• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZABIASKOMERCNÍ FOTOGRAFIE - FOTOBANKA - rady a porady pro zacinajici fotografii a reklamu
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    ahoj fotografové :-)

chcete pořád jen fotit a přestat se starat, kde sehnat peníze na obživu a svou zálibu?
    zvu vás do on-line kurzu Josefa Cvrčka pro fotografy, kteří chtějí mít z fotografování skvělý byznys :-)

s Pepou se znám osobně a osobně kurz doporučuju. já už v něm jsem :-)

http://jancejka.cz/vydelavej-focenim/
    DAROS
    DAROS --- ---
    Navíc zapominate na to ze rozliseni neni vsechno. Hodne zalezi na pouzitem skle. Kdysi jsem delal fotky 1,4MPx a nechat udelat fotku na A4 nebyl problém ( kvalitni optika, velky cip). Ano dalo se pokud clovek vzal lupu s velkym zvetsenim a vedel co hledat , videt rastr...
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    BLACKX: porad nechapes jak sem to myslel. misto toho se tady snazis vysvetlit jak to myslis ty coz ja chapu :) to je jedno neres ot. pointa je snad jasna vzit profi fotografa co ma 22 a hotovo :)

EVIE
    EVIE --- ---
    MIKIMAUS: bude to databáze fotek k použítí pro různý formáty, od webu, přes publikace, po možnost vytištění pro nějaké výstavy, kdybch to chtěla jen pro ty publikace a web, tak to je v pohodě, ty velký formáty jsem si nějak nevěděla rady

každopadnéně všem děkuju, snad už to nějak dám dohrtomady:)
    MIKIMAUS
    MIKIMAUS --- ---
    EVIE: pořád nevim, na co ty fotky maji být, jestli do publikace nebo na výstavu...fotka do časopisu stačí podle mě i 8mpx, na plakát A2 postačí 16mpx...nebo jim řekni rozměr fotky v cm a počet dpi (stačí 150)..co se tyce formatu, tak stačí jpg s nejmenší kompresí nebo tif, ale pak počítej s fotkou i 200mb velkou...
    jinak určitě závisí na technickym zpracovani fotky, pokud je fotka technicky špatně vyfocená, tak nepomůže rozlišení ani 200mpx a tif...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZABIAS: Modelový příklad: Uděláš fotku zámku, která má 22 megapixelů, vrátíš se domů a zjistíš, že je o půl stupně našikmo (to se nedá přesně uhlídat ani s vodováhou). Můžeš to opravit, ale tím se dostaneš na 20-21 MPx, což by podle tebe bylo neakceptovatelné. Nebo ji nechat a odevzdat, ale pak bude křivá - pak to někdo dokonce bude muset spravovat po tobě. Takže maximum, co zvládne můj foťák bych nikomu nesliboval. Jestli fotky vůbec neupravuješ, tak samozřejmě fajn.
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    BLACKX: asi si me nepochopil ale to je normalni. proste kdyz bude mit fotky z fotaku 22 profi udelany tak vic stejne nedostane :) jedine pak ty steny...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZABIAS: Spousta fotek se nějak ořízne, takže 22 je extrém... to je splnitelné prakticky jen s Nikonem, ale aby to dávalo smysl, musí být špičkové objektivy (asi hlavně pevná ohniska) a musí se správně použít. Takže stejně není zaručená ideální kvalita.

(Já se focením živím, mám Canon 5D Mark III s 22 MPx a nic lepšího od Canonu nejde sehnat. A 22 MPx bych nikomu nesliboval, protože většinou se na PC něco ořízne.)

EVIE: Zvětšit se dá, ale samozřejmě se trochu "ztratí" kvalita (resp. už se nezlepší). Asi tam spíš počítají s tím, že plakáty se buď složí z více fotek nebo třeba podklad bude fotka v nižším rozlišení, ale text bude ve vysokém, takže celkový vygenerovaný obraz (který jim dodáš) bude mít těch 107 MPx. Ale ten finální obraz vytvoříš až nějakým InDesignem, Illustratorem nebo v CorelDraw... ta celoplošná fotka by tohle rozlišení neměla.
    EVIE
    EVIE --- ---
    BLACKX: díky, dobrá tabulka:) a já si myslela, že potřebuju fotografa, a zase skončím u tiskárny:DDD

Ale pak teda nerozumím tomu, proč Ti třeba tady http://zakaznicka-podpora.fotoskoda.cz/zakaznicky-servis-fotosluzeb/presne-rozmery píšou u velkoformátového tisku píšou: formát 70*110 - doporučené rozlišení - 300 DPI rozlišení 8286 x 12992 - cca 107 MPx. To se pak dá třeba ta 20 MPx fotka bezproblémů upravit v kompu na tuhle velikost?
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    EVIE: chtej profiky tj 22mpx a vic ...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EVIE: Já doufám, že to tak je. Jen by to chtělo potvrdit od někoho, kdo opravdu tiskne :)

Jinak tady jsem našel hezkou tabulku s body na palec. Tam je vidět, jaké rozlišení podkladu předpokládá tiskárna u různých velikostí papíru:
    Příprava tiskových dat velkoplošný tisk | Srp-reklama.cz
    http://www.srp-reklama.cz/priprava-tiskovych-dat-velkoplosny-tisk.php
    EVIE
    EVIE --- ---
    BLACKX: díky, tohle přesně jsem potřebovala zjistit. Prostě potřebuju zadat zakázku pro fotografa a nechtěla jsem mít nereálné požadavky. Počítám teda, že když si nechám udělat fotky kolem 16 - 17 MPx, tak už to v pohodě vytisknu i na plakát A0. A menší formáty pak už z toho jdou bez problému, jasný:)

A když se běžně používají zrcadlovky kolem 20 Mpx, jak jsi psal, tak je to asi v pohodě.

Moc díky.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EVIE: Já bych dal podmínku aspoň 15 megapixelů a jen jednu fotku, která nebude doostřovaná. Ty si to pak zmenšíš na jakou velikost chceš (snadné a jde to i automaticky) a pak doostříš. Doostření závisí na výsledné velikosti a použitém médiu, proto by to neměl dělat fotograf dělat hned na té velké fotce. Tuhle podmínku má ostatně většina fotobank.

Alternativně můžeš chtít tři verze, většina fotografů by to snadno zvládla, ale obecnější přístup je ten výše popsaný.

Bohužel kvalita fotky se strašně těžko popisuje, 15 mpix můžeš mít z mobilu i z profi foťáku a bude to úplně jinde. Pokud to jde, zadal bych jim, ať napíšou, čím to budou fotit. (Pak teda záleží i na objektivech, ale to už holt zanedbáme... když špatný objektiv použije dobrý fotograf, bude to stejně lepší než opačně).
    EVIE
    EVIE --- ---
    BLACKX: + MIKIMAUS: díky oběma, ty čísla jsou stejně šílený:)

Tak se zkusím zeptat ještě jinak. Co všechno by mělo být vydefinováný v zadání práce pro fotografa co se požadavků na kvalitu fotografií týká? Potřebuju nechat nafotit fotografie, které budou použitelné od publikací po plakáty. Nebylo by lepší si od té fotky rovno nechat udělat třeba tři verze nějaké vysoké, střední a nízké rozlišení?

Předem dík za radu, nějak nevím, kde jinde hledat nějaké užitečné info.
    MIKIMAUS
    MIKIMAUS --- ---
    EVIE: 300 je podle mě zbytečně moc, 300dpi bych si dovedl představit u fotky do časopisu, kde na to člověk kouká max. z 20cm..inkoustový tiskárny stejně lepší rozlišení jak 200dpi ze sebe nevymáčknou...to budou fotky na vystavu? podle mě by pro pozorovatelnou vzdálenost stačilo 150dpi
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Tím "normální" fotografové jsem myslel běžné profi fotografy :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EVIE: Na přesnou odpověď by to chtělo někoho, kdo se běžně zabývá tiskem, ale co se týče mých znalostí a zkušeností, tak:

Je to těžce nereálné. Vychází víc než 130 megapixelů (MP) a současná špičková technika zvládne maximálně 80. A i tady se bavíme o vybavení v řádu spíš milionů korun (středoformát), není vůbec běžné. "Normální" fotografové mají zrcadlovky, kde se špička teď pohybuje mezi 20 - 24 megapixely, jen Nikon má 36. Je otázka, jestli to vůbec něco znamená... abys využila těch 36 musíš mít opravdu špičkové objektivy, jinak je to jen 36 rozmazaných pixelů :)

Zkoušel jsem tisknout A2 tisky, což je v obou směrech polovina těch tvých rozměrů (tj. plošně čtvrtina) a při 20 MP je to i zblízka skvělé, pohybujeme se někde u 240 DPI. Ale většinou se na to ani takhle zblízka dívat nebudeš a tím spíš to platí i u větších formátů, však se někdy podívej na plakát nebo na billboard zblízka.

Jinak po focení se často část fotky ořeže při úpravách, protože kompozice třeba nevycházela... takže bych nestanovil minimum ani na hranici těch úplně nejlepších, ale trochu níž (třeba o 3-4 MP). Možná by stačilo i 10 MP, ale to už je asi na hraně. Můžeš zkusit projít běžné fotobanky, jestli tam nemají nějaké svoje obvykle používané rozměry.

My two cents... :)
    EVIE
    EVIE --- ---
    Zdravím, potřebovala bych poprosit o radu. Potřebuji nechat nafotit databázi fotek, které by byly použitelné pro tisk až do velikosti cca 120*80 cm? V jakém rozlišení mi je má fotograf dodat? Dokázala jsem si dohled různé přepočty, že při 300 DPI by fotgrafie 120*80cm měla mít 14 173 x 9 449 px. Je to reálné požadavek na fotografa,aby dodal fotografie v tak velkém rozlišení?

Nebo když to ještě zobecním, pokud chci od někoho dodat soubor fotek, jaké rozlišení se dneska považuje za standard?

Předem díky za rady.
    MIKIMAUS
    MIKIMAUS --- ---
    BIRK: myslim že v tom autorskym zákoně je něco jako že když fotíš obecně známé místo, tak je to v pořádku, ale pokud fotíš lidi nebo baráky a nemáš souhlas majitele nebo člověka na fotce, tak tě můžou teoreticky zažalovat...ale nevim jestli je nutný to zas tak hrotit...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BIRK: Radši si to ještě někde ověř :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam