• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JARKA1MKRÁLOVSKÉ VINOHRADY - oficiální zastoupení pražské čtvrti zde na nyxu
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    LA_PIOVRA: jojo a pocitam, ze maly cerny Lilecek pouta pozornost uplne stejnou, jako velky bily Dedecek :D
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    NE7RA: pak si vyfotej trznici a jdou na chvili do parku, kde si pujcuju psy a foti se s nima!
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    LA_PIOVRA: presne tak :) misto hladovych/najezenych cinanu, se tam ted roji swinguchtiva mladez a Burlesque manekyny :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    NE7RA: jj, puvodne meli hub vedle bejvalyho Illusionu, ale presunuli se. Jsou to nadevsi pochybnost Cinani.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    LA_PIOVRA: potvrzuji vysoky narust tech orientalnich skupinek vystupujicich z kolikrat silene zaparkovanych autobusu :) Z Basnika panve se stala nejaka dulezita kota techto skupinek! :D
    BPX
    BPX --- ---
    ja je mam taky rada.
    cizinci jsem myslela turisty pochopitelne.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    BPX: ty socpotraviny mam rad, maj tam lednici s tofu, spostu rostlinnejch mlik a pani v plastich s modryma stinama:)
    Jinak neresim cizince, kvuli tomu jsem bedovat vubec nezacal, resim (mozny) dopady turistickyho ruchu.

    ADAMIRA: hele, jak ktery, vidavam Ruskay, ktery jsou naprosto udesny, ale treba ty u nas v baraku a ruska pani naproti jsou uplne kouzelny a hodny.
    BPX
    BPX --- ---
    LA_PIOVRA: Jirak je uplne zabitej, kdyz jdu z metra, mivam obcas pocit, ze jsem tam jedina Ceska...
    to samy u Vietnamce na rohu Slavikovky a Ondrickovy, tak nakupujou uz snad jen cizinci
    Trochu to zachranujou soc potraviny naproti, ale tam zas casto potkavas jen delniky co omlacujou mistni fasady, starousedliku minimum
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LA_PIOVRA: pravda je, že když bude na náměstí stát 1 000 000 číňanů a mezi nima 1 rusák tak já si všimnu toho rusáka.

    Nemůžu si pomoc ale za posledních několik let jsem si na ně vypracoval hroznou alergii.
    CROME
    CROME --- ---
    FIN: ja ti nevim ukrajinstinu od rustiny poznam vcelku bezpecne a grantuju ti ze 90% rusky hovoricich na vinohradech jsou z RF
    FIN
    FIN --- ---
    LEDGE: většina příslušníků národností býv. sssr rusy nenávidí nebo nemá ráda. pochopitelně. ale pro řadu národů/dností zkrátka bude ruština byť nemilovaný, tak univerzální dorozumívací jazyk. skoro jako když v některých čínských "distribučních" samoškách vídám množství asiatů a poté, co +-odliším vietnamce a vyhodnotím zbytek "to asii bude nějaký kout číny", tak zjistím, že řada z nich, včetně vzájemné komunikace s obsluhou, se dorozumívá tou svou, nepříliš kvalitní, angličtinou :-) asi budou různé dálněvýchodní jazyky a dialekty ještě vzdálenější, než je pro ně obtížná znalost angličtiny, jazyka principielně cizího z podstaty. a podobný jev bych očekával u středoasijských národů - ukrajinci, bělorusové a rusové se nakonec v klidu domluví podobnými vlastními jazyky, ale dál už asi ne...
    FIN
    FIN --- ---
    LEDGE: proto jsem zmínil ty asiaty. jakmile se jedná o standardního bělocha, je prostě šance, že je příslušníkem zmiňované menšiny, kterých v porobených národech za dobu existence sovětského svazu, vytvořili rusové dost. nakonec, v posledních 2 dekádách se ukázalo, jak je výhodné mít někde post-svazovou menšinu, kterou musíme ochránit, kdysž si chceme vzít kus bývalého příslušníka sssr, right?
    ale už se mi několikrát stalo, že zaslechnu ruštinu, rozhlédnu se a nikdo z okolních bělochů nemluví. pak si všimnu, že rusky švitoří asiati. ale trochu jiní v rysech než to, co bych považoval za "zhruba archetyp" japonce / vietnamce / číňana (myšleno "standardního", čína je nakonec strašně širokej pojem) a u těch soudím, že půjde o středoasijské národnosti... mají takové jiné rysy zkrátka, více "do mongolska a spol."...?
    LEDGE
    LEDGE --- ---
    FIN: Chápu co tim myslíš, ale imho je počet rusky mluvících nerusů naprosto minimální. Zaprvé sem prostě jezdí hrozně Rusů (8-10% ze všech turistů, viz třeba) a ne uplně moc Kazachů apod. A zadruhý rusky mluvící (jakože hlavní jazyk) Lotyš, Ukrajinec nebo Gruzínec atd. se rozhodně nepovažuje za Lotyše, Ukrajince nebo Gruzínce :) Ale to už je OT, sry.
    FIN
    FIN --- ---
    LEDGE: tak jednak špatně rozeznáváme ruštinu od ukrajinštiny, souhlasím, a druhak z naprosto logicky triviálně pochopitelných důvodů je ruština primárním dorozumívacím jazykem tam, kde se střetnou příslušníci národů z bývalého (teritoria) sovětského svazu. takže když *například* uvidíš asiaty, co na první pohled nejsou japonci, číňané či vietnamci (a pozorný pozorovatel se naučí je jakž takž rozeznávat), ale "odněkud z asie", dost často to jsou příslušníci středoasijských národů a s řadou okolních etnik a národů budou mluvit rusky.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CROME: skutečnost je taková, že kdo z Ruska odject moh, tak už odjel dávno. Z maturitní třídy přítelkyně ze strašlivý prdele uprostřed Sibiře (ročník 91) se odstěhovalo do zahraničí patnáct lidí, z toho pět do Prahy, ono jestli si máš vybrat, jestli pošleš synátora na studia pět tisíc kiláků do Moskvy, nebo sedm do Prahy, už vyjde tak nějak finančně na stejno.
    LEDGE
    LEDGE --- ---
    Já teda nejsem starousedlík, bydlel jsem přímo na JzP přes tři roky, ale i tak se toho velkýho nárůstu nedalo nevšimnout. Každou noc pod okny průvody opilejch cizinců neni nic extra. Na náměstí a na trzích mám kolikrát pocit, že drtivá většina z lidí kolem nejsou Češi. Nic proti (pokud to nejsou Rusové), ale na druhou stranu bohatejm cizincům se pomalu přizpůsobuje i Vinohradská nabídka služeb a jejich ceny. Trochu se o budoucnost Vinohrad bojím, a to už tam ani nebydlím :) Nájmy v těch zrekonstruovanejch barácích kolem JzP se pohybujou kolem 35-50k měsíčně. A AirBnB bude do budoucna jen poslední hřebíček, pokud se nezačne nějakým způsobem regulovat.


    FIN: A kterej jinej národ hojně navštěvujíví ČR mluví rusky i jen mezi sebou? Spíš je pro nás většinou trochu problém rozeznat ruštinu od ukrajinštiny, takže je všechny považujem za Rusy...
    CROME
    CROME --- ---
    LA_PIOVRA: Cinanskych zajezdu si posledni dobou tez vsimam,ty se zdrzuji, ale spis kolem Vinohradske tridy a okolnich ulic, hloubeji se pravdepodobne neodvazuji.
    Take jsem si vsiml vetsiho poctu Spanelu/Portugalcu/Francouzu co vypadaji jako dlouhodobejs rezidenti a co pak smutne koukaji, kdyz na ne prodavacka v Albertu cesky rve, jestli nemaj drobny, po tom co se nepodarila platba kartou.
    Rusaci se mnozi aktualne na demarkacni linii Zizkova a Vinohrad, kde obsadili jiz cele domy a skolky na vyznacnejsi svatky uz dokonce vyvesuji vlajky. Svatojirske stuhy jsou samozrejmosti.
    FIN
    FIN --- ---
    takže když vynechám dvě problematické, protože prasácké skupiny - bezďáci a rusové - zbytek je v cajku, což pro původní české obyvatelstvo není příliš zářivé vysvědčení :-)
    FIN
    FIN --- ---
    LA_PIOVRA: fakt je, že vinohrady jsou teď mimořádně kosmopolitní. ale až na mladé rusy, kteří mívají ono buranské chování nadřazeného neevropského národa, to hodnotím spíš jako pozitivum. zmizla řada fakt divnejch typů, které jsem potkával a nebyl z nich příliš nadšen. určité mínus je i skutečnost, že krásné vinohradské parky objevili bezdomovci a aniž bych se chtěl dotýkat lidí v problematickém životním stavu, prostě mě serou, protože to jsou prasata. (podobně ti mladí buranští rusové.) se zbytkem už takové problémy nejsou.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FIN: tak to zacina uz znit jako nejaka prima zahada:)))
    Nevyskytujes se tam jen v dobe, kdy Cinani jsou vzdy dle itinerare jinde? Nepridavaji mi v ramci nejakeho utajeneho armadniho programu do vodovodniho radu neco, po cem halucinuju Cinany? atd::)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam