• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEDRACI - & - PoWeRKiTinG -
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ADIK: to je dany tim, ze pokud nehranis a otacis draka, tak te drak logicky stahuje po vetru. tim padem ziskavas doprednou rychlost vetsi, nez kdybys v danym pripade hranil.
    ADIK
    ADIK --- ---
    SHEFIK: nejsem zadnej velkej skokan, ale co uz mam vyzkouseny (a bylo mi nekolikrat zkusenejsimi radeno), ze pokud nezahranis, tak skocis zabaka neboli nizko a daleko po vetru. cim vic zahranis, tim se uhel skoku zvysuje. nejlepe pokud dokazes zahranit tak, ze se pred skokem prakticky zastavis, pak letis nahoru temer v 90st. uhlu a tim padem vys.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    souhlas, myslim ze si rozumime :)
    RADAK
    RADAK --- ---
    SHEFIK: prebouchlej kite vyskocis to je jasny. ale poletis fest po vetru. vetsi hranou podle me zpusobis to, ze nepoletis tolik po vetru, ale poletis o to vic nahoru. proto jak jsem psal. s 9tkou jsem lital vejs nez s prebouchlou 12tkou, protoze jsem ji proste dokazal lip uhranit. nelital jsem treba dal po vetru a mozna jsem nemel ani takovy hang time, ale proste litalo to vejs.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    RADAK: no pokud ten rozdil delas mezi 5 a 9m, tak to jo, ja 9m asi nikdy nedal, tak nemuzu soudit :).. mel na mysli treba 2m a 6m :) do 6m se dostanes i bez hrany, v prebusenym vetru. imho je to ale stejne cely o tom, ze toho draka proste dostanes rychlejc na 12ku, kde pak muzes stlacit bar. s hranou to de samozrejme lip, to sem nikdy nerozporoval.
    RADAK
    RADAK --- ---
    RADAK: jeste se doplnim tady Dimitrim, ze step 2 je edge hard. proste to tak je. https://www.youtube.com/watch?v=YCmW4ZXjuHI
    RADAK
    RADAK --- ---
    SHEFIK: heled nevim jak ti to popsat. Rychlost kita vynech, mam bandit 2016 a toci jak krava. Otocim ho taky na fleku ale o to nejde. Vyletim s prebusenym taky jak krava do 5ti v klidu. ale letos mi na lefkate prislo ( poprvy jsem mel pujceny merak) ze do 5ti 6ti metru to bylo jedno. nemusel jsem se tolik odrazet. fungovalo to jak pises. otocit nahoru a zatahnout bar. ale hodne ty energie slo do letu vpred a ne nahoru. dostat na tech skoro 9m, bylo fakt o dobrym odrazu a timingu.
    U unhooku mi to funguje tak, ze cim vic a dyl (nebo aresivnejc) jsem schopny zustat zahranenej pred odrazem tim vic me ten kite vysrely a podobny pocit mam i u noramlniho skoku. Jestli to je napnutim lajn nebo cimkoliv jinym nevim. proste to tak funguje. u C shape kitu. nevim ostatni.
    Jako je pravda, ze kamos co jezdi RRD passion tusim, tak nedokazal s mym kitem poradne vyskocit. byl zvyklej se odrazit a pak az zarvat bar, to u bandita nefunguje. odraz je stezejni pri skoku s banditem.
    A jen doplnim, ze nemas pravdu s tim ze odraz neni znat pri skoku do nekolika metru. Kdyz popem (s kitem na 45) ses schopnej vyskocit cca 2m, tak jestli skaces do 5ti 6ti metru. tak ten odraz dela pres 30% skoku.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    RADAK: zalezi jak rychlyho mas draka. mam starej blade vertigo 12m 2007, bow typ, kterej se otoci na miste. kdyz je prebusenej a sotva zvladam udrzet vejsku, staci mi ho rychle pootocit, abych ho dojel a pritahnout bar, v tu chvili letim at se deje co se deje :) jeste nikdy sem se neodvazil poslat ho tam v takovou chvili naplno, protoze uz tak to byly polety nekolik m vejsky. a ver mi, ze prebusebej urcite nehranim, abych mu dal vetsi vykon.

kdyz to rozebereme, co vlastne dela hrana? snury vic nenapne, ty sou porad v zaberu. pomuze pri odrazu? urcite ne, kdyz letim do vejsky nekolika m, tak ten odraz by byl sotva znatelnej. cemu teda pomaha? dostat vetsi rychlost do draka, kterej pak rychleji leti zpatky (rychleji se otoci, aniz by se povolily snury), tim padem ma vetsi protitah vuci smeru/jezdci. je to vpodstate jen jezdcem vyvolanej boost rychlosti draka...
    RADAK
    RADAK --- ---
    Jinak nejsem zadnej kite expert. Chlumac je samozrejme vetsi kiter nez ja, ale tak kdyz se budem bavit o tech hranach, tak jsem se za tech par let do toho naucil polozit a samozrejme cim vetsi spric, tim lip. Tak vetru zdar.

RADAK
    RADAK --- ---
    SHEFIK: borci, byl jsem na Rujane mimo net. tak az ted. Dovolim si taky s timhle nesouhlasit. Busi jak krava, vemu prebouchlou 12tku a vyskocim min nez s 9tkou ve ktery mam akorat. protoze pro vysoky skok je od urcity vejsky dulezitejsi kvalitni odraz z hrany, nez prebouchnuti kita. a tu 12tku proste kvalitne neuhranim. otestovano s Fone Bandit. jak funguji ostatni kity ala Lithium nevim.
    kazdopadne jasny, ze se lita vejs ve 12ms nez v 6ti. o tom zadna :D
    SANSCULLOT
    SANSCULLOT --- ---
    JAKKILLER: fotrovatim :)
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    SANSCULLOT: hezky shrnuti.

hybrida protoze mas vic depoweru?
    SANSCULLOT
    SANSCULLOT --- ---
    No přijde mi ze logickým vyústěním tehle debaty bude ze s každej drak ma trochu jiný nároky na preciznost ovladani pri odrazu, behem letu a pristani.
    Open_c a cecka vseobecne vystrelej jednoho jak z praku, samotnej odraz je náročnější na nacasovani a spravny zahraneni a behem pristavani jak nepošleš kite na chvíli za sebe tak pristavas v takovekch kulich ze jedna chybicka se rovna strašný tlamě a nebo draka posles ven z okna a padas volným padem :)

No a pak jsou user friendly draci. Jako treba lithium. Něco jako automaticka prevodovka, proste na to slapnes a jede to samo. Neni to takova sranda ale chlupy na prdeli to postavi zaručeně taky.

Ale upřímně kdyz nastava dzihad na tarife v podobe 50knots tak si radsi beru hybriddelta nafouknutou jak sutr a cejtim se tak nejak vic safe :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    KADERAS: ja nerikam ze bez hrany udelas vejskovej rekord, nicmene i bez ni se da vyskocit vysoko. staci rychle poslat za sebe, v silnym vetru pak vystrelis i kdyz jedes downwind
    KADERAS
    KADERAS --- ---
    SHEFIK: Tak to bych si dovolil trochu nesouhlasit, přijde mi ze prave vyhranit před odrazem je ten faktor kdy se to dělí na skoky ala Radak a dlouhy ale nijak extra vysoký
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JAKKILLER: airrush lithium 10m, 2017. je to takovej docela hodnej beranek, nastoupava uplne sam a ve skoku se moc nevrti, sice se pomejc otaci, ale na to uz se da rychle zvyknout. lital sem ted na rujane kolem 10m/s na pul trimu a strilel me do vzduchu uplne paradne. jiny draci sice dokazou poslat vic, ale s timhle sem se po chvili nebal to tam poslat naplno, prave kvuli hladkejm dopadum
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    SHEFIK: souhlasim, prave proto mu rikam aby se soustredil na to co dela ve vzduchu (rovnovaha, kontrola draka a dopad) ne jen na vyskok. protoze pokud s drakem nehybes nebo hybes spatne, tak proste budes padat jak sutr.

kdyz jezdim ze 14m tak taky drzim ve vzduchu strasne dlouho i zmensich skoku a naopak se 7m to s drakem musim hybat (tam je ovsem snazsi toho draka posilat sem a tam nebo loopovat protoze je rychlejsi). ale tipuju, ze zacatecnik se bude ucit skakat na vetsim drakovi ve slabsich vetrech. neradil bych mu aby se cpal do situaci kdy je prepalenej s prilis velkym drakem a k tomu neumi napriklad poradne hranit aby mohl vypustit prebytecnou silu.

prepalenej je to samozrejme "snazsi" protoze draka jen posles nahoru + vetsi adrac. kdyz k tomu pridas jeste maly prkno a poradne nalozeny lajny z hrany, tak muzes litat do 15-20m jako nektery hovada tady. ovsem to se deje s 9m drakem ve 35-45 uzlech. ja mam 10m nebo 7m takze v podobnych situacich nechavam 10m lezet a jezdim ze 7m, ale asi bych si mel nechat narust par kouli a vzit jednou tu desitku a proste to poslat. :D

Nevim jakyho airushe mas, zkousel jsem tady na testovacim dni Razora 10m v asi 20uzlech a s tim to dopady do bavlnky moc nejsou.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JAKKILLER: neni nutnym pravidlem, ze cim vyssi skok, tim rychlejsi dopad. dyz si s drakem nahore jeste pohrajes, nez ho posles zpatky dolu, da se dopadnout i temer bez rychlosti. zalezi na draku, s vetsim drakem to de lip, malej te ve vzduchu neudrzi, navic se s nim musi pak nahore vic smrdlat, nestaci jedna pul obratka, ale treba dve, tri... ted sem dostal do ruky od sanscullota novyho airrushe a mam zas par vejskovejch rekordu, dopad jak do bavlnky, nekdy sem si z vejsky nekolik metru jen 'pristal na vlnu'
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SKAUTIK: vejska se da odridit dvema faktorama, velikost draka a sila vetru :) ani ta hrana neni tolik potreba :D
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    Heliloop? No ten je podle me zbytecnej pokud se neritis dolu z megaloopu. Ale trenovat ho muzes kdykoliv.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam