• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JARKA1MKRÁLOVSKÉ VINOHRADY - oficiální zastoupení pražské čtvrti zde na nyxu
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SPIPI: Ok dík. Vyzkouším.
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    GHOSTDOGG: z vlastní zkušenosti doporučuju

    MUDr. Marie Königová názory - dermatolog Praha 2 . Vinohrady - ZnamyLekar.cz
    http://www.znamylekar.cz/marie-konigova2/kozni/praha-2-vinohrady

    byl jsem tam teda naposledy před mnoha mnoha lety, ale asi to bude pořád stejná milá a schopná doktorka
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Nemáte doporučení na nějaké kožní? Pokud možno přemýšlející doktor, který neřeší všechno tím, že předepíše kortikoidy?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    RYBKA: dik
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SARAJ: Chodím k Jedličkové na poliklinice u Želivského, ale jsem nespokojená, hodlám se při nejbližší příležitosti registrovat tady http://www.sternova.cz/
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    ola,procitala jse,ale nenasla -prakticky lekar okolo Flory,Zelvy...mate nekdo doporuceni?
    KEDAREK1
    KEDAREK1 --- ---
    SPIPI: taky jsem si psal s P2 OZP.....co se mi ale nelibi je to, ze byl zakaz vstupu do parku, tudiz by stromy nemely nikoho ranit a mohlo se pockat trochu (to, ze nekdo leze do parku na zakaz vstupu je absolutne jeho problem a nese plnou zodpovednost za sve konani). Ja mam zase vyfoceny stromy, ktere jsou zdrave a pekne....Pro uplnost taky prilozim komunikaci...

    Vážený pane ,
    dovolte, abych reagovala na Váš dotaz.
    Z důvodu dlouhotrvajících dešťů, které zavinily zvednutí hladiny spodní vody, plošné a velmi silné podmáčení půdy a parkových porostů, bylo nutné okamžitě řešit ohrožení návštěvníků parku případným vývratem či rozlomení korun stromů. Od 30. 5. 2013 došlo k pádu 19 ks stromů. Minulý týden, přestože již bylo příznivější počasí, mohlo dojít vlivem podmáčení k nekontrolovatelným pádům stromů. Z tohoto důvodu MČ Praha 2 objednala soudní znalce a arboristy, kteří měli za úkol zkontrolovat stabilitu všech stromů ve všech parcích na území MČ Praha 2 před jejich otevřením pro veřejnost. Bohužel došlo k radikálnímu zhoršení stavu stromů a z důvodu bezpečnosti na základě odborných posudků muselo dojít radikálnímu zásahu ve všech parcích. Biologický odpad z pokácených stromů je odvážen na kompostárnu k dalšímu využití. Za pokácené stromy je počítáno s novou výsadbou, která proběhne za vhodných klimatických podmínek.
    Děkujeme za pochopení. S pozdravem

    Dobrý den paní Inženýrko,

    ono je však otázkou jak vysoká spodní voda je na nejvyšším místě v Praze a sice v Riegrových sadech takovým nebezpečím, že pokosím x zdatných stromů. Včera jsem se v parku procházel a některé stromy skutečně pan dendrolog vytipoval správně, nicméně některé zdatné kusy nebylo potřeba rozhodně kácet. To že se vysadí stromy nové, tudíž se profinancují nějaké dotace, už není tak směrodatné. Bezpečnost je na prvním místě a nejsem z té řady zelených, kteří by řvali za každý padlý strom, ale ani nejsem naivní a rád nastavuji zrcadlo a ptám se proč. Ono nikdy nemůžeme vycházet pouze z jednoho úsudku , vždy je k racionálnímu řešení vstřebat úsudků více. Děkuji Vám za objasnění situace. Některé padlé jasany, jejíchž kmen byl opravdu silný a zdravý by určitě našly lepší uplatnění než v kompostárně, jedná se o jedno z nejtvrdších dřev, co má široké uplatnění a není levné. Nakonec bych zmínil, že slovo radikální je asi tím problémem v této otázce.

    Vážený pane inženýre,

    děkujeme, že Vám není osud dřevin v jednom z nejkrásnějších parků lhostejný.
    Jak uvádíte, nelze vycházet vždy z jednoho úsudku. Každý problém má více řešení, pravdou však je, že prioritou pro ty, kteří park spravují, je především zdraví a bezpečnost návštěvníků parku. Vzhledem k tomu, že v parcích (mimo jiné i v parku Riegrovy sady) stromy začaly padat v hojném počtu již druhý den vytrvalých dešťů, musela být situace řešena ihned. Parky byly uzavřeny. Přesto někteří občané zákaz vstupu do parku nerespektovali.

    Na základě znaleckého vyjádření k provozní bezpečnosti dřevin v parcích a na základě symptomů indikujících zvýšenou pravděpodobnost selhání stromu byly navrženy dřeviny k odstranění, případně navržena stabilizační opatření nezbytná ke stabilizaci dřevin. Neuposlechnutím navržených výše uvedených opatření ve znaleckém vyjádření by přetrvávalo ohrožení života či zdraví návštěvníků parku pohybujících se v bezprostřední blízkosti dřevin. Jelikož začíná být teplé počasí a blíží se čas prázdnin - a s tím související vysoká návštěvnost parků, bylo v zájmu městské části Praha 2 otevřít parky pro veřejnost co nejdříve. Abychom si byli jisti, že občanům otevíráme parky bezpečné a stabilizované, bylo nutno přistoupit k doporučeným opatřením odborníků.

    S pozdravem
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Abych tady trochu rozptýlil zdejší obavy o naše stromořadí, které jsem do jisté míry po zkušenostech z let minulých rovněž sdílel, obrátil jsem se v této věci minulou středu na mně spřízněné duše na radnici Prahy 2 – na radní Kateřinu Jechovou a radního Michala Uhla (oba SZ), kterým plně důvěřuju a zároveň, vzhledem k tomu, že reprezentují na radnici i ekologickou agendu, mám za to, že tyhle věci mají z principu pod kontrolou a zajímají se. Bohužel jsem se nedostal k tomu to sem postnout dřív, tak aspoň dodatečně...

    S Michalem jsem si psal jen ve stručnosti a jedna z jeho smsek vystihuje podstatu řešení:

    „Samovolně spadlo 19 stromů, na každý pokácený strom je znalecký posudek. Jinak razíme konzervativní postoj, co není nutný, nekácet.“

    S Kateřinou jsem si posléze ještě vyměnil pár mailů s tím, že to zásadní mi sdělila hned v tom úvodním:

    „Ahoj Josefe,

    z kácení stromů v parcích pochopitelně radost nemáme a rozhodně nebereme krizový stav po povodních  jako příležitost pro obnovu parků. Odbor životního prostředí v Praze 2 má moji důvěru, co pamatuji, tak za každý ohrožený strom statečně bojují a myslím, že to je na na parcích znát.

    Situace po povodních byla hodně špatná, parky byly nacucané vodou, nejenom zatopená Folimanka, ale i všechno ostatní. Některé stromy vyvrácené, spadlé, akutně hrozilo, že někoho zraní.

    Během cca 3 dnů byly všechny parky zkontrolovány experty v oboru dendrologie a jimi označené stromy pokáceny. Vypadalo to děsivě a zarputilé ochránce přírody nepřesvědčím, že to parky nepoškodilo, ale v důsledku to vzhled parků nijak výrazně nenarušilo.

    Dalším krokem bude nová výsadba, na které budeme trvat.

    zdraví Katka“

    Pokud by tu byl někdo, kdo stále cítí potřebu získat k tomu nějaké materiály a nedůvěřuje takovému prohlášení, mohu mu pomoci například získat přístup k těm znaleckým posudkům a dalším informacím + mám ještě nějaký fotky stromů, které se kácely, ale ty nejsou zrovna dvakrát reprezentativní :-)

    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    MR_DAN: tezko rict... ja jsem prece predpojata... :), ale k tyhle dame do skolky dite fakt ne-e, ale verim, ze by si se spoustou mistnich rozumnela dobre...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    HABRENKA: hmm, skoda, ani tentokrat jsem nedocetl za prvni gramatickou chybu (modro - bile) neni to nahodou nejaka krava?
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    HABRENKA: pravdepodobne ano.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    tohle bude velka kamaradka, doufam, ze vsech, co tu maji deti... mne je z toho dost na bliti... http://dianova.blog.idnes.cz/c/346905/Porusila-jsem-zakon-a-zitra-ho-porusim-zas.html
    holt kdo hleda, najde...

    ANICHQA: asi se nudili a postavi tam obchodak s podzemnima garazema...
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    tak napriklad jsem vubec nepobrala, proc musely pokacet jedine 2 stromy, co rostly primo na hristi u Vodarny, kdezto stromy na hristi ve Slovenske nechali byt, prestoze je jich tam podstatne vic, nez u te Vodarny...Taky nejsem priznivcem techto aktivit.
    FIN
    FIN --- ---
    HABRENKA: výborný nápad. jsem si jist, že by to přispělo jak k přirozenosti vegetace, tak, ehm, k ozdravění městské populace :-)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    KEDAREK1: blbecky nazyvam lidi, co volaj o povodnich, ze je zavreny park a oni plati dane, tak proc tam jako nesmi jit, kam maji jit vencit nebohe pejsky... a tak... a ne, nedelam na urade... jak rikam, kaceni stromu neni popularni, lec tady vim, ze je podlozene, neb se o to sama zajimam... je to smutne, ale zadne proti jsem nenasla... leda nechat parky zavrene a udelat z nich prirodni rezervace, at si to tam roste a pada jak chce samo a vstup na vlastni nebezpeci... jine reseni mne bohuzel nenapada...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    ja asi ty chudaky ouredniky zacnu litovat, maji takovy prace...
    KEDAREK1
    KEDAREK1 --- ---
    GHOSTDOGG: :o))))) dobreeee!
    KEDAREK1
    KEDAREK1 --- ---
    HABRENKA: ty si skoncila u jednoho stromu, za tim stromem si pouze stojim, jine jsem nekontroloval, radej, takze mi netlac do pusy co jsem nerekl. Nikomu stiznost podavat nebudu, jen debatuji a rad bych slysel nato nazory. Jinak... aspon nekdy na urade neco delaji(te)....pokud nazyvas blbecky lidi, co jim voda ohrozuje majetek ci zivot a chteji pomoc tedy volaji na urad s volovinou pak ok, to, ze nedostanou priplaceno a ze jsou urednici spatne placeni neni muj boj...Ale kazdy tady prece chape, ze kazdy strom je zapsany a blablabla a co jako? na kazde rozumne rozhodnuti potrebujes nekolik nahledu a prave o to mi tu jde, zjistit pro i proti tomu kaceni a pak si kazdy rozumny clovek udela nazor sam...muj nazor, jako vysokoskolskeho environmentalisty je ten, ze bezpecnost je ohromne dulezita, ale v tomto pripade si zcela nejsemmuselo li padnout tolik stromu.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    KEDAREK1: podej stiznost, pisemnou... pridelas praci a dostanes odpoved s posudkem, kazdej strom je zapsanej... zainteresovana jsem proti blbeckum co praci lidem pridelavaji zbytecne, nez by radeji sli pomoct... takze ted jsme skoncili u jednoho stromu, co te sere... zajimavy vyvoj... btw prave proto, ze stromy samy od sebe za beznych okolnosti nepadaji, tak jsoo parky pristupne po cely rok a je to diky tomu, ze se o ne nekdo stara... prekvapive... pokud myslis, ze se na urade behem povodni nudej, tak jsi na omylu... slouzi se tam i nocni, aby mohli blbecci volat s kravinama, strasna zabava, bez priplatku ci diku... takze zabava v podobe kaceni stromu to opravdu neni :-/
    nasralo by mne, kdyby vykacely park a postavili tam obchodak, velmi... ale tohle fakt rozumnyho cloveka nenastve a u blbce skoda, ze to nespadlo na nej, co dodat... chtel jsi info, dostal jsi ho, nestaci, za mne konec no...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam