• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JARKA1MKRÁLOVSKÉ VINOHRADY - oficiální zastoupení pražské čtvrti zde na nyxu
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    FIN: byl jsem tam naposled jako malej, co si tak vybavuju tak na kostel pomerne strohej, nebo ne?
    FIN
    FIN --- ---
    MR_DAN: to není to hlavní. to úžasný je uvnitř. nebo, abych byl přesný: to úžasný není uvnitř :-) zdá se, že gilotina ví přesně, o čem mluvím :-)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    jojo, jenže názor, že se to na náměstí nehodí je váš subjektivní, podtržený deklarovaným buranstvím a neznalostí.. co vám na to mám asi tak napsat? Zajděte si do knihovny? Internet evidentně nestačí..

    ta diskuze není o vkusu, ale hodnotě a nějakém kulturním odkazu, dědictví, byť nám to tady FIN opakovaně tak pěkně maloměšťácky zadupal do země..

    a ruku na srdce, Jiřího z Poděbrad zas takové historické centrum není, aby se všechno mělo podřizovat řadovým domům a věřte, že podobný názory, jako ty vaše, poslouchal už Plečnik, když postavil Chrám Nejsvětějšího Srdce Páně, který nyní usiluje o zapsání do UNESCO.

    Předpokládám, že symbol Žižkova - Žižkovský vysílač pánům taky nevoní :-)
    FIN
    FIN --- ---
    VON_GILOTINE: jj :-) akorát, že když jdu kolem, na plečnikovi mi oko ulpí, chvíli šrotuje a pak dobrý. na průduchu ulpí taky, šrotovačka už proběhla a dobrý to není. halt musej architekti počítat s tím, že když se realizují na veřejných prostorách a ovlivňují veřejný prostor, může se to veřejnosti taky nelíbit :-)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    mam takovej pocit, ze ma svym vzezrenim a absenci oken ve spodnich trech ctvrtinach prirpominat vzhled noemovy archy..
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    FIN: tez mi to imponovalo. vubec, ma to skvelou ambience
    FIN
    FIN --- ---
    VON_GILOTINE: a cos tam viděl? nebo spíš neviděl, abych byl přesný :-)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    samozrejme mnohokrat. zezadu i zepredu.
    FIN
    FIN --- ---
    VON_GILOTINE: ten kostel je úžasnej a to hlavně jednou věcí. byls někdy uvnitř?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    CYBERKOTLIK: to je jasny. na druhou stranu jako mezibod mezi vystup z metra (dost hranaty), ten vyfuk (brutalist) a tehdejsi zastavku autobusu to bylo pomerne.. a ted mi dochazi pozor, dyt i ten kostel je dost hranateja psotavenej netradicne..imho to nebylo tak mimo.
    FIN
    FIN --- ---
    SPIPI: ale prosím tě. řeč je o tom, kam tu moderní architekturu prdnout. to za prvé. a za druhé, stejně, jako není každej novej nápad dobrej jenom proto, že ho zrovna teď někdo vymyslel, tak není každá moderní architektura pro lidi zajímavá jen proto, že si zrovna někdo vymyslí, že to teď postaví takhle sem. anebo vlastně co? moderní architekti se rozhodnou, že to chtěj stavět takhle, a zbytek, ačkoliv se mu to z poloviny nelíbí, se musí přizpůsobit? no nemusí :-) a kromě toho: když dva dělají totéž, není to totéž - jaktože se lidem líbí plečnik a moderní brutalismus je nebere?

    pokud výzdobou mestra myslíš ten nástěnněj medailon - či jaksetovlastně... - s jiříkem, tak ne snad, že bych zvracel, když ho vidím, ale jako ukrutná nádhera mi to taky nepřipadá. a za socíku se stavělo, jak si soudruzi poručili a kam si poručili, takže lidi do toho nesměli moc kecat. já třeba znával kdysi architekta loose, takže vím, co původně mělo stát na místě nové scény namísto toho moderního cenného hnusu, co je tam teď. hint: něco podstatně hezčího. ale soudruh rozhodl a bylo.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SPIPI: to ze se to stavelo spolecne chapu, jen se to tam proste nehodi. Moderni architektura nemuze bejt napalena do historickyho centra jen tak bez ladu a skladu. teda evidentne muze, ale nelze se pak divit, ze se to mnoho lidem nelibi. Jestli se chtej architekt vyradit v moderni architekture, musej imho brat v potaz i tyhle souvislosti
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    Ta kašna se stavěla společně s metrem, vstupem do metra a vůbec tehdejší rekonstrukcí náměstí. "Téma odpovídalo zadání libreta výzdoby stanice metra – “Jiří z Poděbrad – český král" (viz odkaz na big boss), takže odpovídá prostě tehdejšímu zadání celé rekonstrukce náměstí. Domy okolo jsou zpravidla stavěny do WWII.

    Už chápu, proč se o Praze často mluví jako o skanzenu. Moderní architektuře tady prostě pšenka nekvete :-/

    jinak brutalismus je třeba i tohle:
    25 Abandoned Yugoslavia Monuments that look like they're from the Future ~ Crack Two
    http://www.cracktwo.com/2011/04/25-abandoned-soviet-monuments-that-look.html
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    VON_GILOTINE: ona je to spis otazka umisteni, me ta kasna prijde taky socialisticky odporna, ale proti umisteni nekam doprostred sidliste bych nic nemel - mezi historickou zastavbu se to vylozene nehodi. A kdyby tam tenkrat misto tohohle vyrobili nejakou kasnu designove odpovidajici domum okolo, verim ze by sis tam jako dite vyhral stejne.
    FIN
    FIN --- ---
    VON_GILOTINE: to je naprosto OK argument: líbí se ti anebo sis zvykl. subjektivní dojem, subjektivní argument. naprosto košer. jen halt zkrátka když se někomu nelíbí, nemá cenu mu otloukat o hlavu uměleckou hodnotu. já jsem se občas taky přistihl, že jsem si během let sentimentálně zvykl na některý hnusy. a pak jsem pochopil, že když se mi něco hnusí, nebudu hlasovat za "zachovejte, má hodnotu", protože prostě část hodnot je mi fuk - i když to "postavili už tenkrát". asi bych osobně tu kašnu zbourat nešel - ale taky mi nebude vadit, když bude pryč. a místo ní nějaká nebrutalisticky nehodnotná, ale oku víc lahodící věc. samo, odstranit to, co subjektivně vnímám jako hnus, aby tam nacpali jinej hnus nebo kamennou plochu, mi taky přijde samoúčelný - to už je zas i ta kašna lepší. ale hlavně... já už na vinohradech teď nebydlím. takže už je to kecání pro anebo proti na vás :-)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    FIN: tak samozřejmě ten nový prostor pro trhy bude vypadat jinak, než je tomu dnes, i když se mi ten návrh taky nezamlouvá (ale z jiných důvodů, než tu zatím padly), tak zas takový tydýti to nejsou, aby trhy přesunuly na menší prostor. Samozřejmě ten prostor by měl být větší..

    jojo, přesně ten parádní žulovej butr :) ale je fajn, že se dobrovolně nazýváš buranem, co to nedokáže ocenit, takže se tím pádem trochu pro takovou diskuzi diskvalifikuješ.

    až se mi dostane do ruky ta vizualizace, tak to sem hodim, ať víte, co je to moderna :D
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    jinak: cim vic ty veci mizi, tim vice stoupa hodnota tech par poslednich.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    na rovinu, vyrustal jsem na jiraku jako dite. naucil jsem se tam jezdit na kole a skakani po fontane bylo mi dennim chlebem, den kdy jsem prekonal nejsirsi usek mezi dvema pulkami fontany byl mi velice stastnym dokladem rustu. samotnemu mi rovnez nijak neimponovala vizualne, lec s postupem let/dekad, mi jiz jeji styl prijde historicky nenavratny a tim vyznamny. stejne jako ten pruduch.

    petici za zachranu organizovaly dve moje kamaradky, samotneho me to nejdrive zaskocilo, po kratke rozvaze jsem pochopil vyjimecnost one fontany.

    rozumim argumentu vyrustal jsem v tom nemam to rad. sveho casu jsem mel vazne hadky s expritelkyni prave na tema rekonstrukce panelovych domu, prisly ji tak krasne ve sve puvodni sedive podobe, pro me byly jen hruznym mementem desu ktery ve mne jako malem hochu na prelomu 80/90s vyvolavaly. brrr.
    FIN
    FIN --- ---
    VOJTASAN: koukej: http://www.artcyclopedia.org/art/le-corbusier-building.jpg moderní hrozně hodnotnej corbusier. akorát já bych v tom prostě nechtěl žít, no. jsem primitiv a nechápu hodnotu.
    FIN
    FIN --- ---
    SPIPI: to je ten žulovej butr za bazénkem kousek nahoru?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam