• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JOHNIEZ, MAJA: testovali jste CFExpress? zatim mi tu (QWWERTY) nikdo nevyvratil, ze by to byla blbost a co jsem tak koukal, tak mi davaji vetsi smysl (ie jejich prosazeni na trhu v budoucnu) a financne vychazeji lip
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ad. XQD na novych Nikonech
    prijde mi to jako slepa vetev - podle DPReview to nema nikdo krome Nikonu (a jednoho Lumiku)
    podle Rockwella by to mohlo byt z natlaku od Sony - I'll bet you that Nikon gets the Z7 and Z6 sensors from Sony, and Sony mandated that Nikon use only XQD on the new cameras if Nikon wanted to buy sensors from Sony. As I understand it, Sony invented XQD and makes most of the cards sold, and gets royalties on every other brand that sells, too.

nabizejici se reseni je vykaslat se na cely XQD a misto nich pouzivat CFexpress
    stejny form factor, stejna sbernice, Z6, Z7, D5, D850, D500, D6 podporuji/budou podporovat CFexpress (takze smulu ma jenom D4/s)

srovnani cen:
    karty:
    XQD: 4.5k 64G, 9.5k 120G
    CFexpress: 4.2k 64G, 7.3k 128G

ctecky:
    XQD: 4k za Sony, 1.5k za Delkin ... pritom je to blby NVME-USB3 interface, ktery se bezne na M2 disky da poridit okolo 1k
    levny CFexpress ctecky uz se chystaji: Lexar launches $50 USB Type-C CFexpress card reader

existuje nejaky technicky aspekt nebo pointa, ktera mi unikla a pri ktere by davalo smysl dat XQD prednost pred CFExpress?
    jediny smysl mi to dava, pokud uz mate XQD nakoupeny pro predchozi profi modely
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    MENTOL_: Ten JPEG ti to nahodi pres SnapBridge a RAWy ti skladuje XQD ktera je o rad jinde nez SD s kvalitou. Takze bych rekl ze argument to uplne neni..
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    ak by niekto chcel mam na predaj Nikon D800ku (bude len niekolko desattisic cvakov) + niekolko originalnych bateriek (zivotnost vpoho), pripadne pridam sigmu art 24 alebo 50 (prvy majitel, mam na to aj tie puzdra), info do zpravy (nech tu nefloodujeme)
    MAJA
    MAJA --- ---
    asi zbytečné pokračovat v téhle debatě ...
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MAJA: jezis tobe nekdy usel nejakej zisk protoze sis vzala spatnej dalkovej odpalovac? :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    FARIN: těch nechtěných záměn apod. se dá udělat za životnost foťáku hodně i přes přípravu :-) Ušlé peníze/zisk/čas se pak nakonec během let +- srovná s cenovým rozdílem a navíc máš bonus - lepší tělo :-)

To samé platí i o paměťových kartách - ideálně, když to všechno jede na jeden typ ...
    FARIN
    FARIN --- ---
    MAJA: drahé řešení bych neoznačil jako idealní. Stejně efektivní opatření a zdarma je třeba si ty dálkové spouště barevně označit stejně jako tělo apod., pokud mám problém se záměnou.
    MAJA
    MAJA --- ---
    SKALARIAK: nejsem profík :-) Semtam mi někdo za něco zaplatí, ale jinak fototechniku těžce dotuju :-)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MAJA: zalezi na pouziti samozrejme a co se foti a je k tomu potreba. Ta A6500 je takova 'mini A7 III', tam jede vse se vsim, nekdy se i hodi ten vetsi dosah aps-c cropem se stejnejma sklama. Samozrejme kdyz si clovek vezme spatnej klicovej kus techniky na specializovanej vylet, tak to nepotesi ;)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MAJA: to tě ale musí astrofotografie dobře živit, abys mohla mít dva stejný foťáky :) imho je to tak, že člověk prostě postupně upgraduje a jako záložní má ten starší kus....
    MAJA
    MAJA --- ---
    MENTOL_: ideální je mít dvě stejný těla nebo alespoň tak, že mají kompatibilní příslušenství - konektory/hledáčky mají amatérské a profi nikony jiné ... ono je super, když to někde rozbalíš na nočním astrofoto výletu uprostřed ničeho a zjistíš, že máš s sebou jiné dálkové spouště třeba :-)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    MAJA: 2 tela/zalozni na profi/dulezity, to je jasny. Osobne to 'sidim' A6500 jako backup, jinak jede druhy zpravidla jen fish, nekdy 9mm aps-c sirokac :)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Kdyz jsem fotil svatby, tak bylo zcela bezne, ze kdyz jsem sel ven, kde bylo -15, pak dovnitr, kde bylo +20 a pak zase hned ven ... tak vzdy 1 karta nefungovala. Sice kratkodobe, ale treba byla pomala / nezapisovala / obcas to skoncilo vyslovene failem zapisu. Sice clovek okamzite prehodi na druhy fotak, ale proste potrebuje, aby se ten buffer nekam zapsal. Urcite v ten moment nebudu 5 minut lovit po kapsach nejaky dalsi karty, kdyz vim, ze to je kratkodoby jev.

Pripoustim, ze to delala jen D8xx rada, D750 s tim problem nemela ... nicmene kdybych jeste fotil svatby, tak urcite nebudu mit fotak, ktery zapisuje na 1 kartu :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Jako zálohu na profi/jistotu zakázky bych spíš volil druhé tělo/záložní - doplňkový objektiv ... podle mě pravděpodobnost, že mi to třeba někdo poleje na svatbě/ upadne je mnohem vyšší než, že se podělá slušná značková karta.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: to z toho asi nebylo zjevny - prave proto, ze z vlastni zkusenosti je nastesti uplnej kolaps karty 1 minimalne pravdepodobny, a zaroven musim mit nejaky backup, tak fotim RAW+JPG do slotu 2. Samozrejme z JPG to pujde vylamat hur, ale daleko lepsi nez nemit nic. A zaroven to umoznuje mit tam JPG zalohu dyl za x akci do odevzdani, protoze zabiraji o dost min mista. A prave kdyz dojde na 1 misto na RAWy, tak vcas prehodim zapis, RAWy jdou do slotu 2, kde je mista dost, a na 1 se misto 200 RAWu vejde treba jeste 600-800 JPG. S kartama manipuluju opatrne a jen doma v 98% a v klidu, zadny zonglovani 3+ karet na akci, pohazovani sem a tam, a i to myslim prispeje ke spolehlivosti.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: no pockej, kdyz prohodis zapis abys nemusel vymeneovat kartu, tak to tam mas ale pak taky jen jednou na kazdy, tzn bez zalohy .)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SKALARIAK: taky ne uplne, parkrat "dira", par fotek nepouzitelnych. Nicmene si to nemuzu a nechci dovolit, abych prisel nekdy nahodou o nejaky foceni, byt je ta sance mala. A nejde jen o tu kartu, ale nechavam si aspon JPG na druhy, dokud treba nemam odevzdano, kdyby se pokazilo neco dalsiho atd. Taky nevyndavam na akcich karty ven, kdyz dojde misto na hlavni, tak radeji prohodim zapis do slotu naopak.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    ...nehodnotím, jen se ptám....
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MENTOL_: odesla ti nekdy v zivote nejaka paměťovka? Mě za celou dobu začlo jednout blbnout jedno SD, ale ne tak, ze bych prisel o data....
    MAJA
    MAJA --- ---
    VODNIK: OK, tak není důvod pořizovat D850 .... můj názor, mám D700 i D850 a každá má svoje užití
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam