• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: GH4 už je dva roky i na video zabitej formát:)

KOC256: dnes v daném segmentu není rozdíl mezi tím jestli to je profsionální fotoaparát nebo profesionální videokamera..je to jeden přístroj..
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MENTOL_: To je vtipne. Uvazovat jaky FOTAK je vhodny na toceni videa...
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    KOC256: video. Tak jako pred par lety "vsichni" zacli tocit na 5D II, tak dneska je A7 family to prvni a nekdy i posledni co "jede" - do urcity velikosti produkce neni dnes dilema jakou znacku poridit, ale jakou variantu A7 a jestli na 4K jeste treba GH4 nebo kombinace. A pak jsou tu jeste drony a cestovni vyhody dnes uz take s profi moznostmi v mensim provedeni bez kompromisu.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    REPLIKANT: a ma porad tak dobrej kseft? Neni to nahodou rok od roku slabsi a na ustupu?
    Porad se ptas proc by mel Nikon, jakozto vyrobce fotaku a skel, vyrabet poradny fotaky i v tom segmentu, kterej aktualne snad jedinej roste - to snad ani nepotrebuje zadny argumenty, je proste hloupy nechat si tenhle kseft ujit. A neni to zadna sazka na jednu kartu, jako kdyby to melo znamenat, ze misto toho zrusi treba DX - kdyz uz nemuze bejt vizionar, tak ted uz proste jen zareagovat na jasnou trzni poptavku, ktera se prave lisi od toho co bylo 60 let.
    TWARR
    TWARR --- ---
    MLIKARNA: Chovat!
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: tohle není tak úplně pravda, od chvíle kdy Olympus s csc přišel na trh tak tahle nová kategorie roste obrovským tempem. první roky na úkor kompaktů i DSLR, poslední dobou kdy existujou prémiový kompakty už jen na úkor DSLR. Pro bežnýho zákazníka už ani DSLR nedává smysl..vůbec nic mu to nedá a vzhledem k tomu jak rychle jde vývoj, na kterej Canon/Nikon krom snímače nijak nereagujou tak se zakopávaj dál a dál do minulosti..
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    LEADA: To mi pripomina, kdyz se lidi okolo sebe (mimo foto) zeptam jestli nechtej fotit necim normalnim (lepsi kompakt, csc, dslr) a oni na me zamavaj mobilem, jasne, dela to pekny barevny fleky, ale kdyz to srovnam s D200 s 2.8/20mm 10let starej "kram" za stejny penize, je to sice vetsi a tezsi, ale dela s poravnim stim mobilem naprosto luxusni fotky (a to nesrovnama dof a rychlost reakce, ostreni a vydrze baterky). Tak na me pusobi, ten argument, lidi obecne, nevi co je dobry, a trend neznamena meritko kvality a pridanne hodnoty, trend je proste oblibenost v urcity dobe, ano i z trendu se stava etalon, ale z jinych duvodu.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    PAVELDUFEK: Diky za snahu, ale vse co jsi napsal neni devizou CSC vs DSLR. A bez jakychkoliv urazek a emoci, snazim se tu debatu posunout jinam, nez na proste, pral bych si jezisku to a to...
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MLIKARNA: Hele, jako asi by jsi nemohl napsat co jsi psal, kdyby jsi cetl moje posledni dva tri posty, no offence, to vubec nema co delat stim jestli mam rad nebo nemam rad, tady jde proste o to, ze tu porad nekdo vykrikuje kdy uz bude to ci ono, a ja se jenom ciste pragmaticky ptam, proc by nekdo, kdo ma dobrej kseft s necim co dela 60 let nehlip na svete, mel seknout a vsadit vsechno na jednu kartu, ktera je nahodnej los. Neni to boj za lasku k dslr, ale ciste konstatovani fakt.

Asi budu muset pouzit priklad z uplne jinyho soudku. Tak si vemte rybare, ktery lovi a lovi cely zivot, ryby se prodavaj, ma obrovskou spolecnost, nekolik lodi, hromadu zamestnavu. Pak prijde cca 30 procent jeho zakazniku stim, ze radi kureci, ryby porad kupujou, uz min, a vedle ma chlapik kureci farmu a dari se mu. Ma rybar nechat vybavene lode a site ladem a zacit investovat cely majet to stavby drubezarny, jenom protoze je to trend a jinej na tom videlava, bit zlomkove, ale par lidi to rado. Necha ladem restaurace, ktere od nej berou ryby (profi segment dslr pro sportovni a wildlife, kde CSC nikdo spudnej nepouziva)?
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    Retrofokální třeba 24 ka nebude mít nikdy takový kontrast a rozlišení jako klasická 24 bez korigované sečné vzdálenosti na bezzrcadle. Viz leica atp.... stejnak tak o to víc zoomy ... značka taková nebo maková.. fyzika nepustí. Zrcadlo.. tele, telezoomy, akce, makro, portréty. Bezzrcadla.. krajiny interiery, panoramata, street. :)
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    PAVELDUFEK: ještě přidávám jako + pro mě programovatelná tlačítka a plně nastavitelné rychlé menu
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    FATBOZZ: Upravy firmwaru pro D90 zatim nejsou. Tohle pisou:
    Little work has been done on these older cameras. An exception is the D90, which received it's first firmware update from Nikon in August 2014 (6 years after the camera was released). This firmware has been decrypted and is being analysed, but no patches have been released as of April 2015.

Reverzni programatori ale maji pekne rozkresleny planek D90ky:
    D90 - Nikon Hacker
    https://nikonhacker.com/wiki/D90
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    MLIKARNA: v ČR se to spis rozbíhá. Možná i "díky" slabší propagaci Sony tady. Ale i tak koho znám tak už koupil nebo to aktuálně řeší.
    A nemyslím si, že by to byli lidi co slepě něco koupí. Taky to řešili x měsíců, než se nějak rozhodli.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    LEADA: predbehne v cem jako? Me se zda, ze tyhle od boku strelene argumenty nadhazuji ti, kteri az tak moc zase nefoti. Jinak by pochopili, proc s drtivou prevahou sportovne reportaznimu zanru dominuje stale DSLR a to i pres tu technologickou nadrazenost CSC, o ktere sice vsude ctu, ale nejak ji ne a ne videt v realu.
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    MLIKARNA: k tomu vyšlo i několik dalších článků, kde se rozebírá pro a proti. Takhle to vypadá moc jednostranně ;-)
    LEADA
    LEADA --- ---
    REPLIKANT: třeba proto, že by se jim mohlo stát, že "zaspí dobu" a někdo je předběhne. Jako se to třeba stalo Nokii ;)
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    KOC256: ja to myslim tez seriozne, ten smajlik je tam jen aby se to treba nekoho negativne nedotklo ;)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    REPLIKANT: Ja mam doma treba ted asi 7 skel, D750 + D800, kopec blesku, odpalovacu, nesmyslu ...

Dalsi fotak si koupim mirrorless ... stejne jako rada lidi v mem okoli.
    Takze je na Nikonu jestli chce moje penize. Pokud tato firma nechce delat fotaky za 10 let, ale treba vysavace, tak pochopitelne investice do tohoto formatu pro ne nema vyznam.
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    REPLIKANT: No cena asi nebude argumentem. Tam je možná i dslr levnější.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    A chtel nekdo odpovedet na moji otazku, nebo tu jen basnite, o tom co se Vam na CSC libi, ja se ptal, jaky duvod by mela firma s jednim nejvetsim obratem na poli digitalnich fotoaparatu kompletne zmenit portfolio (naivni predstava vyrabet FF bezzrcadla s nativnim portfoliem skel a paralelne tez vyrabet soucastny lineup dslr a skel je opravdu utopie, nikdo to nedela a delat nejspis nebude IMHO) a zacit vyrabet "trendovni" zbozi, ktere na poli polo amaterske tride sklizi ovace. Zajimalo by me to profesionalni pouziti, kde by soucasna produkce dslr nestacila a ma csc navrh (nepocitam malorozpoctovy reklamky, ktery za malo penez s par skly z bazaru dokazou stejny efekt na 5min klipu). Tak jeste jednou, zkusi nekdo argumentovat na muj prvni dotaz?
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    To je nesmysl to kategoricky posuzovat. Já řešil asi 3 měsíce proč ano a proč ne. Skoro denně jsem si to psal.

A asi nejvíc zvítězila potřeba a chuť změny.
    Ale přidám i nějaké věci co me na Sony baví:
    Hledáček - vidím jak to bude vypadat a můžu změnit parmetry rychle, protože se mi to menu ukáže v hledáčku
    MF - auto zoom při MF i se sklama přes redukci, při focení ve skupině lidí na dálku lepší spolehlivost na koho mám zaostřeno
    AF - po celé ploše skoro až do stran, AF na oko, nastavení preferovaného obličeje, atd.
    Stabilizace - asi se mi klepou ruce a tohle mi už pomohlo
    Velikost - lidi mají pocit, že je fotím jen tak a nejsou nědy tak v křeči jak před zrcadlem s velkým sklem

Víc to žere baterky, ale zase jsou malý do kapsy.

Myslel jsem si, že WiFi, výklopný displej a další věci jsou blbost a teď to použiji vždycky.

Tak teď do mě. Těším se na diskuzi a zkušenosti dalších.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PLAYER: Ja to myslel jako seriozni dotaz. Fakt nevim...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam