• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZABIASKOMERCNÍ FOTOGRAFIE - FOTOBANKA - rady a porady pro zacinajici fotografii a reklamu
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EVIE: Na přesnou odpověď by to chtělo někoho, kdo se běžně zabývá tiskem, ale co se týče mých znalostí a zkušeností, tak:

Je to těžce nereálné. Vychází víc než 130 megapixelů (MP) a současná špičková technika zvládne maximálně 80. A i tady se bavíme o vybavení v řádu spíš milionů korun (středoformát), není vůbec běžné. "Normální" fotografové mají zrcadlovky, kde se špička teď pohybuje mezi 20 - 24 megapixely, jen Nikon má 36. Je otázka, jestli to vůbec něco znamená... abys využila těch 36 musíš mít opravdu špičkové objektivy, jinak je to jen 36 rozmazaných pixelů :)

Zkoušel jsem tisknout A2 tisky, což je v obou směrech polovina těch tvých rozměrů (tj. plošně čtvrtina) a při 20 MP je to i zblízka skvělé, pohybujeme se někde u 240 DPI. Ale většinou se na to ani takhle zblízka dívat nebudeš a tím spíš to platí i u větších formátů, však se někdy podívej na plakát nebo na billboard zblízka.

Jinak po focení se často část fotky ořeže při úpravách, protože kompozice třeba nevycházela... takže bych nestanovil minimum ani na hranici těch úplně nejlepších, ale trochu níž (třeba o 3-4 MP). Možná by stačilo i 10 MP, ale to už je asi na hraně. Můžeš zkusit projít běžné fotobanky, jestli tam nemají nějaké svoje obvykle používané rozměry.

My two cents... :)
    EVIE
    EVIE --- ---
    Zdravím, potřebovala bych poprosit o radu. Potřebuji nechat nafotit databázi fotek, které by byly použitelné pro tisk až do velikosti cca 120*80 cm? V jakém rozlišení mi je má fotograf dodat? Dokázala jsem si dohled různé přepočty, že při 300 DPI by fotgrafie 120*80cm měla mít 14 173 x 9 449 px. Je to reálné požadavek na fotografa,aby dodal fotografie v tak velkém rozlišení?

Nebo když to ještě zobecním, pokud chci od někoho dodat soubor fotek, jaké rozlišení se dneska považuje za standard?

Předem díky za rady.
    MIKIMAUS
    MIKIMAUS --- ---
    BIRK: myslim že v tom autorskym zákoně je něco jako že když fotíš obecně známé místo, tak je to v pořádku, ale pokud fotíš lidi nebo baráky a nemáš souhlas majitele nebo člověka na fotce, tak tě můžou teoreticky zažalovat...ale nevim jestli je nutný to zas tak hrotit...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BIRK: Radši si to ještě někde ověř :)
    BIRK
    BIRK --- ---
    BLACKX: super beru te za slovo :D ma to bejt na web kterej laka turisty an prohlidky (soukroma pruvodcovska agentura)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BIRK: Nejsem právník, ale myslím, že bude záležet na _použití_ těch fotek. Pokud to zadavatel chce použít do reklamy ve stylu "I Hrad doporučuje naše kondomy!", tak to asi bude někomu vadit :) Asi i jemnější reklamy by byly problém.

Ale pokud je to k ilustrativním účelům, jako do turistického průvodce, tak to by mělo být ok.

Co se týče přímo pořízení fotografií, je tu taky důležité, jestli to fotíš na území dané památky nebo jinde. V areálu jsi na něčím území a daný provozovatel si může stanovit svoje pravidla - typicky zákaz focení. Naopak, když to fotíš z ulice nebo vedlejšího kopce, tak ty interní cedule neplatí. (Platí ale to použití fotek, viz výše)

Ale je to jen můj názor. Ne, že se ne mě pak budeš odvolávat před soudy ;)
    BIRK
    BIRK --- ---
    tak jeste jeden dotaz... dostal sem zakazku na nafoceni Prahy... a ted kdyz jsem si projizdel nejaky ty rady a pravidla budov jsem nasle sekci ktera zakazuje fotit za ucelem prodeje .,..proste komercni fotky... tak si asi rikam ze jsem v prcicich co? kdyz mam nafotit treba Karlluv most, Prazskej hrad atd...
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    CUCHULAIN: ke 450 mám METZ a spokojenost.
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    CUCHULAIN: co třeba tohle? nějaké zkušenosti?
    Nissin blesk Di600 pro Canon | Megapixel
    http://www.megapixel.cz/nissin-blesk-di600-pro-canon
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    sháním externí blesk pro Canon EOS 450D. máte někdo nějaký zajímavý tip? :-)
    třeba nějaké oblíbené alternativy ke značce Canon?
    BIRK
    BIRK --- ---
    BLACKX: diky moc
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BIRK: Z makro-fotobanek jsem na Alamy.com a jinak na spoustě micro-fotobanek, tj. Shutterstock, Fotolia, Dreamstime (s iStock asi končím) a dále 123rf, Depositphotos, Photodune, BigStockPhoto atd. Co se týče výdělků, je to zhruba v tomhle pořadí, napsal jsem o tom celý článek s grafy (po čtyřech letech rekreačního přispívání fotek):

Mikrofotobanky – výdělky za poslední čtyři roky
    http://www.pastel.cz/2013/02/mikrofotobanky-vydelky-za-posledni-ctyri-roky/

Dole v článku jsou odkazy na moje podrobnější názory na jednotlivé fotobanky.
    Jinak se klidně ptej a je tu i klub kolem tohohle tématu:
    [ Microstock - prodáváme fotky ]
    BIRK
    BIRK --- ---
    takze aktualne: jaky fotobanky nebo weby pracujici na tomhle principu v soucasny dobe pouzivate? diky
    DEJAVUORAMA
    DEJAVUORAMA --- ---
    Zdravim, som tu novy, tak neviem ci to adresujem do spravneho fora, ale chcel by som sa opytat - viete mi poradit nejaky portal typu fotopatracka.cz, kde by sa dala zohnat nejaka praca? Som zacinajuci freelancer v Prahe a potreboval bysom nejake ksefty :) Diky
    www.dejavuorama.net
    ARRESTA
    ARRESTA --- ---
    Ahoj, pokud byste se chtěli zúčastnit soutěže CBRE Urban Photographer, informace naleznete zde :)

Naše společnost zahájila fotografickou soutěž CBRE Urban Photographer o nejlepšího fotografa roku 2013 | kancelarekpronajmu.cz
    http://www.kancelarekpronajmu.cz/...-soutez-cbre-urban-photographer-o-nejlepsiho-fotografa-roku-2013
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    Fotograf Ondřej Dobiáš, profesionální fotografie
    http://www.fotodobias.cz
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    hej mam novej web :) aby se mi dobre rikal do telefonu:

Fotograf Ondřej Dobiáš, profesionální fotografie
    PEJR
    PEJR --- ---
    Měl byste někdo nějaký vlastní hezký panorama hradčan, který byste mi byli ochotný volně poskytnout na web? ideálně foceno z Rýgrů, děkuju
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    City Exclusive CZ - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=L2j4fFHbIf0
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    jo ale pises sem, takze *jaksi* tady psani ma bejt spojene s fotkou.
    btw proto tu nic neni protoze jak foti on ukazat nechce nebo ani nemam tyto temata.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam