• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    MA747
    MA747 --- ---
    JOHNIEZ: ano, myslel jsem si, jaké mám dobré EF "L" skla, ale RF "L" je jinde. A ano, baterka, ale to se dá řešit náhradní.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    JOHNIEZ: Tak skla jsou jednodušší konstrukce takže budou lepší. Ale co ta baterka? To tolik žere ten hledacek?
    JOHNIEZ
    JOHNIEZ --- ---
    MA747: ještě výdrž baterky je slabší. Ale zase to oproti starší zrcadlovce nabíjí z usb-c, takže to není tak zlý.
    Já po pořízení Z už na zrcadlovky prakticky nesahnul. I kvalita Z skel je jinde.
    MA747
    MA747 --- ---
    DATEL: ano, Z jsou bezzrcadlovky. Jsem z jiného gangu, měl jsem (a mám) 90D a přešel jsem na R8 a zpět do DSLR bych nešel. Možná EV hledáček je mínus, ale vše ostatní je jinde, zvláště AF. Ale záleží, co fotíš. Jestli nějaké věci, co se nehýbou, tak je to asi jedno.
    DATEL
    DATEL --- ---
    MA747: ty Z to jsou bezzrcadlovky? S těmi nemám zkušenost zatím, ale říkal jsem si, že si ještě nastuduju výhody / nevýhody oproti zrcadlům.
    MA747
    MA747 --- ---
    DATEL: dá se koupit nová D850 za 1559 euro, nebo D780 za 1099, Z5 za 689, Z5 II za 1269, Z6 III za 1169... Nezmění to situaci výběru?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DATEL: chapu. point byl spise ze to za tu cenu byva nebo se ji to uz blizi. taky tam je d610 za 9K coz za FF nikon taky vubec neni spatne. a zbyde vice na lepsi objektivy..
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PEJR: Aha díky. Ja mel za to ze nejnižší FX byla d700. Ale stejne bych sel raději cestou většího těla.
    DATEL
    DATEL --- ---
    MORPHLER: na tuhle 850 jsem taky koukal, jen má najeto už 177 tisíc, tak jsem si říkal, že to bdue takové hraniční už. Je ta vedle i inzerát na 850 za 32.000 a ten má necelých 40 tisíc nacvakáno. Jen teď je to už pro mě hodně, tak holt asi budu muset počkat po novém roce, až opadnou výdaje na rodinné Vánoce 😁
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DATEL: tech d780 moc asi mezi lidma neni, na bazarech se objevuje vyjimecne. d850 naopak sem tam jo a solidni kousky za 30k jsem uz videl...
    DATEL
    DATEL --- ---
    MORPHLER: dobře, díky za radu, pravda, něco by se mohlo po Vánocích objevit, tak budu ještě číhat 🙂
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DATEL: jj mam. chvili bych cihal. obzvlaste je sance ze si nekdo na vanoce koupi bezzrcado a da velmi oblibenou a rozsirenou d750 na prodej. imho d750 podle stavu ma cenu 15-25K
    DATEL
    DATEL --- ---
    MORPHLER: díky. Předpokládám, že ty D780 či D850 máš na mysli s rozpočtem těch 40 tisíc? Do těch 30, jsou odpovídající ty ceny v bazarech, tj. 17 tělo plus ten zmiňovaný objektiv za 13? Nebo bude lepší číhat na inzeráty na Paladixu apod., protože by ta cena mohla být výrazně nižší nebo za stejnou cenu více muziky (třeba lepší tělo nebo lepší objektiv)?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    DATEL: prodaval jsem d750 pred cca 3 lety. nalitano mel pod 100K, duvod byl neodolatelna nabidka d850 za 26K jinak by nebyl duvod. sel za 20 i s tim objektivem co pises. 40,5K me stalo telo d750 nove v roce 2017 z Nemecka. osobne bych se s tim rozpoctem dival po d780 nebo d850.
    OT_
    OT_ --- ---
    MILAZAJICEK: Teď jsem se bavil s Milanem Jarošem (držitel x cen Czech press photo) a taky jsem mu říkal, jaký jsem staromilec zrcadlovkových hledáčků a on říkal, že souhlasí, ale ve všem ostatním krom hledáčků jsou mirrorless foťáky úplně jiná liga (teď zrovna má nějaký Sony) a rozhodně by se zpět k dslr nevracel.
    DATEL
    DATEL --- ---
    CROSS: díky za info, zatím jsi mě utvrdil, že skrz D750 cesta vede :)

Ten objektiv v inzerátu je Nikon 24-120 mm f/4 AF-S ED VR, na bazarech za cca 13.000. Jako píše k té sadě "V perfektním stavu, ve stavu nového kusu. Nafoceno 10990 fotek.", ale nevím, jestli to opravdu má cenu rozdílu 10.000,- v ceně oproti bazaru. To množství fotek je opravdu jako nový kus, tak možná ano, ale radši se ptám tady zkušenějších. Ono teda 40 už by na mě asi bylo momentálně hodně, takhle před Vánocema :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    DATEL: neodpovím přímo na tuhle otázku, ale D750 je můj primární stroj (…od doby, kdy jsem ho jako novej koupil) a zatím jsem si nedokázal obhájit změnu na něco jinýho (tím spíš s ohledem na skla, co k tomu mám). Technicky mě nijak neomezuje. Takže za mě dobrá volba na hobby focení, pokud nemáš nějaký speciální požadavky.

Co se týká ceny a 40, asi záleží, co za sklo k tomu je.

Jinak si dovedu představit, že se ho někdo zbavuje i v dobrým stavu, pokud se prostě rozhodnul přejít na bezzrcadlo.
    DATEL
    DATEL --- ---
    Ahoj, chci se po letech vrátit k focení. Dřív jsem fotil na kinofilm s Pentaxem MZ-5n, pak s digitálním ist D, tak jsem nejprve sondoval, jestli by šlo zachovat značku, ale ne. Rozpočet je momentálně omezený a jsem jen hobbík. Tak jsem zkoumal, jak jsou na tom Nikon a Canon, nakonec mi z toho vyšel bazarový Nikon D750. Je to i dnes dobrá volba? V bazarech je tělo za cca 17.000. Trochu obavu mám z toho, že to je už starší ročník a většina bazarových kousků bude mít asi slušně "nalítáno". Těch 150.000 na závěrku bude mít počítám většina už i přes :) Jak moc je toto opotřebení zásadní? Na Paladixu jsem našel i inzerát, kde tento prodává i s objektivem, uvádí cca 11.000 fotek, ale chce za to 40 litrů, to mi přijde už hodně. Ekvivalent v kamenných bazarech vychází na 30, ale je otázka, kolik budou mít za sebou (na druhou stranu, dávají záruku rok na skryté vady).

Když bych počítal do začátku rozpočet do 30.000,- na tělo i nějaké základní objektivy, je ta D750 dobrá volba nebo byste doporučili kouknout ještě na jiné? Porovnával jsem s D810 (vychází jen o cca 2 litry víc), koukal jsem i na D780 a D850, ale to je momentálně už mimo můj rozpočet.

Dík za pomoc :)
    PEJR
    PEJR --- ---
    MILAZAJICEK: D600 je FX
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PLAYER: Ja ten displej vubec nepoužívám. Jen když lezu do nastavení foťáku takže ho mám standardně vypnutý.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    IOT_JH: APS-C se mi taky bude jen válet doma. Ale zase vydrží. ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam