• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    KARYSLAV: u moře a na horách neni UV úplně od věci.

UV filters test - Introduction - Lenstip.com
    http://www.lenstip.com/113.1-article-UV_filters_test.html
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    KARYSLAV: ja is za sebe mysim ze k necemu muzou bejt jen ty opravdu nejlepsi..a to je zas filtr za 2600 na 77mm..
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    KARYSLAV:
    HUGGI:
    FATBOZZ:

Pochopitelně jsou případy kdy UVčko pomůže, ale vzhledem k tomu že je na snímačích... nevim no. Já jsme s tím měl neutrální a negativní zkušenosti, pozitivní ne.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FATBOZZ: daj se dohledat ruzny testy..v plno pripadech je poznat naprosto kuovy..zvlast pri pouziti kalitnich filtru..ale problem muze nastat ve ztizenejch podminkach..protisvetle apod..
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    FATBOZZ: Doporučil bych strejdu googla a hledat příklady kde k tomu dochází. Nebudu se o tom dohadovat, dochází k degradaci kontrastu, ostrosti a jasu.

Někdy to může pomoct, ale ve většině případů to je problém - hlavně u zoomů, kde se mění ohnisko. V některejch ohniskách je to pak uplně v hajzlu. Konkrétně jsem měl problém na Tamronu 17-50. Bez filtru ostrej jak břitva, s filtrem bláto.. Trvalo mi bohužel dost dlouho než jsem pochopil, že to bylo filtrem.

Nejhorší je, že se to děje náhodně u levnejch i drahejch filtrů. A někdy se stane že to dělají drahý a levný naopak ne. Je to loterie.

Zatím sem si žádný sklo nezkurvil, makro kde člověk dře sklem o šutry nefotím, tak to nepoužívám.. klep klep, za 5 let bez UV nemám ani škrábanec.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    LUKAS87:
    KARYSLAV: nejaky priklady v obrazku pred a po pouziti filtru kde je videt kurveni ?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    LUKAS87: drahe taky.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    LUKAS87: zalezi na hustote pixelu, na D7000 sem ochranu poznal, na D700 rozdil nepoznas.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    LUKAS87: Zpozoroval jsem, ze u nekterych jedincu to 1) nevadi, za 2) nehraje roli, 3) nejsou schopni to zpozorovat. Pak to skutecne plni ochrannou funkci a potom tedy, je to naprosto v poradku. :-) Just sayin.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    FATBOZZ: levný UV filtry na ochranu objektivu vyjma ochrany ještě spolehlivě kurvěj kresbu.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    HUGGI: To vsechno zaplatpanbuh funguje, spis jsem myslel nejakou elektroniku, nedej boze vychyleni skel v objektivu. No snad to odnesl jen ten filtr, trosku je stiply sklo, vypada to ze to drzi v nejaky folii, tak se to snad nerozleze. Kdyztak nejaky UVcko 72 nejlevnejsi, nebo klidne neco levnejsiho ( pruhledny sklo ) jde mi o to chranit jen objektiv
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    FATBOZZ: jsou..jeste aby tohle bylo jiny..

skontroluj zakaldni veci, ostreni, chod zrcatka a zaverky, stabilizaci...ale 30cm je tak malo ze bych se hodne divil kdyby se neco stalo..
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Hloupá otázka, ale nedá mi to. Jsou závity na filtry k objektivum Nikon a cannon stejny. Tj nasroubuju filtr co ted pouzivam na Nikonu na canon ?

Pak este jestli mate nejaky doporuceni co zkontrolovat, kdyz fotak spadnul tak 30 cisel z postele, zda se ze to odnesl prave jen filtr, ale radsi bych este provedl nejaky "test" Ale zda se ze foti.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    HUGGI: no.. před měsícem nebylo na chleba :-D
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    KARYSLAV: Taky sis mohl vzpomenout o mesic driv :) ale zeptam se kolegy..
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Zdarec, kdyby někdo věděl o D700, v dobrým stavu nebo novou, máme zájem o koupi. Kdyžtak pošta.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ROZI: rozhoduj se primarne spis podle funkci - ovladani, vyklopnej displej, atd. Rozdil v rozliseni neni tak velkej, cca 20% linearne, tj. fotka bude mit bud sirku cca 6000pixelu nebo cca 5000pixelu, to je relativne malej rozdil. Ostatni parametry sensoru jsou dost stejny. Vzhledem k vyuziti, krajina/hory, tj. vetsinou ~f/8 jsou rozdily objektivu relativne minimalni (oproti vetsim clonam pro "jine foceni"), takze tim bych se taky netrapil. A nebo to na druhou stranu muze byt spis o pocitu a osobni preferenci - nekdo treba proste preferuje nejlepsi moznej obraz co muze dostat, na ukor tlacitek a funkci, a pak je D3200 preferovana volba na ukor moznostem o stupen vyssi rady.
    YNZA
    YNZA --- ---
    ma pravdu, predsedo, pokud na to nedas nejaky vymazlene drahy sklo, je 24mpx dost luxus (mezi nami, 17-55 je furt jen blbej zoom)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    ROZI: tech 24Mpix. u D3200 by si zaslouzilo spis nejake pevne sklo a nebo podstatne drazsi setak (Nikkor 17-55/2.8 :)), nez 18-105, kterej to nakrmi horko tezko. Jinymi slovy nevyuzity potencial.
    Ja bych sel do D5100, uz i kvuli ovladani, ktere je diky vyklopnemu displayi navrzene pro ovaldani jen pravou rukou. Clovek tak nemusi sundavat vylozene levou ruku z objektivu, potazmo z displaye.
    ROZI
    ROZI --- ---
    mam dotaz...vybiram mezi D5100 a D3200, fotit chci hlavne prirodu (hory, krajinu atd...) cenove se ted daji sehnat vicemene stejne...planuju to koupit v setu s 18-105, poradte mi prosim nekdo do ceho je lepsi jit a jestli neni D3200 jen zbytecne prepixelovanej...jsem zacatecnik, Dik
    RUTT3N
    RUTT3N --- ---
    MORPHLER: Tak to vypadá zajímavě, ale cena asi pujde taky pěkně nahoru... asi ještě počkám a uvidí se, díky za info

ULTRAMARINE: na D5200 jsme se díval a máš pravdu ... ale dá se říct že to samé už napsal MORPHLER :) ... počkat měsíc či dva a asi se uvidí jestli něco oznámí
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    RUTT3N: nevim, ale myslim, ze ne, protoze hodne vytunili D5200, takze myslim, ze "nastupce" bude taky hodne vytunenej a bude se blizit spis D300s nez D7000, a to jak gunkcema, tak cenove
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam