• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JARKA1MKRÁLOVSKÉ VINOHRADY - oficiální zastoupení pražské čtvrti zde na nyxu
    Bydlíte na Vinohradech? Především na těch pražských Královských? Máte zážitky, vzpomínky, které se vážou na toto kouzelné místo? Znáte dobré podniky? Podělte se o cokoli, co se k Vinohradům váže...

    !!!NA NÁSTĚNCE STÁLE DOPLŇOVANÁ DATABÁZE HOSPOD A VINOHRADSKÝCH PODNIKŮ!!!
    (Všichni, kdož se v tomto klubu zmiňujete o svých oblíbených vinohradských podnicích, přikládejte prosím ke svým referencím také bližší údaje (ceny, druh piva, kuchyně, obsluha, vybavení atp.) a aspoň něco jako adresu!)


    www.vinohrady.cz
    rozbalit záhlaví
    FIN
    FIN --- ---
    MR_DAN: popravdě neznám druhou takovou čtvrť v praze. a nejen já: http://blog.scuk.cz/post/3324448693/vinohrady-jsou-raj

    MR_DAN: "občas" nevadí ani kokain hele. mluvíme o setrvalém ládování se něčím takovým :-) stačí se jen podívat, jak cca polovina lidí (a mnohem víc hospod) příšerně přesoluje a zkus jim pak naservírovat čistý nesolený vývar z oháňky nebo kohouta - "nebude jim to chutnat". což není chyba řečených jídel - znamená to jen, že mají tak zmasakrované chutě a posunuté buňky kamsi, že vůbec nedocení báječnou symfonii v tomto.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ale je to fakt - mame vsechno: rybarny, syrarny, exoticke rezniky, lahudky, rusky potraviny, asijsky potraviny, farmarsky trhy, vybornej pomer "lepsich" restauraci ku "vejvarovnam" ve prospech toho prvniho, co nam vlastne jeste chybi? :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FIN: tak ja jsem se hlavne bal, abysme se tu nehadali o tom, jestli je mozne nadmernou konzumaci (treba 3x tydne po dobu 1 roku? vymyslet skalu je tezky) extremne palivych jidel nektere chutove bunky definitvne a trvale "odpalit" :-)
    jasne, ze kdyz vim ze me ceka nejaka degustace, kterou se cirou nahodou zivim (nezivim, myslim to obrazne), tak predtim do sebe nebudu ladovat nic zabijackyho :-) ale myslim si ze dat si cas od casu neco i treba hodne palivejsiho, nemuze mit dlouhodobe moc velkej vliv
    asi neco jako kdyz si absolutni sluchar zajde cas od casu na koncert System of a Down :-) hlasita hudba sluch poskozuje, ale tim ze si obcas zajde na koncert o absolutni sluch neprijde....
    ale to je jen takove moje IMHO :-)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    MR_DAN: to jsi mi připomněl ten Apetit na Vinohradské, který tu byl zmíněn jako "lidová jídelna" (myslím že to psal FIN ale nic ve zlém :). Chodím tam celkem často, ale v podstatě výhradně na salát/housku. Ta jídla vedle mi totiž přijdou // na to, že je to bufet, dělají to ve velkém a musíš si to nosit sám // poměrně dost drahá. V kdejaké horší restauraci poblíž vyjde hotovka minimálně na stejné peníze a s obsluhou.
    FIN
    FIN --- ---
    MR_DAN: spíš je krásný, že na vinohradech si ho můžeš dovolit mít :-) příikládám malého průvodce :-) http://snehulakvparnemlete.wordpress.com/2012/02/24/921017-sumar-ohledne-nakupu-kvalitnich-potravin-na-vinohradech/
    - i když, jak jsem včera zjistil, přestaly fungovat / zmizely stránky na domácí těstoviny - to pokládám za neblahé znamení
    FIN
    FIN --- ---
    MR_DAN: no tak především tento článek, když ho prostuduješ celý, tvrdí (a některé další, stačí zagooglit), že část nebo některé chuťové buňky asi ovlivňuje. (kromě toho, že veškeré mechanismy dále nejsou detailně známy.)
    za druhé si člověk musí uvědomit, že z hlediska chuťového vnímání mezi dvěma variantami
    a) působí na stejné buňky a vyvolá takový šok, že přehluší zbylé pocity
    b) působí na jiné buňky a vyvolá takový šok, že přehluší pocity vyvolané těmi prvními
    není v praktickém důsledku rozdílu - to by z kapsaicinu činilo (s výhradou danou bodem 1) jistou výjimku spočívající v tom, že by se nesměl konzumovat jen "při a okolo", zatímco jiné zdroje pálivé chuti "setrvale", čímž se dostáváme k bodu
    za třetí, totiž že kapsaicin není jediným zdrojem pálivé chuti, takže mluvíme-li celkově o "kvůli jemným decentním chutím není dobré dlouhodobě požívat pikantní a pálivá jídla", NEmluvíme pouze o kapsaicinu, tedy nelze tento (jinak deseti- a staletími ověřený) poznatek ignorovat s poukázáním právě jen na odlišný (ale ne výlučně? viz bod 1) mechniasmus působení kapsaicinu (s přihlédnutím k bodu 2:-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    stejne je to krasny, jakej je na vinohradech apetit, co? :-))
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    FIN: kri-kri na Korunni? Strasne draha hospoda, vyber tak z 5 jidel a pomala obsluha. Jidlo tam meli dobry, nicmene se nedivim, ze zavreli. Prestali jsme tam chodit asi rok, nez to tam zabalili. Ted je tam neco, co vypada supr nobl. No, moc me to nelaka.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    GHOSTDOGG: a kdy tam chodite? Mne naopak prislo, ze jim to tam odsypava. Vetsinou jsme na jidlo necekali dyl, nez 15 minut. Ale treba v te nejvetsi spicce je to jinak.
    FIN
    FIN --- ---
    LA_PIOVRA: ad aglio olio: fakt nevím. ale až ty najdeš, naopak mi dej vědět. protože pak zajdu otestovat.
    ad olej lozano-červenka: je skutečně vynikající. tak, jak je, lehoučký nahořklý spodní tón (u filtrovaného, nefiltrovaný jsem ještě nezkoušel). dál mají vynikající - a to myslím skutečně vynikající - olivy. a vlastně i okurčičky, kamarád si pochvaloval kapary...
    ad grosetto: tatáž zkušenost.

    u mě v podstatě největším hitem posledního roku byl pind. jinak dlouhodobě, jelikož člověk musí jíst někdy taky s ohledem na náklady, tak "lidová" jídelna http://www.apetitpraha.cz/vinohradska.html. "polední bufet" té aromi prodejny rovněž není na jaře a v létě k zahození. no vlastně je to všechno v tom odkazu níže :-)
    už asi přestala existovat řecká taverna kri-kri na korunní, škoda.

    no a pak hodně (jaro, léto) běhat na ty trhy a tam se živit. nejčerstvější "tržní" objev mám pro změnu tento:
    FIN --- --- 10:39:45 11.1.2013
    (+3)
    a nový objev z trhů na jiřáku:
    Všeobecné a praktické informace o Maďarsku - Jak se připravuje rybí polévka (halászlé)?
    Všeobecné a praktické informace o Maďarsku - Jak se připravuje rybí polévka (halászlé)?
    http://www.hunguesthotels.cz/cs/madarsko/Jak-se-pripravuje-rybi-polevka-halaszle
    halászlé je, vážení, neskutečnej nářez. (jak bratr amberan doufám potvrdí:) před vánoci jsem jich ochutnal na jiřáku, dva dny zpátky ji tam měli při koncertu pro karla zase - to už jsem si rovnou domů odnesl 1,5 litru ve sklenici.
    dobrá zpráva je, že od letoška bude stánek s halászlé po pražských trzcích kolovat pravidelně. celý podnik (pstruzi uzení v pojízdních parních udírnách + halászlé) patří pod již na trzích zavedenou značku www.pstruharstvi.cz, akorát s tím, že stánek uzené ryby + halászlé bude "separé" (ptal jsem se toho mladýho kluka) od "normálního" stánku s rybama - tudíž prozatím (a až trhy vypuknou) lze poslat maila, specificky se vyptat "kdy a kde" tento týden bude "stánek s polévkou" a pak si zajít :-) což já rozhodně budu hojně činit.
    prozatím u nich velká porce (0,5 l) stojí 45,- a když to spucnete s krajícem chleba (v ceně), rozhodně máte oběd za sebou a to prvotřídně chutný oběd. (o zdravotnicko-dietetické hodnotě takové polévky si snad udělá obrázek každý sám:-)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    LA_PIOVRA:
    ANICHQA: Imho Grosetto je věčně přecpané a obsluha nezvládá/nemá dostatek času na jednotlivé zákazníky, leč jídlo je tam výborné a pro mě jedna z nejlepších pomazánek "na uvítanou"..
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FIN: ja v zasade vim, jak si udelat (a jsem - i moje devce - maniak na nakup surovin), ale nejsem s to varit si rano do krabicky ani odbihat z prace k plotne (ackoli bydlim i pracuju na Vinohradech:). Tak hledam kam chodit na obedy, obvykle totiz inklinuju k tomu, ze do kazde restaurace chodim na jedno jidlo, tak bych si do repertoaru rad zaradil i restauraci kam budu chodit na a-o:)
    A dik za tip na olej z Andalusie, uz mi zas dochazi, takze nakup me nemine:)

    ANICHQA: odemne nepadlo, pac jsem pri svych 2-3 navstevach mel pocit, ze muzu byt rad, ze me personal nepropleska hdrem na podlahu, tak mile mi to tam prislo. Je to pravda dlouho, dotycni tam urcite uz nedelaji, jen pocit "tam nechci" zustava. Ale asi je spravne dat druhou sanci:)
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    Mne prekvapuje, ze tady vubec nepadlo Grosetto na Namesti Miru. Ty ostatni pizzosky povazuju za podprumerne.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    MR_DAN: tak vono když bydlíš na kopci, se nikomu nechce dolu :)
    S161
    S161 --- ---
    LA_PIOVRA: Giallo na JzP je podle me nejlepsi pizzerie v okoli co ma zaroven rozvoz. Rozhodne vyzkouset doporucuju (nejsem zadnej znalec pizzy) :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FIN: myslim si ze lenost, vrozena vada (nebo prednost?) vinohradaku, obcas nezna sve meze :-D
    FIN
    FIN --- ---
    MR_DAN: no "chtělo vařit"... ty domácí z trhů jsou, kromě toho, že jsou moc dobré, také za několik minut hotové! takže dáš vodu do varné konvice, přeleješ do rendlíku, vložíš těstoviny, chvilku poté začneš restovat česnek, vyklopíš těstoviny na cedník, zamáváš rukou, vyklopíš na pánev s olejem a česnekem a je to. žena přípravou tohoto náročného pokrmu zpravidla stráví asi 10 minut :-) takže tohle někde platit v restauraci už je skoro škoda :-)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    MR_DAN: na Moskevske mam dobre zkusenosti (maji ji dobrou) s Pizza Padova
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FIN: a komu by se s tim nechtelo varit, tak kousek pod kopcem, ve vrsovich na moskevske, je pizzeria La Torretta (neni to segra te z anglicke?) kde ty domaci testoviny normalne varej .. nevim jestli vyrabej, nebo dovazej, ale je to super! na druhou stranu pizza me tam zas tak moc nenadchla
    FIN
    FIN --- ---
    LA_PIOVRA: moje žena :-) ne, tak to netuším. jednak nemám až tak moc rád pizzu, jako spíš specificky požrané vinohrady, a druhak to taky moc často nikde nevídám. myslím něco jen "aglio olio". ale to si můžeš udělat sám.

    kup si na farm. trhu (od soboty prý zase mají začít) tři věci:
    1) tenhle olej http://www.olivovyolejzandalusie.cz/olivove-oleje - je fakt vynikající a už přes rok nejedu na jiném :-) rozhodně ne na "běžných oliváčích" ze spotřebitelských řetězců, jinak samozřejmě podobně skvostné mohou mít v té aromi prodejně (viz link na sněhuláka níže) anebo třeba tady http://www.recky-obchod.cz/
    2) pořádný česnek
    3) "domácí těstoviny" - mívají stánky na jiřáku i na náplavce, přes rok nejím jiné, jsou fakt báječné
    a do toho :-) v podstatě stačí nakrájený a oloupaný česnek zlehýnka osmahnout na oleji, jen minimálně, aby začal tmavnout, ale ani trošinku se nepřepálil, je to fakt chvilička, je to hrozně rychlé, a v tom okamžiku přidáš hotové těstoviny, ještě chvilinku orestuješ a celé vyklopíš a jíš.

    základní varianta. pak se někdy přidávají feferony, to já nemůžu. je to takhle primitivní a jde fakt o rychlost a nepřepálit to. a je to hrozně dobré :-)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FIN: Kdyz mas rad pizzu, tak bys treba mohl mit rad i aglio olio, nemas tip, kde podle tebe delaji nejlepsi v Praze?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam