• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    VACA
    VACA --- ---
    BTW, kdyby se tady někdo zbavoval standalone lightroomu kvůli přechodu na novější, nebo capture one..
    Tak já bych licenci lightroom 6 odkoupil.
    Potřebuju totiž občas pracovat i bez připojení k internetu..:/
    VACA
    VACA --- ---
    RICARDERON: byla nejaká možnost jak updatovat starej lightroom prostřednictvím aplikace adobe DNG converter, která je freeware a aktualizace dostává.
    šlo tam o to, že jste si nainstalovali ten jejich dng conwerter, ten aktualizovali, a z jeho adreře potom ručně přenesly profily do příslušné složky v lightroomu..
    Až je to ale dlouho takže si přesně nepamatuju detajly, zkus pohledat.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    REPLIKANT: FML, ale dekuji za potvrzeni ze nejsem jen debil co to nemuze najit :-D

V tom pripade moje rezervni reseni je qDSLRDashboard kterej ma focus peaking pri nataceni, a rezervni baterka pro telefon. Funguje to super good enough na to co delam, a je to levnejsi nez externi monitor.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    ISTEVE: Ten problem, ze pri naberu videa nemuzes zoomovat obraz maj upne vsichni (a je jedno jestli na velkem nebo malem displeji-hledacku). Jedine reseni je externi panel nebo velky monitor.

Novejsi modely (D780, rada Z) ma Zvyrazneni zaostrenych hran - Focus peaking i pri naberu.
    ISTEVE
    ISTEVE --- ---
    Mam Nikon D750, a jednou za cas tim natacim videa. Pomerne pravidelne manualni ostreni. Nez zacnu natacet, tak si pekne zazoomuju pomoci tlacitek na objekt a zaostrim si perfektne. Ale kdyz zacnu natacet, tak uz zazoomovat nemuzu, a jedinej zpusob jak muzu odhadovat ostrost obrazu zda se je z celkyho pohledu z video live view. Z cehoz samozrejme prd vidim, obzvlast kdyz tocim treba f/2.8.

Je na tohle nejakej trik / nastaveni? Uplne by mi stacilo picture-in-picture zoom view jako ma treba Sony v EVF pri foceni.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Ten DNG converter je sikovnej i "dobrovolne", hlavne kdyz clovek foti vic na kvantitu, typicky reportaz - konvertuju tim vetsinou rovnou RAWy primo z karet do ztratovych a/nebo i rovnou zmensenych DNG (zvlast z 60MP z A7R IV). A kdyz ne pred Lightroomem, tak po odevzdani prevedu v LR (ale ten uz to neumi zmensit rozlisenim, jen to zkomprimuje ztratove cca na 1/3 objemu). Daleko jednodussi pak na archivovani, zalohy atd. a porad je to "RAW".
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RICARDERON: Je to voser, ale na druhou stranu já do DNG v lightroomu převáděl i fotky z D800, přičemž převádění žralo víc času jak import. Teď je to většina času v convertoru a import už je raz dva. Časově to ve výsledku vyjde na stejno, akorát máš dva programy.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    RICARDERON: Vítej v klubu. Musíš to pokaždý protáhnout tímhle: https://helpx.adobe.com/camera-raw/using/adobe-dng-converter.html
    MAJA
    MAJA --- ---
    Taky mám poslední necloudovou verzli LR a poslední, co zvládá je moje D850 ... časem se dokopu přejít na Capture One snad ...
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    RICARDERON: Adobe tu starou verzi přestal aktualizovat a RAW z novějších foťáků to neumí. D750 je ze stejné doby jako Lightroom 6, proto to jde.
    MAJA
    MAJA --- ---
    RICARDERON: Starý LR neumí RAWy z nových foťáků ... buď vyměnit LR za něco jiného nebo cloud verzi nebo zkusit převést do DNG (Adobe Camera Raw?) a ten pak nacpat do LR.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Potřeboval bych poradit. Koupil jsem si Z50, abych šel s dobou. A Lightroom, starší verze, ještě necloudová, mi nežere fotky v NEF z něj. Z D750 to není problém. Netušíte, kde je chyba?
    EFA
    EFA --- ---
    Zdar borci. Přecházím se všema sklama na Z mount a posílám do světa svou sbírku pevných skel v super stavu za fér ceny
    Nikon 85 mm f/1,8 AF-S G - 6000 Kč
    Nikon 50 mm f/1,8 AF-S - 3000 Kč
    Nikon 35 mm f/1,8 G AF-S ED - 8000 Kč
    Nikon 20 mm f/1,8 G ED - 10 000 Kč
    a prakticky nepoužitý Nikon adaptér FTZ za 3000 Kč.

Kdyby měl někdo zájem, tak pište. Vše Brno nebo pošlu poštou.
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    REPLIKANT: super pro Nikon, ze konecne dorazili profi uroven v bezzrcadlech, vypada to dobre.
    Neni to teda pro kazdyho tou veiikosti a vahou, ale je fakt, ze zrovna u Nikonu se najde dost tech co tu velikost s gripem budou preferovat i napevno.
    Neni to myslim podle vsech tech videi "dar z nebes co vsechno prevalcuje" jak to posledni tyden vypadalo a prosakovalo, ale proste +/- stejna uroven jako top Canon/Sony, zalezi pak uz na odlisnych jednotlivych preferenci a odlisnostech ve funkcich a potrebach.
    Trochu se bojim ty bez-zaverky, ne kvuli rychlosti cteni cipu, tam verim, ze to je ty 4% rychlejsi nez A1, s kterou se bez zaverky bezne foti, ale kvuli ruznymu umelymu svetlu a blikani, mit zaverku, je takova jistota vyreseni kdyz nahodou - ale to ukaze cas v realu, neni to uz na tyhle urovni tak pravdepodobny kdyz vse funguje jak ma (treba i synchro s bleskama atd).
    LCD vyklop na vejsku na foteku zavidim, ale az nekdy rozsirim o A7 IV, tak se poperu i s tim uplne otocnym :)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    Tak je to venku. Z 9 je naprostá bomba. Pár postřehů z pár hodninového ošahání a vyzkoušení:

- Každý den používám D4 a D800E, a Z 9 je naprosto ve stejné třídě, perfektní grip a design, pocit vruce a ovládání - sen. Hledáček a výklopný displej všemi směry paráda.

- AF je úplně jinde než dosavadní Z, hlavně jde programovat tlačítko AF-ON pro aktivaci ostření 3D-Tracking a zároveň mít na spoušti (nebo jiném tlačítku) třeba Eye AF nebo cokoliv v kombinaci!

- Pouze elektronická závěrka, která se chová jako mechanická (funguje x200s, žádný dizzy efekty a ohejbání holí a šišatý míče, blikání resp. proužky v umělém světle nejsou problém na kratší časy), odolný kryt snímače, RYCHLÝ NÁBĚH a žádný blackout a zpoždění hledáčku (dosavaď největší nevýhody všech bezzrcadel).

- Hledáček mě moc překvapil, nejenom, že jde trochu změnšit obraz pro brejlouny (můj případ) takže vidím krásně všechno :) Ale hlavně možnost na tweekovat obraz jenom v hledáčku (něco jako auto kontrast) pro maximální kontrolu nabíranejch dat a zároveň mít náhledy vytuněný Picture Control nebo pro JPEG (používám jako náhledy pro klienty nebo pro výběr, pak zpracovávám RAW), přepínání perfektní mezi displejem a hledáčkem, prostě velká radost.

- Inovativní Menu má pár vychytávek co potěší graficky i funkčně (u funkcí s volbou ano/ne grafický přepínač on/off)

- Velká baterka a výdrž (stejné baterky jako D4/5/6)

Je tam spousta inovací a zároveň klasický look profi zrcadel. Velké překvapení i pro mě je cena. Né že by to momentálně nebylo na ledvinu, ale cca 150 000 je oproti konkurenci sakra dobrej start (tak snad jich bude dostatek :)
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    SKALARIAK: A smim se zeptat co to je za skla?
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    JOHNIEZ: jestli jste někdo zažili podobný trable, normální to není určitě :)
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    SKALARIAK: a dotaz je teda jakej? Nepřijde mi to normální a nestalo se mi to, jestli se ptáš na to.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Dotaz pro majitele Z6/Z7 a používají FTZ adaptér - občas mi blbnou objektivy a to takovým způsobem, že foťák najednou neví, jaká je clona a přestane s objektivem mluvit, ten neostří a zkouší clonou cvakat, občas se to spraví po chvíli samo, občas je potřeba třeba restart foťáku.....
    MAJA
    MAJA --- ---
    IOT_JH: jsem na tom stejně ... hw firma dodává software, to vždycky špatně dopadne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam