• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MAJA
    MAJA --- ---
    REPLIKANT: D850 je super stroj, hlavně ostření (rychlost, přesnost, pokrytí, malé body) je úplně někde jinde oproti D800.
    Focus peaking je super - zkoušel jsem ostřit ručně za šera se snad 30 let starým 105/2.5 a bez problémů.
    Elektronická závěrka - na to jsem čekal, při focení makra při velkém zvětšení i přes MUP mi vibrace závěrky u D800/D700 rozostřovaly fotky.
    Obrazově subjektivně žádný extra skok oproti D800 vyjma většího rozlišení, ale soudím dle JPG zatím neb Lightroom nemá ještě podporu RAWů. Mě se JPG OOC z Nikonu nikdy moc nelíbily, tak počítám, že to bude lepší.
    Funkce pro focus stacking mě naopak trochu zklamala - nějak jsem čekal, že tomu řekni ostři odtud až sem a mezitím nasekej 50 kroků, ale bere to od místa zaostření dál a počet kroků/velikost kroku musí člověk odhadnout, aby mu to neskončilo někde v půlce.
    Lépe se to drží. S gripem by to bylo lepší, ale za ty peníze do něj nejdu, zvlášť když to fotí rychleji až po další investici do baterky a nabíječky.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Ale ja myslel ze rec je o FX CSC, a osobne si nemydlim, ze bude stejne velka jako A6000 (proto ta poznamka, ze to sam uznavas, myslel jsem to, ze fullframe bezzrcadlo nutne bude vetsi nez aps-c a tim uz "moc veliky").
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    REPLIKANT: no ale to je prave ono - ty si to neumis predstavit pro sebe (abych ti nekrivdil treba jo, ale neprezentujes to tak), ale ostatni to maji jinak :) proste ruzne discipliny, ruzne nastroje a neni to potreba uplne skatulkovat a mit jen jeden. A s tim na konci uplne nesouhlasim - kdybych to "uznaval", tak preci sam nemam APS-C Sony - mensi mi prijdou uz dost kompromisni (pro me), ale samozrejme to je validni pro nekoho jineho na co uzna sam za vhodne. Osobne jeste zvazuju uz leta nejaky RX100, ale jako dalsi moznost, nenahradi mi to hlavne bez sirokace treba zrovna tu A6000 (mj. dalsi vec co Nikon podelal ten DL18-50). Ale to je fuk - hlavni duvod tehle diskuze je, ze jsi napsal "co má ten CSC pro tebe navíc, krom EVF, než zrcadlovka" a odpoved je, ze to je jiny nastroj na jine veci a muze to zit spolu, ty to prave argumentujes vse ze sve polohy reportazniho fotografa co jakoby "nic jinyho nefoti" a proto mame vsichni chtit D850, pac je to na to nejlepsi (to zamerne trochu prehanim..ale jen trochu :) A to navic je to, ze dalsi desitky tisic neutopim treba zase "jen do zrcadlovky", ale do jinych moznosti.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Diky Petre za odpoved, ja tu nechci nikoho soudit (nevim jak je to mozny, ale nemyslim si, ze bych rikal ze je neco spatny a dobry... nevidite v tom co pisu neco co za tim neni? asi je potreba se o tom pobavit z oci do oci (coz my sme kolikrat delali, no coz :))). Myslim si, ze je to o potrebach kazdyho. Ja si zase neumim predstavit fotit to co prevazne fotim stavajicima bezzrcadlama (a ze sem to zkousel), tak mi klasicka zrcadlovka (a hlavne kvuli velikosti, vyhovuje vic). Street a cestovani je super nejakej dobrej kompakt, bezzrcadlo (krom par Panasonicu a Olympusu a Nikon 1) zvlast FX a DX, jsou moc velky (sam to uznavas).
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    REPLIKANT: Ty to vnimas porad bud jedno nebo druhy Vojto - ja chci zrcadlo se vsim vsudy co na to mam a zaroven bezzrcadlo, kdyz se rozhodnu, ze se mi zrovna hodi vic. Mam to tak i s DSLR sklama - v danym rozsahu dlouhy/siroky/bystrozraky mam maly i velky a kombinuju dle akce. A k tomu jeste druhej malej system. Samozrejme nejvetsi roli hraje velikost/vaha, uz jen predstava, ze bych se ted jeste tahal se zrcadlovkou a s objektivy na cestach je pro me uplne nemyslitelna, i ta A6000 + 2-3 maly skla + gorilla me tizi ;) Ale neni to jen o vaze na tahani, ale na spouste mist je to i lepsi varianta na foceni, clovek nevycniva a je mene napadnej. A kdyby to mohl byt malej Nikon se spolehlivym AF alespon na staticky veci se vsema sklama tak neni co resit a D750 k tomu zustane jeste nadlouho jako max co potrebuju. Nicmene si nedelam velky iluze zatim, Nikon zatim vsechno co nebyl jeho stalej segment podelal :/
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    REPLIKANT: no ne z live view, ale když dám jenom Q... To by mě zajímalo, jestli s tim něco provedli.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    IOT_JH: Tomu nerozumim, jak muze byt tissi? Vzdyt to nevydava ZADNY zvuk. Ma to plne elektronickou zaverku.
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    REPLIKANT: To je bezvadný, ale já bych radši aby ten tichej režim se zrcátkem byl alespoň tak tichej jako třeba u 5d mkIV.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ASACHI: Prosimte kdo se hada? To jsi nejaky moc citlivy, ja se vubec nechci hadat, uprimne me zajimaji Vase duvody a kdyz si myslim ze to je jinak (rozumej, mam to jinak) tak argumentuji/pochybuji a treba nekdo uvedete zajimavy argument. Nic vic, diskuze :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    REPLIKANT: velikost - mirrorless proste strcim do brasny, s vhodnym objektivem i do kapsy, to mi u zrcadlovky nehrozi...
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Lidi ja se asi fakt nechci hadat, beru to jako blbost, ze jsem reagoval. Proste kazdy clovek ma nejake duvody, kvuli kterym neco chce pouzivat.

Ja v D850 vidim super fotak, ktery je evoluci vuci D750/D800/D810. Kdybych ted mel jit a koupit fotak, tak si koupim D850.

Jedine co rikam je, ze si nedokazu predstavit, k cemu by mi byla (me osobne, na moje potreby) bezhlucna zaverka v live view.
    Jedina vyhoda, kterou vidim, je ta, ze se ten displej rychleji vzpamatuje po porizeni fotky. Coz je super .. ne ze ne .. ale uplne kvuli jineho duvodu, nez je zvuk
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ASACHI:prosimtě proč/ ty už sis to zkousšel jo? podle mě je ideální ve výsledku kombinace zrcadlovka + mirorless, nevím jak to bude se sklama potom no a jejich přenostitelností... jako a9 je nadherna vec, ale proste 200K na tenhle stroj a ty tri zakladni skla davat nechci, neb to by se mi vracelo fakt dlouho jen za ty divadla a podobny, kde to clovek vyuzije primarne...
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ASACHI: Takze myslis AF v LV, jako nevyhodu. Beru, ale zajimalo by me, jestli si zkousel D850, jestli mas zkusenost i stimto konkretnim fotakem (o tom je hlavne rec). Jinak vidim pomerne maly procento situaci kdy potrebujes bezhlucnou zaverku pri vyraznym preostrovani (napada me, divadlo, kdyz fotis ze strany a nekdo prebiha k tobe a od tebe... jinak moc nevim). A to rikam z pozice reportazniho fotografa (koncerty, svatby, konference a eventy vseho druhu).
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    REPLIKANT: To je ale pouzitelny tak maximalne na stojici objekty, anebo stativ ...
    Takze je vlastne otazka, k cemu je to dobry.

To rikam z pohledu svatebniho a portretniho fotografa ...
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    IOT_JH: No prave ze D850 pres obrazovku nedela (cetl jsi muj predposledni post?).
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    REPLIKANT: Zrcadlovka dělá zvuk.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Pokud ten mirrorless bude mít pořádnej hledáček (nejlépe optickej, rejp ;), tak proč né. Ale řekni, co má ten CSC pro tebe navíc, krom EVF, než zrcadlovka (konkrétně D850)?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    REPLIKANT: Dam "vam" jeste pul roku jestli se tohle nejak vyvine - radeji poradnej Nikon mirrorles a zustat k tomu u D750 nez "jen dalsi DSLR", i kdyz to je superstar :)
    New Nikon 24mm f/1.8 full-frame and APS-C mirrorless lens patents filed in Japan | Nikon Rumors
    https://nikonrumors.com/...mm-f1-8-full-frame-and-aps-c-mirrorless-lens-patents-filed-in-japan.aspx/
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    DOTCOM: Ano, uz je, od minuleho tydne, v den uvedeni. Tentokrat Nikon dodal asi 35 kusu, v utery uz byl volny jeden kus plus vystaveny, velky zajem..
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    REPLIKANT: Bude to nekdy k videni u skody?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam