• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Nazdar, tak mám čerstvé dojmy ze školení Nikon Z7 s objektivy (24-70 a 35/1.8).

Jenom stručně, když tak kdyby někdo chtěl vědět více, rád pokecam.

Je to paráda! Nejvíc sem se bál ergonomie (po uveřejnění produktovek, už ani ne) a EVF. Oboje naprostá bomba. Myslím si, že můžu srovnat (zatím né vedle sebe!), ale zatim nejlepší EVF na trhu, veliký (samozřejmě) a hlavně informace o nastavení jsou MIMO obrazové pole (klasicky v dolní a nově v HORNÍ liště), takže neruší ve výhledu. A hlavně náběh hledáčku, takřka okamžitý (samozřejmě ne jako OVF, ale hodně dobrý, stejný, né-li lepší než Olympus EM-E1).

Co se týče ostření, body až do krajů, velikost mini-bodu poloviční než u D850, pak další tři velikosti, auto výběr atd. Body až do krajů vertikálně i horizontálně (resp. cca jedna pozice od krajů nelze vybrat, žádný problém IMHO). Rychlost s 35/1.8 tak dvakrát rychlejší než s F bajonetovou verzí na D4 (se kterou standartně fotim svatby třeba). Mám pár foteček na plnou díru, je to moc pěkný, ostrost, bokeh,.. (zatim embargo na zveřejnění, před produkční kus).

Je to "starý" dobrý Nikon, jak ho známe, cca třída D750, ale lepší stavovej displej, jednoduší a všechny displeje zvlášť nastavitelný jas a auto-jas (super), fn1 a 2 klasika, jedině ovládání ostření sem si nabindoval na fn1 (jako tlačítko přepínače AF/MF na těle dole vedle bajonetu F), ale vlastně sem za to rád, pujde tak komplet ovládat jednou rukou (!) ;)

Mno, jako velký fanda zrcadlovek (protože OVF) a velkýho pohodlnýho gripu, musim říct, že se povedlo.

Pokud příští rok vyjde avizovaná 20/1.8 a 85/1.8, tak spolu s 35/1.8 a adapterem bych byl hodně spokojenej, jako doplněk k D4.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Produkt / Zahájení prodeje / Předpokládaná maloobchodní cena
    Z7 Konec září 2018 - 88 490 Kč
    Z6 Konec listopadu2018 - 54 990 Kč

Z7 + 24-70mm f/4 S kit Konec září 2018 - 103 990 Kč
    Z7 + FTZ adaptér kit Bude upřesněno - 92 490 Kč
    Z7 + 24-70mm f/4 S + FTZ adapter kit Bude upřesněno - 108 490 Kč

Z6 + 24-70mm f/4 S kit Bude upřesněno - 69 990 Kč
    Z6 + FTZ adaptér kit Bude upřesněno - 58 990 Kč
    Z6 + 24-70mm f/4 S + FTZ adapter kit Bude upřesněno - 74 990 Kč

NIKKOR Z 24-70 f/4 S Konec září 2018 - 26 990 Kč
    NIKKOR Z 35mm f/1.8 S Konec září 2018 - 22 990 Kč
    NIKKOR Z 50mm f/1.8 S Konec října 2018 - 15 990 Kč
    Mount Adapter FTZ Konec září 2018 - 7 490 Kč

AF-S 500mm f/5,6 PF Polovina září 2018 - 95 990 Kč
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    KRMELEC: Urcite Tokina 11-16 (verze II tusim s motorkem funkcnim na amaterskym NIkonu) nebo radeji 11-20 f/2.8, tam neni moc co resit, nestoji moc penez a uz vubec to nestoji za nejaky pokusy s manualnim ostrenim na D5600 se Samyangy a podobne.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    KRMELEC: Momentalne asi top Tokina 11-20/2.8 ma AF a ostreni v tele (jako AF-S). Jinak doporucuju 10-24/3,5-4,5 NIKKOR, vybornej kontrast.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    CROSS: Vyčerpávající odpověď a naprosto perfektní reakce na to, co jsem chtěla vědět, jen jsem se na to nedokázala zeptat. Díky.
    IOT_JH: Chci, ale mam v tom korejskej hokej.
    CROSS
    CROSS --- ---
    KRMELEC: nejde o „funkce objektivu pro fullframe“ (fulframe u Nikonu se říká FX, ne DF), žádný takový nejsou, jde o to, že DX snímač nevyužije šířku záběru FX objektivu (píšu to jako amatér), jak tu zaznělo, v podstatě ti z toho DX udělá výřez. V praxi to znamená, že ohnisková vzdálenost 20 mm pro FX ti na DX funguje jako 30 mm.

Jinak na otázku odpovědět nedokážu, v širokoúhlých sklech se moc neorientuju (14-24 f/2.8 kterým fotím se ti nevejde do ceny, podle mě ani z druhé ruky).
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    KRMELEC: Hele, bud chces poradit, nebo nechces. Ja mam pocit, ze moc ne.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    IOT_JH:
    ohniskovou vzdálenost jsem neřešila - potřebuji širokáč, tedy oh. vzd. malou (třeba 10 až 24 ?)
    DX nejdou na fullframe, ale já to mám naopak - mě funkce objektivu pro fullframe nebudou fungovat na APS-C snímač. Jako třeba šíře/úhel záběru DF širokáčů - o to mi jde.
    Zda to má nebo nemá motůrek už se vždycky dá nějak dogooglit. Většinou je to označení HSM (Nikkor, Sigma, Tamron, Samyang).

ULTRAMARINE: Good point. Asi bych si nějaký manuální měla půjčit na vyzkoušení. To vůbec není špatný nápad ;c)
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    IOT_JH: Jeste jinak: ten obraz se nijak nezvetsi. Ty si jenom tim mensim cipem udelas vetsi vyrez z ty promitany plochy.
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    KRMELEC: Point je v tom, ze pri tehle ohniskove vzdalenosti a clone kdyz naostris rekneme na 2m, tak zhruba od metru do nekonecna budes mit vse ostry (na CROPovy fotaky rozhodne).
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    KRMELEC: Ohniskova vzdalenost se udava na vsech objektivech stejne, bez ohledu na urceni. DX objektivy nejdou pouzit na fullframe, protoze nepromitnou dost velkej obraz, aby to pokrylo celou plochu cipu. Obraz z 20mm dx skla normalni 20mm bude na aps-c fotaku stejnej. To samy plati treba u objektivu a stredoformatu. Ohniskova vzdalenost, ktera je mensi nez uhlopricka citlivy plochy je povazovana za sirokou, delsi zas za tele.

System tech ultrazvukovejch ostricich motorku se u kazdy znacky jmenuje jinak.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    ULTRAMARINE: Když já nemůžu ostřit manuálně. I když si seřídím dioptrickou korekci u hledáčku, stejně prd vidím a manuálně ostřit přes display je hodně divný způsob. Budu motůrek potřebovat. Ale dík za tip!
    ULTRAMARINE
    ULTRAMARINE --- ---
    KRMELEC: docela dlouho jsem pouzival Tokina 11-16/2,8 a byl dobrej.
    Pripadne Samyang 14/2,8, ten je fullframe.
    Oba dva jsou myslim, ze manualni fokus, nicmene pri takovym ohnisku a clone a z toho vyplyvajici hloubce ostrosti to vubec nevadi.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    Čau, dnes jsem si koupila v pořadí páté Nikoní tělo D5600 a chtěla jsem k tomu i širokáč Nikkor 20mm se světelností 1,8, ale bylo mi vysvětleno, že je to na full frame a tedy pro toto tělo by se záběr zvětšil jen cca o 20%

Můžete mi prosím doporučit širokoúhlý objektiv pro APS-C se světelností alespoň 2,8 nebo nižší?
    Chtěla bych se dostat na cenu pod 22tisíc a tedy beru klidně i bazarový kus!

Už vím, že mám hledat Nikkor DX (ne DF) a nebo Sigma DC (ne DG).
    PS: Chci ostřící motůrek v objektivu (HSM se tomu tuším říká).

Co mám zadat do vyhledávání? Kdykoliv najdu něco přijatelného, je to na full frame :c(
    Jediný objektiv, co je všude v prodeji, je NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G AF-P VR DX a tam se mi nelíbí světelnost (i když krásných 9.000,-).
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    ted koukám ze ta baterka vydrží jen 10-15minut videa.. to je dost zklamání ne?
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DOTCOM: manuály určite
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    QWWERTY: no nejen, pujde na to nasadit uplne cokoliv...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SYKES: na druhou stranu zmenseni flange distance konecne umozni bezproblemovy pouzivani vsech M42 objektivu, ne? :)
    SYKES
    SYKES --- ---
    EGGH: potřebují prodávat nová drahá skla... a Kai má ve videu níže dva dobrý body: umožní to konstruovat nová světelnější skla (aneb ohlášený 58/0.95, který vychází ze stávajícího 58/1.2), zmenšili flange distance (asi zas konstrukční výhoda pro nová skla), navíc se tam vejde redukce na skla všech ostatních (ale to asi nezamýšleli)...
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    EGGH: imho ze dvou duvodu - jeden je registracni vzdalenost (FX ma tusim 44 mm a tenhle 16), coz znamena ze ty fotaky muzou bejt skoro o 3 cisla tenci. Druhej je prumer bajonetu, kterej je u novyho mountu vetsi, a tedy je teoreticky mozne na nej delat svetelnejsi skla (nekde jsem cetl ze nikon napriklad nema 85/1.2 kvuli tomu ze by se do prumeru bajonetu nenacpal)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam