• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    REPLIKANT: zakladni problem je, ze to vnimas konkurencne - pokud si myslis, ze Nikon nema na to, delat aspon slusny APS-C bezzrcadlo, tak s tebou nesouhlasim a zas bych je tak nepodcenoval - proste usili co plyne do 1, hromady coolpixu a vice nez malo DX zrcadlovek na stejnem se opakujicim cyklu, pokusu typu A muze jit i jinam. A nemusi to byt hned FX pro kazdyho, byt by ho nekdo chtel i od Nikonu, ale jedno pouzitelny APS-C s adapterem a 3ma vhodne rozmyslenejma malejma sklama ve steny staji muze byt pro hodne lidi lepsi nez suplovat to FX odjinud treba od Sony a zustanou i u svy DSLR od Nikonu - proste synergie ne jedno nebo druhy.
    A samozrejme, ze je preci potreba jit s dobou at uz to vnimas jako trendy nebo ne, to je normalni fungovani a vyvoj trhu - zakladni poucka kazdyho managementu je inovace a ty jakobys tu od ni dokola odrazoval :)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Odpovidal jsem uz nize, ale tady presne pozadujes aby Nikon delal profi DSLR a zaroven jine ID prispecha stim, ze mu APS-C nevoni a chtel by Nikon CSC FX. Chapes o co mi jde, co tu porad resim? Ne to jestli je to ci ono lepsi, ale ze to nejde oboje zaroven pod jednou strechou IMHO.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Ale Sony nema vsechno, DSLR uz davno ne a dve, pokud se nepletu pres dva roky stary SLTcka taky neznamenaji nic co by udrzovalo latku mezi konkurenci. To ze ty se chces bavit o APS-C, ti neberu, ja mluvim o profi tride reprezentovane fullframe snimacem a adekvatnim lineupem skel, to proste nikdo momentalne nedela a kdo delal (Sony) rychle s jednim skoncil (taky moc neztratil, cca 10 mil. vyrobenych skel vs 95 mil. nikkoru je trochu jina liga ze jo). A vis co Petre, ja bych si to moc pral, vsak jsem to tu uz psal, ale nedokazu si to jednoduse spocitat. A pardon, argument, ze je to trend a potreba jit s dobou, neberu, protoze si nemyslim, ze by CSCcka dokazali momentalne nahradit profi DSLR. Jo a samozrejme ze jsem s Alfama fotil a zkousel je, a az s podivem, co tomu ti entuziasti vsechno dokazou odpustit (baterka, ovladani, drzeni...).

Zaverem, nevim co si mysli v Nikonu, a nevim co budou delat dal. Ale prijde mi az naivni prohlasit: "ted bych chtel to co dela Sony v barvach Nikonu" a zaroven pozadovat maximum od soucasneho hi-endu na poli DSLR. Muj osobni nazor je, ze oboje neni mozne. Presvec me o opaku. Zatim tu padaj jenom vyhody a nevyhody CSC a DSLR, ale to je uplne jina otazka.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: na stovky az tisice fotek z akce, kde je potreba byt i dost pohotovej si vezmes proste co je ti pohodlny a zvlada to ten napor, tj. je to jedna z oblasti, kde je vyuziti zrcadla jeste bud potreba nebo prevladaji vyhody. Ale jakmile to neni o masovym sypani fotek, tak je to jen o zvyku na to ci ono a porovnani vyhod nevyhod, treba rozmer/vaha za hledacek. A hlavne, neni to o tom mit na vsechno jen jedno nebo druhy zcela vyhradne - praci jedu na D750 se vsema adekvatnima sklama, na dovolenou bych ji ale uz roky nevzal, starej male Nex je pro me daleko vhodnejsi a zabira zlomek objemu. Ted jsem poridil vybehovou A6000 a jako druhy telo taham na praci uz jen kvuli fishi co n nej mam a nemusim kupovat za cenu fotaku na FX. A na seriozni praci urcite bude stacit s 1-2 sklama jako zalozni bez problemu. Kdybych mohl mit A6000/APS-C variantu od Nikonu, i o neco mene schopnou, ale ostrici se vsim co mam na Nikon, tak z toho (nejen ja) budu na vetvi a neni o cem diskutovat ;)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    REPLIKANT: ale treba Sony preci ma vsechno - to, ze ten jejich Amount odjakziva moc nejede zastupem na trhu je druha vec, nicmene prioritizuji podle toho, co se prodava. A hlavne, neni potreba mit FF bezzrcadlovku za kazdou cenu - to co se asi nejvic prodava tusim A6000 donedavna, je uplne obyc APS-C, ale protoze NIkon se pred lety rozhodl, ze bude mit 1" a na poli APS-C nedopadl dobre s jednim A kompaktem, tak "neomlouva", ze si nechava uniknout dalsi byznys. A neni to o rybari, kterej by mel zacit delat kurata a spalit lode Vojto, ale o tom, ze v tom jednom vylovu muze s nejakou upravou a pristupem vzit i jiny ryby, protoze je lidi najednou chteji. Ja fakt nechapu, proc si nechavas vysvetlovat, ze ma Nikon delat i dalsi povedeny a chteny fotaky co ted frcej - to je uplnej zaklad celyho trzniho modelu :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    kdyz se bavime o tech bezzrcadlech, je tu nekdo kdo zacal fotit nejaky delsi reportaze typu celodenni svatba/cokoliv jinyho kde se nafotej az tisice fotek na bezzrcadlo a je s tim spokojenej? Ja si vubec neumim predstavit ze to tak dlouho drzim a ghlavne ze koukam do EVF ci na display, ale rikam zkusenost mam prakticky nulovou....
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Ukaz mi vyrobce co ma soubezne FF DSLR a CSC. Pokud neukazes, tak je to teoreticka diskuze.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    PAVELDUFEK: Co jsem nezkusil? Aby Nikon zmenil politiku a vykaslal se na dslr, tak to sem opravdu nezkusil, proto rikam teoreticka diskuze.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: no vida - svym zpusobem to je kuriozni, ze uz se prekonavaj jen mezi sebou ;)

KOC256: to je jako pozastavovat se nad tim, ze mobil je dnes ve spouste pripadu pouzivanej na telefonovani az v posledni rade - proste uz jsme v dobe spojovani funkci logicky dohromady a to ze nektera netradicni v urcitem segmentu zmeni puvodni primarni funkci (treba fotaku) by uz preci nemelo prekvapovat :)

REPLIKANT: teoreticka nevim, ale dopady dost prakticky - jestli v Nikonu uvazuji tak jak jsi prezentoval ty, tak to mnohe vysvetli ;)
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    REPLIKANT: aha, to jsem měl tušit od začátku :-/
    Tak potom nevím jak můžeš kritizovat něco, co jsi ani nezkusil.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Díky všem, za trpělivost a odpovědi, ano je to dost teoretická diskuze, ale proč né ;)
    PAVELDUFEK
    PAVELDUFEK --- ---
    REPLIKANT: já to psal jen do diskuze. A protože jsem měl Nikony docela dlouho. Od D50 kupovanou v obchodě. Do letošního března.
    A Sony jsem použil už na 6 akcích. Plus focení pro mě.

Mám pocit, že se tady bavíme dost teoreticky. Kdo vyzkoušel obojí používat?
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: GH4 už je dva roky i na video zabitej formát:)

KOC256: dnes v daném segmentu není rozdíl mezi tím jestli to je profsionální fotoaparát nebo profesionální videokamera..je to jeden přístroj..
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MENTOL_: To je vtipne. Uvazovat jaky FOTAK je vhodny na toceni videa...
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    KOC256: video. Tak jako pred par lety "vsichni" zacli tocit na 5D II, tak dneska je A7 family to prvni a nekdy i posledni co "jede" - do urcity velikosti produkce neni dnes dilema jakou znacku poridit, ale jakou variantu A7 a jestli na 4K jeste treba GH4 nebo kombinace. A pak jsou tu jeste drony a cestovni vyhody dnes uz take s profi moznostmi v mensim provedeni bez kompromisu.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    REPLIKANT: a ma porad tak dobrej kseft? Neni to nahodou rok od roku slabsi a na ustupu?
    Porad se ptas proc by mel Nikon, jakozto vyrobce fotaku a skel, vyrabet poradny fotaky i v tom segmentu, kterej aktualne snad jedinej roste - to snad ani nepotrebuje zadny argumenty, je proste hloupy nechat si tenhle kseft ujit. A neni to zadna sazka na jednu kartu, jako kdyby to melo znamenat, ze misto toho zrusi treba DX - kdyz uz nemuze bejt vizionar, tak ted uz proste jen zareagovat na jasnou trzni poptavku, ktera se prave lisi od toho co bylo 60 let.
    TWARR
    TWARR --- ---
    MLIKARNA: Chovat!
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    REPLIKANT: tohle není tak úplně pravda, od chvíle kdy Olympus s csc přišel na trh tak tahle nová kategorie roste obrovským tempem. první roky na úkor kompaktů i DSLR, poslední dobou kdy existujou prémiový kompakty už jen na úkor DSLR. Pro bežnýho zákazníka už ani DSLR nedává smysl..vůbec nic mu to nedá a vzhledem k tomu jak rychle jde vývoj, na kterej Canon/Nikon krom snímače nijak nereagujou tak se zakopávaj dál a dál do minulosti..
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    LEADA: To mi pripomina, kdyz se lidi okolo sebe (mimo foto) zeptam jestli nechtej fotit necim normalnim (lepsi kompakt, csc, dslr) a oni na me zamavaj mobilem, jasne, dela to pekny barevny fleky, ale kdyz to srovnam s D200 s 2.8/20mm 10let starej "kram" za stejny penize, je to sice vetsi a tezsi, ale dela s poravnim stim mobilem naprosto luxusni fotky (a to nesrovnama dof a rychlost reakce, ostreni a vydrze baterky). Tak na me pusobi, ten argument, lidi obecne, nevi co je dobry, a trend neznamena meritko kvality a pridanne hodnoty, trend je proste oblibenost v urcity dobe, ano i z trendu se stava etalon, ale z jinych duvodu.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    PAVELDUFEK: Diky za snahu, ale vse co jsi napsal neni devizou CSC vs DSLR. A bez jakychkoliv urazek a emoci, snazim se tu debatu posunout jinam, nez na proste, pral bych si jezisku to a to...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam