• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    jsem možná novej u nikonu. Jaká je ekvivalentní varianta skla k canon 24-70 2.8 L USM?
    TWARR
    TWARR --- ---
    HAL_: Kup canon a je to vyřešeny :)) nevím co byvh ti k tomu mel napsat, nemám na tom zadnej profit ;)
    HAL_
    HAL_ --- ---
    TWARR: Zpracovávat to můžu, wtz, ale na rychlosti toho zpracování to moc nepřidá... a i když neskladuju samý rozpatlaný hnusy, tak to ten harddisk(y) po čase sežere nemálo. A přitom je to úplně k hovnu, protože na entry level zrcadlu těch 24Mpx NIKDO nepotřebuje.
    Srsly, i na D7100 je nepřítomnost sRAW imho jasně největší nevýhoda.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MRNEUTRON: Ne, já sem právě psal, že to stejně využívat nepotřebuji, proto je to jako argument proti absolutně bezpředmětný. Vůbec sem to co si psal nepobral :))
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    TWARR: Jako je pravda, že moje PCčko, je už dneska poměrně slušná vykopávka, ale zatim mi stačí. O tom skladování se taky nebavme, plotnový disky jsou dneska sehnatelný za poměrně slušný peníze. Jde mi spíš o to, že když mám entry-level DSLR tak z ní asi nehodlám tisknout A3+ plachty každej den, navíc seťákem, s kterým to většina lidí koupí. Například vezmu-li fakt, že na fotografických školách chtěli vždy po studentech, aby zvětšovali celé políčko. Když teda nepotřebuju těch 24 megapixel na ořez, pak na co? Poslední dobou fotím docela dost reportáží s 12Mpix snímačem (D90) a když mi občas něco nevyjde jak bych si představoval, i z tohodle "polovičního" snímače se dá ořezávat až až. Stejně se to pro prohlížení na monitoru (dnes IMHO 90 % non-profi fotek) musí všecko zmenšovat, tak proč proboha ty pixely navíc vůbec generovat.
    Navíc bych se bál šumu, ale neznám ten aparát "osobně", tak se nechci pouštět na tenkej led.
    Můj názor. Nikomu ho nevnucuju, ale stojím si za ním.
    TWARR
    TWARR --- ---
    BAGRNASTROME: a to jsme jako kde? v dobe kdy maj lidi doma pentia dvojky, ze to nemuzou zpracovat ci? v dobe, kdy si vsecky svoje pokusy, omyly, rozpatlany hnusy musej lidi skladovat? todle pro mne s prubehem casu neni validni argument. pred lety mozna. ted. ne.
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    MRNEUTRON: Já považuju za hlavní nevýhodu 3200 ten čip. 24Mpix je IMHO u foťáku týhle třídy příšernej overkill. Vem si, že to je JPEG o velikosti cca 3,5 MB a RAW někde mezi 20-36 MB. Jedna fotka! Kašlat třeba i na to, že ty data pak musíš někde skladovat. Ale hlavně to musíš nejdřív zpracovat na PC... V tomhle Nikon fakt nechápu. Myslel sem, že megapixlový závody už skončily.
    MRNEUTRON
    MRNEUTRON --- ---
    REPLIKANT: Jsem doufal, ze tady nekdo napise-to co jsi psal je presne to, co budes vyuzivat a proklinal bys ten den, kdyby sis koupil D3200 :)
    YNZA
    YNZA --- ---
    YNZA: mam ho, co ja vim, tri mesice ? na doporuceni tady v klubu. Rozhodne si nemyslim ze by se to melo utrhnout nebo nechtenou manipulaci samo odepnout. Absolvoval jsem s tim tyden dovcu u cesky skalice, fotim s tim fotbal pravidelne, a je to fakt pohoda. dyz chci udelat hdr treba, na tri cvaky mas fotak s uchem, nikde nic neplanda, a muzes si uzivat stativove pohody.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MRNEUTRON: Jenom k té pochybné podpoře Wi-Fi, tak ty externí cajky maj lepší stabilitu a dosah než ty interní, logicky, je to jakoby malá anténka, jinak s tabletem či chytrym telefonem máš pěkný externí display. Co se týče toho zbytku co jsi vyjmenoval, tak až na předsklopení zrcadla sem nikdy ani na D80, D7000 a i D700 nic z toho nevyužil, vlastně ani ty kroky 1/3 ISO (stejně je to hnaný procesorem z nativních hodnot, lepší výsledky dostaneš i z CameraRaw potahánim za EV o 1/3 +/-)
    ERED_MITHRIN
    ERED_MITHRIN --- ---
    BAGRNASTROME: nejde mi ani tak o sirku, jako spis o pohodlnost ve vysledku, tzn. material a aby me to neskrtilo.

MORPHLER: !!! tak ten vypada jeste lepe, diky za tip!

YNZA: jsem se prave chtel zeptat, jestli ty rychloupinaky nezvysuji riziko, ze se fotak dostane k zemi velice rychle. predpokladam tedy, ze ho mas delsi dobu bez ujmy na fotaku? :)
    YNZA
    YNZA --- ---
    MORPHLER: taky sem poridil tento, vyhoda navic je to rychloupinani, a unese se i dvoukilovej fotak celej den cajk.
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    ERED_MITHRIN: Rádo se stalo. Kdyžtak teda ještě doplním, že takový ty hippy strapy (ze 70. let a asi i starší) bejvaj široký cca 5+ cm, zatímco ten můj neoprenovej má něco málo přes 4 cm. Ale zas je fakt měkkoučkej.
    ERED_MITHRIN
    ERED_MITHRIN --- ---
    BAGRNASTROME: ja jsem na neco podobneho vcera narazil, ale jelikoz u toho nebyla fotka, kde je strap i fotak dohromady, hledal jsem dal, protoze se mi zdalo, ze strap neni dost sirokej. ty neopreny, cos nalinkoval ty, vypadaji potentne, takze ja je vyzkousim a vrele ti dekuji! :)
    BAGRNASTROME
    BAGRNASTROME --- ---
    ERED_MITHRIN: Tak ono asi dost záleží, jakej "širší strap" chceš. Na Ebay se dá najít leccos procházením kategorií BTW.
    Teď k věci: Napadá mě buď "hippy strap". Něco takovýho jsem dostal a docela dlouho používal s analogovým foťákem, na kterej to ovšem byl poněkud overkill. Byť neuvěřitelně příjemnej;-)
    Nebo, a ten teď používám sám k D90 "neoprene strap". Prodejce, u kterýho sem nakupoval já, teď nic nemá, ale ten černočernej za 2.10 vypadá na obrázcích úplně stejně, jako ten můj. Jen tedy ho asi používám obráceně - jedna strana je neoprenová a druhá taková nějaká "skidproof". Podle návodu má jít na krk ten protismyk, ale já radši ten pren... Neni teda o moc širší než ten Nikoňáckej standard, ale o mnoho pohodlnější.
    Kamenný obchody nedoporučuju, ani u Pazdery v bazaru sem neviděl rozumnej popruh pod kilo...
    Jen možná douška: nesnášim takový ty různý odepínátka a sponky. Razim teorii, že popruh má bejt na foťáku napevno. Takže neznám nabídku s takovejma těma různejma klipama pro rychlý odepnutí řemenu.
    ERED_MITHRIN
    ERED_MITHRIN --- ---
    chtel jsem koupit sirsi strap namisto standardniho, co se dodava k d3100. cca 2 roky zpet jsem videl u znameho krasne tlustej a polstrovanej (ma d90), kterej byl za krkem prijemnej. za boha ted nemuzu najit nic podobneho (zkousel jsem google, amazon, ebay, stranky nikonu) a tak si rikam, jestli jsem se a) zblaznil, b) uz se neco takoveho nevyrabi (nechapal bych proc) nebo c) obrazky u produktu matou a uz jsem na tlustej strap narazil, jen jsem si to neuvedomil. a nebo jestli d) nepouzivam spatnej vyraz...
    dokazal by me nekdo prosim nasmerovat? v kamennych obchodech v praze jsem jeste nebyl, neb jsem se domnival, ze vse vyridim v trenkach :)
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, potřeboval bych doporučit literaturu, ale i různé fóra, která se zabývají natáčením na fotoaparáty. Jsem minimálně obeznámen s technikou, a tak potřebuji začít od naprostých základů - objektivy, ohnisková vzdálenost, clona atd. Díky.
    MRNEUTRON
    MRNEUTRON --- ---
    REPLIKANT: Jsem uplnej zacatecnik, ale snad se v tom brzy zorientuju alespon na zakladni uroven. Neco malo jsem k tomu googlil a vypada to, ze krome lepsiho (pro zacatecnika) ovladani, vyssiho rozliseni a nizsi hmotnosti toho nema D3200 oproti 5100 tolik co nabidnout. Hodnoceni ma dobre a sice u pulky veci nevim k cemu je to dobre, ale tohle mi prijde vystizne: "Jednoznačně lze doporučit D5100. Jaké má D3200 lepší parametry? Kromě nesmyslně vysokého rozlišení 24 Mpx a pochybné podpory Wi-Fi (po zakoupení externí předražené jednotky, nemá D3200 navíc nic. Za to u D3200 nenajdeš takové podstatné věci jako nastavení ISO po 1/3 EV, neuvidíš nastavenou citlivost ISO v hledáčku, nemá bracketing expozice, nejde nastavit úroveň redukce šumu v JPG + úrovně D-Lighting, nemá intervalové snímání, režim HDR, vícenásobnou expozici, nemá rychlé menu, předsklopení zrcátka ad."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam