• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    SYKES
    SYKES --- ---
    LITTLE_FARMER: to je taky zajímavá věc :)) Ale šlo mi o tu velkou věc úplně nahoře. Na mir.com píší, že by to mohl být "Minimum aperture lock: Provided (1st version twist knob; slide switch for MK II version)". Takže asi tak to bude, později to bylo nahrazeno tím klasickým šoupátkem...

LITTLE_FARMER
    LITTLE_FARMER --- ---
    SYKES: Pokud je myslen ten malej tab u toho sroubku nahore vpravo, tak to slouzi pro archaickej shutter speed priority mod pro Nikony F2 (Nikon EE), nevim jestli i vic SLR to umelo.
    Pouzijes napriklad DS-12 a za ten malej tab si chytne ta DS-12 clonovej krouzek, aby s nim mohla otacet a diky tomu bylo mozno pouzivat shutter speed priority.
    Tady je i video, koho zajima jak se to vrti.
    Nikon DS-12
    https://www.youtube.com/watch?v=rwnYYgccPXU
    SYKES
    SYKES --- ---
    IOT_JH: to by v zásadě mohlo být, ale proč má úplně stejné prohlubně/lišty třebas Nikkor 85/1.8 AF, který má zámek clonového kroužku takový ten malý posuvný?
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    SYKES: zámek clonovýho kroužku?
    SYKES
    SYKES --- ---
    SUK: na to slouží, pokud vím, ten zub u bajonetu, viditelný na obrázku pod označením clony f/16. Tamten "čudlík" se zjevně může pohybovat po těle nahoru a dolů, zcela mimo dosah jakékoliv fičury z těla. Myslím. Nevím :))
    SUK
    SUK --- ---
    SYKES: Rekl bych, ze na starsich/analogovych aparatech to bylo mechanicke parovani mezi objektivem a telem, aby telo vedelo, jak je nastavena clona. Ale mozna se pletu, nikdy jsem to nezjistoval :D
    SYKES
    SYKES --- ---
    Prozradil byste mi někdo, co je a k čemu je ten posuvný "čudlík" jako je nahoře na uvedeném obrázku?
    Všiml jsem si přítomnosti těch vodicích lišt na dalších sklech (např. Nikon AF 85/1.8), ale nějak mě nenapadá k čemu to může být. Poradíte?

MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PEPAZZ: 85/1.8FE urcite ber, to je proste asi nejpovedenejsi sklo v tyhle cene a rozsahu.
    Od Sony cekam u 135mm strategii 'prisel batis 135/2.8, tak ted muzem i to druhy levny', jako predtim u 85..nebo spis doufam :) akorat se bojim, ze tam zase nekdo nedomysli, ze to fakt musi byt f/2.
    Ta 35tka je prokleti no, pritom Sony ma bokem tu svoji RX1 jako nejdrazsi pevny sklo fotak a tam presne 35/2 je - proste nektery casti ty korporace to vedi a jiny se tomu brani :)
    No a ten Tamron 28-75/2.8 nebude zadny sexy vzrusujici sklo zejo, proste event pracant, jinak na to nekoukam, uvidime :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MENTOL_: ja z toho videl par samplu a moc me to nezaujalo, ale co jako zoom za 20tis imho dobrý

na tu 35cu imho čekaj všichni, co čtu fora tak o tom všichni melou. Nechápu že to enni. dokonce někdo prohlásil ze batis 35mm nebude. to by imho byla velká škoda. 135tku AF čekám spíš od samyangu. Od sony /zeiss to bude děsivá pálka. Hodně si jim povedla ta 85mm 1.4 GM, ale je to obr a za raketu. Skoro si řikám že bych na cesty koupil i tu 85/1.8 od sony. :)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    PEPAZZ: taky nechapu, ze zatim neni 35/2 ;) kdyz uvedl nedavno Samyang druhy 35/2.8 po vzoru Zeisse, tak me to dost pozvedlo ;) oni se dneska uz proste bojej udelat sklo, co neni hned ostry vsude na plnou diru, protoze by dostali sodu, tak to radeji 'pricloni' a nebo nabouchaj hromadou specialni optiky a je to velky no. Ale doufam, ze to jeste nekomu dojde a 35/2 bude casem, ja pujdu ted urcite do 28/2 a Nikon 35/1.4G pojede chvili pres Commlite adapter doufam. A hlavne novy nativni 135 f/2/1.8 uz aby bylo, to je hruza jak letity trauma u Nikonu :)

PEPAZZ: jinak prave ted zkouseji lidi poprvy ten novej Tamron 28-75/2.8 za $800 v Singapuru - asi je to placatejsi obraz rekl bych, ale porad 2.8 ostry za cca 20k Kc (820Euro), tak nevim
    https://www.facebook.com/groups/A7III/permalink/1845004885809436/
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    VODNIK: To je nedostatecny i jako first look ...
    recenze je tady
    Sony a7 III Review: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7-iii-review
    VODNIK
    VODNIK --- ---
    Docela pěkná recenze na A7 III - https://www.fotoguru.cz/sony-a7-iii-recenze/
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    plus teda co u sony hodne chybí je nejakej batis 35mm 1.8 /2.0 něco podobnýho jako je sonar 35mm /2.0 na RX1. zkoušel jsem zeisse 35mm 1.4 a špatný to rozhodne nebylo ale je to velky jak prase a těch peněz .. uff . Naštestí už bude brzy sigma 35/1.4 ART native e-mount. Nicmeně radsi bych neco kompaktního idealne od zeisse. Koupil jsem 25mm/2 batise a to je pecka sklo, lehky rychlý, naprosto nelyšný , nadherny barvy kontrast, to by se mi líbilo moc i v 35mm
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ASACHI: souhlas , cena skel je peklo, vsechno kupuju z druhé ruky a i tak je to drahy :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ADITU: muzu potvrdit ze ostreni je s tím opravdu radost .. včera jsem zkoušel fotit palení čarodejnic u nás ve školce a tracking je opravdu slušnej. Zaleží taky jaky sklo na tom je ale i ty pomalejsi docela dávaj
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Nejaky aktualni relevantni cteni (docela nezaujaty a objektivni rekl bych) k nasemu offtopicu :)
    Photographers Switching to Sony | Enthusiast Photography Blog
    http://enthusiastphotoblog.com/2018/04/19/switching-to-sony/
    Opinion: the Sony a7 III could be the new Nikon D750: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/opinion/8168463667/opinion-the-sony-a7-iii-is-the-new-nikon-d750
    MAJA
    MAJA --- ---
    finančně (pokud chci rychlé a kvalitní AF-C) jsem u Olympusu EM1 mark II na 45 tis. Kč + skla, ty nejsou zrovna o moc lehčí a to to má čip o cca 1/4 ploše fullframu za cenu fullframu od nikonu/canonu.
    Váhu dorovná sada náhradních baterek, slušné objektivy váží podobně a zbývá menší tělo, které se mě třeba hůř drží.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Ad menší tělo - mě se s větším tělem líp fotí, líp se to drží s větším objektivem a jakýkoliv slušnější/světelnější objektiv je těžší/větší

Aktuálně mám D700 + D850 a prcka na výlety Sony RX100 III, zkus ty soňácký čudlíky ovládat třeba v rukavicích.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MAJA: ten hype je imho prave kvuli te ergonomii, protoze se blizis do okamziku, kdy z blacboxu lezou fotky srovnatelne kvality, ale ma to mensi telo a je snazsi s tim behat cely den
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    ASACHI: ty Sony 2.8 jsou sileny cenove no, hlavne u nas/v evrope. Na druhou stranu kdyz se podivam na aktualni Nikon ceny 70-200/2.8, tak uz to neni zas o tolik vic, oboje nesmysl.

MAJA: hype mozna je, ale z praktickyho hlediska jinak nejde o to zrcatko, ale prave to co pises - vysledek a snadnost (ergonomie je subjektivni - kazdej si musi vyvazit velikost/vaha vs. drzeni a ovladani). Pro me hraje fakt, ze A7iii ma asi aktualne nejlepsi 24mpix FF sensor, ostri fazove po cele plose cipu ve svete kde neexistuje front/back focus a ladeni objektivu, chytre ostreni na obliceje a hlavne na oko v jakekoliv poloze bez "predostrovani" a nezavisle na pohybu v obrazu a to cele pri stalem zorazeni finalniho vysledku, rychlem snimani, stabilizaci cipu s kazdym sklem a obcasnym vyuziti silent shutter. A porad je to vsechno o neco mensi a/nebo lehci. Jako nerikam, ze zahodim Nikon, cas ukaze v praxi, minimalne na lasery nekolikrat do roka si asi D750 necham, ale fakt se tesim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam