak aby dal tech max 10A) dobije za hodinu. idealni podminky nejsou, ale budiz.
    Notebook zere dejme tomu 120W. tzn 10A. hodina na notebooku tak stoji ani ne 30kc na volnobeh.(2l/hod)
    kdyz vemu ze solar stoji 8tis Kc, tak se vyplati po pracovni dobe min. 270hodin na notebooku v idealnich slunecnich podminkach a za predpokladu pouze volnobehu. pokud budes na miste i popojizdet a nebo bude pod mrakem, tak se doba navratu investice vyrazne prodluzuje.
    btw. makas 8hodin denne na notasu = 35 dni navratnost.

Ale eco friendly ti rozhodne chvalim. Skoda ze ty solary nejsou delany eco friendly technologii a zatim nikdo nevi jak je eco likvidovat, ale to jednoho dne bude!

byt to vyhodnejsi, tak uz ho mam na strese T4.
    ADIK
    ADIK --- ---
    RADAK: záleží co máš za solár, mě dává přes 10A.. mimo toho mám dobrý pocit, že jsem eco-friendly :) a vyšťavenou baterku za půl hodiny na volnoběh fakt nedobiješ ;)
    PEKK
    PEKK --- ---
    RADAK: Á, pán je ekolog:))

Je ale fakt, že solár musíš mít hodně kvalitní, jsem si kdysi objednal takovou malou svini z číny a ta mi místo nabíjení ten telefon ještě víc vycucla:D

Pak jsem udělal druhej pokus, celej den na slunci v Dahabu a nic...no šla o zeď, samozřejmě...
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    RADAK: s tim se da souhlasit, jen bych navrhnul misto menice nabijecku na 12V do auta.
    RADAK
    RADAK --- ---
    SOTEKCZ: druhou (trakcni) baterku do auta, menic na 230V a trada. na solar prdet, protoze to co da solar za 10 hodin slunecnyho pocasi, to da alternator za pul hodiny na volnobeh. Auto ti sezere za tu pulhodku 1l nafty. tzn 30kc. a kdyz budes na miste mimo civilizaci i pojizdet, tak neni co resit. jestli chces detailnejsi rozpocet(proudy, vykony a pod), tak do posty.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    SOTEKCZ: chces jenom solar -> notebook nebo solar -> baterie -> notebook ?
    SOTEKCZ
    SOTEKCZ --- ---
    Nemate nekdo zkusenosti s dobijenim notebooku pomoci solarnich panelu? Pripadne nejaky alternativni reseni jak si zajistit stavu pro dobyti notasu pri nejakym delsim cestovani mimo zasuvky? Diky za kazdy info ;)
    LAFOUN
    LAFOUN --- ---
    Aloha,
    jedeme na prodloužený víkend na Rujánu od pátku do pátku příštího týdne (7.-14.8.). Pokud by měl někdo zájem nabízím tam kiteboarding kurzy za zvýhodněné prázdninové ceny. Případní zájemci pište do zprávy. Jsem z KITEFORCE.cz, renomovaná kiteškola, která jako jediná v ČR pořádá i závody v kiteboardingu, landkitingu a snowkitignu. Pokud by měl zájem se někdo pouze přidat na pojezdík budeme taktéž potěšeni ;).
    RADAK
    RADAK --- ---
    SHEFIK: tyjo nejak malo vody tam je. pekna plaz na prkna, to jsem tam jeste nezazil
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    sobotni darko, trochu poryvovy, ale po dlouhy dobe rozcvicka dobra: https://photos.google.com/...bXmeddXL-U_hUuGEFua8qinoWA?key=LTE3Q3RGaWhKekh5THpfM0xhQmNTYnFyLXRtZXFR
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    P0L0US: ok, me je asi jedno kam, hlavne si zajezdit :) vyrazel bych ale nejak rozumne rano, cca kolem 9, auto muzu vzit, 3 mista volny
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    SHEFIK: zvazuju darko nebo rozkos, ale na ty je predpoved o neco slabsi. Az na moravu se mi kvuli jednomu nejistemu dni moc nechce.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    zejtra nekdo nekam? vypada to dobre na novy mlyny / rozkos / darko
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    zavidim. musim do prace, ale vikend bych jel kamkoliv, jestli budete nekdo vyrazet
    RADAK
    RADAK --- ---
    SOTEKCZ: doplnim. koupacska plaz je zase kurevsky daleko od auta a tam bych se bal neco v aute nechavat. na kitebeach je to na klid, porad tam nekdo je.
    Vlnolam je na kokot, ale nejak mi nevadil. prejet jde v pohode. chtelo by to ale molo na suchej start ala rozkos, pac ty ostry sutry me serou vic nez vlnolam.
    SOTEKCZ
    SOTEKCZ --- ---
    BROMDEN: Mexicany moc nemusim, ale tohle mi prijde zase prehnany, aby nekdo musel "hlidkovat s brokovnici u auta"... Normalne kazdej nechaval veci na plazi jako na kazdym spotu a po mexikancich ani pamatky.. Z kitebeach na auto krasne vidis a jak uz RADAK prepostovaval moje zhodnoceni, tak kdyz clovek neni zacatecnik, tak je to fajn novej spot na pojezdeni v dojezdovy vzdalenosti od Prahy do 2hod.

Za me palec hore, na cesky podminky fajn novej spot a pokud bude vitr fungovat, tak jako v sobotu, tak za me urcite lepsi, jak uprdeny Nechranice.. Je taky otazka, jak dlouho bude trvat, nez prijde nejakej lojza co si pronajme plaz a zacne vybirat nesmyslnej rocni poplatek za clenstvi v klubu, kterej nabidne pristup do vody a posranou kadiboudu (jeste jsem zapomnel zminit, ze primo u parkoviste je "toi toi, jsme pro kazdou prdel", kde takovej luxus nejdete? Zadarmo?) :D

PS: Pochybuju, ze projektanti meli tuseni co nejakej kite je. Nikoliv protoze by to projektovali uplny idioti, ale ackoliv nam to prijde divny, stale neni kiting takova masovka a 80% lidi ani nevi o cem mluvite.

Koupaci plaz je umistena absolutne logicky = s co nejlepsi dostupnosti pro koupajici se lidi, coz asi kazdej uzna, ze je proste prioritni cilova skupina. Vsechno ostatni (jako napr. kitebeach) je jen jako bonus. Taky muzou udelat v ty zatoce pristav s plachetnicema a budem uplne v prdeli.. Stejne nechapu moc hate od CTIRY: na vlnolam.. Ano je tam, je proklate vysokej, ale predpokladam, ze voda jeste o nejakej ten centimetr urcite stoupne a bude treba hloubeji, aby se pres nej dalo projet. Ted hold clovek musi smocit prdel a prekrocit ho, coz je samozrejme hroznej skandal a skoro bych to vyhodnotil jako problem kvuli, kterymu uz na Miladu asi nikdy nepojedu :D :D

Foto z neděle
    Milada - neděle

Foto ze soboty
    Milada - sobota
    RADAK
    RADAK --- ---
    Zitra rano teda Milada. odjezd treba pul 9 od Edenu. 1-2 mista, bude vitr i gril, takze neco na gril a pivko s sebou.
    BROMDEN
    BROMDEN --- ---
    Problém s Miladou je hlavně poloha. Jde sever, tedy oblast kde domorodci ukradnou vše co není přivařený a to co přivařený je uřežou a ukradnou. Takže kajtovat tam bez trvalého dozoru auta, a věcí je bez nadsázky ruská ruleta.

Jinak z té zátoky se vymávat celkem dá, ale s ohledem na vstup do vody je to spíš na systém "vlézt tam - pojezdit jednorázově do mrtva - jet dom". Což je zase napikaču s ohledem na nutnost střídat se u auta.

Za sebe to hodnotím jako provar - jezero pěkný. Vstup do vody na hraně rizika. Problém - spot v oblasti s totálně nevyhovující skladbou obyvatelstva.
    CTIRY
    CTIRY --- ---
    RADAK: přesně tak. Projektanti vůbec neřešili potřeby jednotlivých skupin. Kdyby koupáci a kitepláž byly obráceně koupákům to nevadí a kiters mají nej spot kvůli směrům větru. Navíc, že se tam prej projela holka po bříše na té štěrkové cestě. Vlnolamy jsou totální demence, to někdo potřeboval prodražit projekt - jsou fakt nebezpečný a blbě se přes ně leze do vody. No bude to takovej jarní a podzimní Berzdorfer...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam