• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PLAYER: "moudry zakaznik" (pokud neco takovyho vubec existuje ;) preci vubec nerozhoduje o tom co se proda a neproda. 1 se snad dokonce kdysi prodaval i dost, to ze se Nikon nedokaze poradne soustredit na segment, kde nema velky tradice a struktury je vec druha no (prilis mnoho porad jinych tel a nedostatek opravdu chtenych skel). No a i kdyby to tim tedy zabil jak pises, tak tim padem to preci neva, ne? Hlavne, ze pritahne neco co se snad opravdu chytne.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Moudry zakaznik s potrebou vetsi variability objektivu imho nesahne po systemu, kde ma na vyber ze sedmi skel a to za naprosto absurdni ceny.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PLAYER: nemyslim si - vice moznosti v podobnem baleni neznamena, ze striktne jedno nebo druhe prezije. Urcite se najde zakaznik, co chce Jecko s vetsi variabilitou objektivu za (pocatecni) mensi penize a naopak. A ty, co 1 asi hodne kupuji tak pujdou hlavne po cene, premiovy kompakt za 20tis+ pro ne neni treba ani alternativni produkt a tak ci onak, cim vic toho Nikon proda, tim vic je fuk jestli to jedno nebo druhy, konkurovat si sam sobe neni spatna vec, prirozene se ukaze co je lepsi a na to se soustredi vyroba - s timhle pohledem bysme dneska nemeli treba A7 atd.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LUBOB: presne tak
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    DOTCOM: no ale z toho vychazi jenom, ze fuji keca o +2/3 az +1EV oproti nikonu.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    tak jsem udelal slibovane srovnani Nikon D750 vs. Fuji X-T1. Pouzil jsem na obou nikkor 50/1.8 otevreny na plnou diru, zaostreny na nekonecno, hledici na (v domacich podminckach) rovnomerne stabilne osvetlenou bilou zed. Oba dva fotaky mely celoplosne mereni s nulovou kompenzaci expozice. Nasledne jsem nameril tyto hodnoty expocnich casu:
    ISOD750X-T1
    2001/201/10
    4001/401/20
    8001/801/45
    16001/1601/90
    32001/3201/180
    64001/6401/350

zaroven jsem porovnal fotky udelany na ISO 1600 a ukazalo se, ze nikon ji ma o neco tmavsi - abych je srovnal, musel jsem ji zesvetlit o cca 1/3 EV.

Zaver tohodle experimentu teda je, ze Fuji vs. Nikon keca o 2/3 EV a to v podstate bez zavislosti na ISO (nepozoroval jsem ze by fotky byly tmavsi nebo svetlejsi na ruznych ISO). Takze fuji "keca", ale rozhodne ne o 2.38 EV jak se tu objevilo.
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    Nikon 1 je podle mě nesmysl. Osobně to nikam neumím zařadit.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    Ty novy kompakty dokonale pohrbily cely Nikon 1 system. A ja se ptam, je to zamer, nebo to Japonci ujelo nevedomky? :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Oboje je faktor, osobne verim tomu, ze ze "stejnych" cipu od Sony dostava Nikon zpravidla o neco vice, nicmene mam pocit, ze zrovna ty 1", ktere od Sony nema (nebo aspon driv nemel), tak jsou o neco horsi, snad ne o moc oproti tomu aktualne nej v RX100 IV. Mj. jediny co Canon nevyrabi na poli cipu sam (trochu ke sve hrde smule myslim) jsou prave 1" do G7X, taky bere Sony. Mno uvidime.
    CROSS
    CROSS --- ---
    DOTCOM: snímač je bezpochyby důležitej, ale ten processing se na výstupu taky velmi podstatně projeví, o to asi jde.

Já bych teda nestavěl tyhle dva aspekty proti sobě nebo nějak poměřoval, co je důležitější.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    REPLIKANT: hele tohle mi prijde jako slusna blbost. Kdyby to bylo o procesoru, tak by clovek v PC (= takrka neomezenej vykon) musel bejt schopnej z rawu vycarovat hotovy kouzla. coz se ale IMHO nedeje. ja si porad myslim ze dulezitej je opravdu snimac, kterej rozhoduje o tom jestli clovek ve finale dostane slusny fotky nebo rozzehlenou m*dku.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Tak snad všichni víme, že snímač je základ, ale podstatný je hlavně prosesor, respektivě algoritmy jak ze snímače poskládáš získané data, a ve výsledku má podstatně větší vliv na obraz i samotný fakt, architektura samotného snímače, než to, kdo ho mechanicky dal dohromady - vyrobil. Už jsme se přesvědčili, že "stejný" snímač od Sony v Nikonu a v Sony má jiný obrazový výstup. Přesto všichni ignorují podstatná fakta viz. výše. Komické.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    YNZA: je to uzavreny system, ty cocky nelze nijak menit nebo davat na jine telo s jinym prepoctem, o duvod vic uvadet na popisu celeho produktu ty jediny cisla co nekterym neco reknou preci.

DOTCOM: teoreticky by vetsi cip v lx100 mohl mit lepsi parametry (samozrejme je tu otazka stari a provedeni panasonic, ciste obecne se obcas ukazuje, ze Nikon z cipy dokaze vytriskat treba vic nez Sony, ktere hi vyrobi), nicmene to "dulezity" vidim jako ten DL 18-50, to je myslim prulomovy jestli to bude opticky povedene.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    REPLIKANT: v cem je to lepsi nez panasonic LX100?
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    YNZA: Ale tak ono není žádný hřích uvádět eqivalent na 35mm formát, vždyť se takto ohnisko přepočítává na kompaktech od dob, kdy tu kompakty jsou... tak co je za problém?
    YNZA
    YNZA --- ---
    ja si vsimam :) priste mozna napisou ohnisko po prepoctu na 13*18
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    YNZA: Všimni si, že to ale udává jako název fotoaparátu resp.: Nikon DL24-85. Nejsou tam jednotky, na objektivu máš skutečné ohnisko a udává, že je to snímač velikosti 1 palce, nikde neřiká, že tím plnohodnotně nahradíš 24mm F/1.8, jak to třeba dělá Olympus a Panasonic ve svých dezinformačních reklamních a prezentačních kampaních. Tak bacha! :)
    YNZA
    YNZA --- ---
    to je zase tah, udavat ohnisko PO prepoctu, nikon fakt tape
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Navrhované ceny v CZK

DL24-85 f/1.8-2.8 - 21 249 Kč
    DL18-50 f/1.8-2.8 - 26 419 Kč
    DL24-500 f/2.8-5.6 - 28 819 Kč
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Bezzrcadlem lze fotit uplne plnohodnotne, zpravidla pokud nejde o hodne rychlou akci. Ja jsem "zahrabanej" v Sony, starickej Nex hodlam nahradit A6300, ale tady ten novej Nikon DL 18-50 je myslim docela zasadni prirustek do vyberu, konecne s sirokacem.
    Nikon DL18-50 f/1.8-2.8, DL 24-85 f/1.8-2.8 and DL 24-500 f/2.8-5.6 cameras announced | Nikon Rumors
    http://nikonrumors.com/...-f1-8-2-8-dl-24-85-f1-8-2-8-and-dl-24-500-f2-8-5-6-cameras-announced.aspx/
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: Spis se s tim musis naucit..uz rok fotim pulku akcu fuji x100s
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam