• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MELOUN: ja teda nevim, ale uz dlouho fotim v D700 s nastavenim Standard, v LR pak v Camera Calibration zvolim nejakej "Camera Neutral V4", kterej mirne pohne s WB posuvniky, kdyz chci, tak je vratim, pridam trochu kontrast a to foto vypada takrka stejne jako JPG, resp. rozdil je tak minimalni, ze to vubec nestoji za nejakou namahu, stejne pak hned menim WB tak jak ho spis chci nez odhadl fotak nebo je podle "slunicka". Jako nerikam, ze nemuzes mit vyssi naroky na urovni jednotek procent, ale uz roky to neresim a nejak mi neprijde, ze by tim mel nekdo stradat..
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    MELOUN: V lightroomu si muzes absolutne customizovat ty dany profily, takze neni mozne, aby z toho lezlo neco co nechces.
    Pouzivat lightroom je kazdeho svobodne rozhodnuti. Na workflow a veci kolem je nejlepsi.

Pokud jen hobby fotis a z nejakeho podivneho duvodu chces z raw delat 1:1 jpegy, tak pouzivej default nikon software. Tam neni mozne, aby to vypadalo jinak.

Lightroom narozdil od nikon softu dela profily reverznim inzenyrstim, takze nelze cekat 100% toho co dava fotak v sobe.
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    Hm tak si s tím hraju už hoďku a výsledek? Nafoceno pár fotek raw+jpeg a cíl vyexportovat z raw stejný jpg jako udělal foťák. Fotak:White balance: auto, optimize Image: normal.

V ligtroomu jsem zkusil úplně všechny kalibrace, Adobe standard je tmavý jako prase, ty camera kalibrace lepší ale žádná mi nedá to co chci. Popravdě nejlepší barvy mi dělá rovnou kamera, to je vlastně to proč to chci. Abych si u dobrých fotek s tím nemusel hrát..

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    HUGGI: ok beru te za slovo :)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MELOUN: Jak jsem psal nize - pro vybrany model na Adobe strankach profily jako mas ve fotaku.

Ale pro naprosto presne fotky jako mas ve fotaku pouzi Nikon Capture NX2.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    AMAROK: Ale pozor, tady se neresi Barevny prostor ala sRGB a AdobeRGB (to mas vice ci mene pravdu), ale profil ala Picture Control, ktery pracuje primo s kontrastem, saturaci a hue.
    Stahni si z Adobe stranek balik pro LR s profilama postavenejma na zakladnich profilech z fotaku. Adobe standart je naruzovelej nekontrastni SHIT :) Pouzivam nejcasteji Camera Portrait a stejne taham za vsechny savle dle potrby.
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    PEPAZZ: Si to prijd vyzkouset..
    KOC256
    KOC256 --- ---
    nepujcil by mi nekdo na prodlouzeny vikend blesk. K D90. Ostrava a okoli - prijedu si...
    ROZI
    ROZI --- ---
    PEPAZZ: moznost nastaveni clony v Live view je featureta, kterou bych docela ocenil :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ASACHI: presne tak vystup u 800 vs 810 neni tak jinej podle me u 610 vs 750 to bude podobné.. neresim jine featury ale ciste raw vystup
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    AMAROK: Nikon Standard tam ani nemám, jen ten Adobe.. Večer zkusím, dík za odpověď.
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    MELOUN: Osobne, po nekolika vecerech experimentovani, doporucuju v LR nastavit u profilu fotaku "Adobe standard", ci jak se jmenuje... je tam jako jediny od Adobe.
    Ten Nikon Standard totiz dost ztemni stiny a o to vic je potom vytahujes :o)
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    MELOUN: Podstata RAWu je takova, ze obsahuje cista data, bity ze senzoru. Jak se ta data potom zobrazi zalezi na barevnem profilu programu, ve kterem Raw otevres (at uz je to fotak Nikonu, Irfan nebo LR)
    Co tedy udelat, aby jsi videl RAW na PC stejne, jako ho vidis na LCD Nikonu?

Pro pouhe zobrazeni RAWu nastavis v systemu pocitace stejny barevny profil, jaky pouzivas v Nikonu.
    Pro spravny export do jpg, dam-li priklad s Lightroomem pod Windows: Na Nikonu vyfotim neco do RAWu (bar. profil neresim, viz prvni odstavec), RAW zkopiruju do PC a otevru v LR (bar. profil stale neresim). Provedu upravy a dam fotku exportovat do jpg. AZ TED resim barevny profil a temer vzdy zvolim sRGB IEC 61966-2.1 , coz je defaultni barevny profil ve Windows (nevim jak na ostatnich systemech). Vyexportovany jpg si odted nese barevny profil s sebou. Vyjimecne u fotek prirody zvolim pri Adobe RGB, ktery ma podstatne sirsi barevnou skalu v zelene :o)

Udelej si test a vyexportuj RAW do jpg s ruznymi bar. profily. Poznas ten rozdil.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    MELOUN: vysledek uvidis rovnou v lightroomu jak to vypada ... zalezi jak mas na fotaku nastaveny jpeg (nikon tech profilu ma milion ve fotaku).
    Lightroom jich tolik sice nema, ale kdyz si das camera vivid, tak ty fotky v lightroomu budes mit barevny az az.
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    ASACHI: camera standard jsem tam myslím viděl, takže když to tím proženu tak to bude stejné jako jpg a výsledek na displeji foťáku?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    MELOUN: V lightroomu je sekce camera calibration.
    Nastav si tam cokoliv co neni od adobe, napriklad "camera vivid", anebo "camera neutral" ... pohrej si s tim.

Daji se tam primo nastavit barvy.

Fotak nedela nic jinyho, nez ze vezme ty data ze senzoru (raw), placne na to filtr (camera standard) a vybleje to do jpegu.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    MELOUN: kdyz jsme u toho. Jake je spravne nastaveni ve fotaku, aby mi pak ty obrazky v raw bral Photoshop CS6 Camera raw??? Protože mi hlásí pořád něco o neplatném něčem a musím to ručně odklikávat po jednom a ještě to stejně neudělá ty úpravy co jsem mu zadala
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    HUGGI: tomu se mi nechce verit hele :)
    MAR3K1987
    MAR3K1987 --- ---
    MELOUN: Já to v situaci RAW/LR/NIKON řeším tak, že si fotky před exportem prostě upravím, nebo-li vyvolám do JPG... RAW beru jednoduše jako surovou fotku. Větší vědu v tom nehledám, třeba se taky od někoho přiučím?
    MELOUN
    MELOUN --- ---
    Hodně lamácká otázka tak na mě buďte hodní..

Raw formát, Nikon, Adobe Lightroom - úplně jiné barvy než na displeji foťáku a sice vyblité, bez kontrastu.
    Test na jeden shoot současně jpeg i raw, na displeji zase ok, v počítači jpeg ok, raw "špatně".

Tak nějak tuším že se to týká nějákého presetu pro daný foťák?
    Případně v lightroomu jsem našel i camera calibration a to s tím dělá také divy.

Kdysi jsem to už řešil ale skončil jsem tak, že rychlý věci s kterejma sem si nechtěl hrát a doupravovat jsem fotil do jpg. To teď už nechci..

Takže jak se standartně pracuje? Případně link na nějáký ten standartní preset pro nikon atd.
    Dík
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam