• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ULTRAMARINE: Můžu se tě zeptat o co opíráš tvoje rady a doporučení? Všechny zmíněné objektivy jsem zkoušel na aktuálních tělech nejlépe dopadly nové základáky AF-S(P) 18-55 VR, které nejenom deklasovaly tebou vychvalovaný 18-70mm f/3,5-5,6, ale dokonce na čtverec vykryje FX záběr, což u ostatních ani omylem. Prosimtě, než tu začneš něco tvrdit, zkus si to ověřit.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    MALARKI: Asi takhle: Pokud mas rozpocet 20k, tak proste D5500 neni dobra volba proto, ze sam o sobe stoji 19 (kdyz budu koukat na megapixel.cz). Takze bud navysit rozpocet (coz je takova knizeci rada) nebo "ponizit" telo.
    Takze bych zacal u D5300. 16-85 je o tridu vys (i cenove) nez objektivy 18-xx (VR), takze si ho taky muzeme skrtnout. Z tech objektivu 18-xx bych ti nejvic doporucil starickej 18-70 3,5-4,5, ale ten uz se neprodava, takze ti nakonec nezbyde nic jineho nez 18-105 VR, pripadne 18-140 VR. Ohledne techto objektivu jsme se tu nazorove neshodli, ale je fakt, ze pri dodrzeni podminek (tj. novy fotak jako dar, do 20k) ani moc jinou moznost nemas (pokud nechces ponizit jeste nize na D3300.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MALARKI: Pro úplnost, to co už tady zaznělo od MENTOL_a můžu potvrdit, D5500 a 18-105VR je hodně dobrá kombinace (viz https://www.fotoskoda.cz/nikon-d5500-18-105-mm-vr/) nebo o něco dražší s 18-140VR, který má lepší konstrukci a kovový bajonet a o něco ostřejší na konci (viz https://www.fotoskoda.cz/nikon-d5500-18-140-mm-vr/).
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ULTRAMARINE: To co píšeš není pravda, evidentně jsi měl špatný / vadný kus. Těch objektivů sem prodal hromadu, je pravda, že první série byli lepší, ale že by ty další byli tak špatný jak tu prezentuješ, to opravdu tak není. Nikkor 18-105mm 1:3,5-5,6 je na F8 nerozeznatelný od objektivu 16-85mm 1:3,5-5,6. Jak už tu bylo napsáno, vyšší ostrost na otevřenou díru i do krajů, kovový bajonek, lepší konstrukce, lepší stabilizace. To jsou parametry které určují cenu, ale že by to byl nějaký výrazný optický skok od 18-105-tky, prostě není pravda.
    PEJR
    PEJR --- ---
    MLIKARNA: "Táta je fotograf amatér, ale teorii fotografování docela rozumí" - z toho mi vypliva ze "24mm" i sirsi by ocenil, a 16-85 je sice drazsi, ale aspon ma kovovej mount a lepsi VR
    PEJR
    PEJR --- ---
    MLIKARNA: kde si vzal ten rozpocet? nejak ho nikde nevidim..
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ULTRAMARINE: Ze nema cenu rvat penize do 5500 a pak to zabit timhle sklem. Rozumime si?
    ja si myslim, ze tim sklem (18-105 mm) nic "nezabijes". je to docela dobrej objektiv.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    MLIKARNA: prosel jsem si procesem zacatecnika, ktery ma svuj prvni fotak, prvni objektiv a zkouma a objevuje.

Ja netvrdim ze "tak tohle nema cenu si ani kupovat, to radsi dalsi rok setri nebo bez sbirat znamky". Rikam to, ze nema cenu si kupovat D5500 DOHROMADY s timhle sklem. Jestli chce D5500, coz bych doporucil, chce to lepsi sklo.
    Nebo at si k tomuto sklu koupi bazarovou D90 a usetri spoustu penez.

Jen poukazuju na to, ze ta sestava je brutalne nevyrovnana. Ze nema cenu rvat penize do 5500 a pak to zabit timhle sklem. Rozumime si?
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    MLIKARNA: amater nic neuvidi, kdyz prakticky veskery vystup bude neostry. A nejspis bud zklamany a fustrovany, coz je skoda.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    MLIKARNA: To samozrejme da. Ostatne i ta zrcadlovka sama o sobe se da koupit az casem. Kdyz si ale koupit docela dobrej fotak a mizernej objektiv, tak tezko z toho zjisti, kudy se chce vydat, co ho brzdi a co ho bavi.
    Porad to neni o nic min nesmyslnej nakup.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    MLIKARNA: Souhlas, kdyz ma nekdo nejakej rozpocet, nema cenu mu radit reseni o tridu vys, to je tak nejak z podstaty lepsi.

Jenze koupit si D5500 a pak to zprznit sklem jako je 18-105 jsou vyhozeny penize.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Z těch základních setových zoomů vychází nejlépe 18-140 co se týče univerzálnosti vs. ceny vs. optické vlastnosti. Poměr cena/výkon/univerzálnost, hlavně díky ceně, bude spíš na straně 18-105.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    MENTOL_: Ono je to spis prave naopak - jediny co maji spolecnyho, je ta nic moc clona, v ostatnich ohledech je to o tridu lepsi sklo.
    Prave, ze ta 16-85 byla dobra i na 16/3.5, zatimco 18-105 ani na f8 neni zadna slava, vsechno to je dost mekky.
    AMAROK: Pokud to chces na video, tak je to fakt jedno. Tam moc ostrost resit nemusis, tak stejne na pohybujici se scene neni moc videt. V tom pripade bych se podival po 24-120/f4 VR, ale to uz je zase o neco drazsi.
    AMAROK
    AMAROK --- ---
    ULTRAMARINE:
    MALARKI:
    Pořídil jsem si D5300 převážně na video (fotky z ní teda lezou na první pohled ošklivější než z D3100). V kombinaci s 16-85 jsem v létě natočil pár záběrů v Bulharsku. Tady je ukázka, jak natáčí za tmy - je to pouze dostabilizovany a doostřený:
    Bulgaria, part 1 - Primorsko
    http://www.youtube.com/watch?v=24AYyysdgCU&t=1m25s

- myslím, že takhle by to ruční kamera nedala.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ULTRAMARINE: ja ale preci nezpochybnuju, ze je v dane skatulce 16-85 znatelne lepsi. Ale je to stejna skatulka "zakladaku s mizernou clonou" - osobne tedy zastavam nazor, ze na to 18-105 staci (pres den na f/8 nebude ten rozdil ani takovej) a penize radeji investovat do dalsich/jinych skel, ktere daji vice/jine moznosti a pripadne i cloveka posunou, nez jen "to same o neco ostrejsi".
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ULTRAMARINE: DxO benchmark ohledne ostrosti tech dvou objektivu tak kategricky rozhodne neni.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    MENTOL_: musim vyrazne rozporovat tvrzeni o 18-105 a 16-85.
    16-85 je uplne jina liga, hlavne co se tyka ostrosti. 18-105 je fakt takovej zakladak, kterej "se za ty penize da". Zatimco 16-85 je fakt ostrej a nic si nezada daleko drazsima objektivama, v kombinaci s VR z toho lezly dobry vysledky. Myslim, ze ta vyssi ma cena ma tady svoje opodstatneni. Neni moc rychlej, ale 18-105 je jeste pomalejsi.
    PEJR
    PEJR --- ---
    ROZI: dotykovej a taky vyklopnej..
    ROZI
    ROZI --- ---
    MALARKI:
    Za mě bych rozhodně doporučil něco s dvěma rollery...Párkrát jse mv ruce držel Nikon řady D3xxx a D5xxx a to ovládání mi prostě nesedí...ale to mi nesedí ani např. u zmiňované A6000. Ten komfort ovládání v případě Nikonu vyšší řady je aspoň pro mě nesrovnatelnej. Ale z velke části to bude asi o zvyku...No a na druhou stranu D5500 má dotykový displej, kterej se dá nějako částečně použít jako 2. roller. (nedržel jsem to v ruce - info z ytb :-) )
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MALARKI: D5500 je porad jeste mensi uplny plastacek - jako ma novejsi hlubsi grip a super obraz, ale neni to do pripadne velke muzne ruky - az od rady D7xxx ma clovek pocit, ze to je fakt "fotak". Na druhou stranu fotim paralelne i malym Sony A6000 a netrpim tim :)
    Jako zakladni setovy zoom urcite staci 18-105mm, tam je pomer cena vykon nejlepsi, dalsi penize davat do skel s nejakou pridanou hodnotou, ne jen ze to je lepsi setak jako vyrazne drazsi zmineny 16-85. Urcite udela radost pevna Nikon 35mm f/1.8 DX kolem 6tis, to je pak proste jine foceni, podobne jak se starou padesatkou jestli nekdy mel, nic lepsiho nelze asi do zacatku doporucit. A podle toho co by pak fotil nejvic/rad treba sirokac, makro, svetelnejsi zakladak atd.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    MALARKI: D5500 + 18-105mm je docela dobra volba. jak pise PLAYER, D7100 je jeste lepsi, ale to uz se cenove vysplha ke 30 000,-
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam