• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HERKULESNIKON - klub majitelu a priznivcu nejlepsich fotaku
    CROSS
    CROSS --- ---
    DATEL: neodpovím přímo na tuhle otázku, ale D750 je můj primární stroj (…od doby, kdy jsem ho jako novej koupil) a zatím jsem si nedokázal obhájit změnu na něco jinýho (tím spíš s ohledem na skla, co k tomu mám). Technicky mě nijak neomezuje. Takže za mě dobrá volba na hobby focení, pokud nemáš nějaký speciální požadavky.

Co se týká ceny a 40, asi záleží, co za sklo k tomu je.

Jinak si dovedu představit, že se ho někdo zbavuje i v dobrým stavu, pokud se prostě rozhodnul přejít na bezzrcadlo.
    DATEL
    DATEL --- ---
    Ahoj, chci se po letech vrátit k focení. Dřív jsem fotil na kinofilm s Pentaxem MZ-5n, pak s digitálním ist D, tak jsem nejprve sondoval, jestli by šlo zachovat značku, ale ne. Rozpočet je momentálně omezený a jsem jen hobbík. Tak jsem zkoumal, jak jsou na tom Nikon a Canon, nakonec mi z toho vyšel bazarový Nikon D750. Je to i dnes dobrá volba? V bazarech je tělo za cca 17.000. Trochu obavu mám z toho, že to je už starší ročník a většina bazarových kousků bude mít asi slušně "nalítáno". Těch 150.000 na závěrku bude mít počítám většina už i přes :) Jak moc je toto opotřebení zásadní? Na Paladixu jsem našel i inzerát, kde tento prodává i s objektivem, uvádí cca 11.000 fotek, ale chce za to 40 litrů, to mi přijde už hodně. Ekvivalent v kamenných bazarech vychází na 30, ale je otázka, kolik budou mít za sebou (na druhou stranu, dávají záruku rok na skryté vady).

Když bych počítal do začátku rozpočet do 30.000,- na tělo i nějaké základní objektivy, je ta D750 dobrá volba nebo byste doporučili kouknout ještě na jiné? Porovnával jsem s D810 (vychází jen o cca 2 litry víc), koukal jsem i na D780 a D850, ale to je momentálně už mimo můj rozpočet.

Dík za pomoc :)
    PEJR
    PEJR --- ---
    MILAZAJICEK: D600 je FX
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PLAYER: Ja ten displej vubec nepoužívám. Jen když lezu do nastavení foťáku takže ho mám standardně vypnutý.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    IOT_JH: APS-C se mi taky bude jen válet doma. Ale zase vydrží. ;-)
    IOT_JH
    IOT_JH --- ---
    MILAZAJICEK: Nechceš D600? Válí se mi doma.
    PLAYER
    PLAYER --- ---
    MILAZAJICEK: nejsem priznivcem koukani se do "televize", to uz radsi vyuzivam vyklopny display. Nicmene hledacky novych bezzrcatek jsou uz pomerne slusne, jak z hlediska kvality, tak i velikosti. Navic odpada nesvar zrcadlovek v podobe back ci front focusu.
    Kdybych si mel dneska koupit novy fotak, asi uz by to byla bezzrcadlovka.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Risknu jetou D4s nebo D5 (až me přejde vztek) alespoň to neni tak male jako Df. I D700 byla dost mrnava do ruky. Na bezrcadlovky nemam odvahu. O kolik můžou byt lepší ty elektronicky hledacky nez hledáček na F6 nebo F3?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    OT_: Jenze telefon fotí "nahovno" asi jsou lepší nez můj staricky S23 Ultra ale nemyslím ze tak zásadně. Jako ofotit si jak něco bylo když jsem to začal rozebírat nebo účtenku co nechci ztratit asi dobrý. Ale jinak mobil ≠ foťák ani náhodou a neumím si představit ze by se to někdy změnilo. Ty výsledky jdou posledni roky z telefonu spis dolů.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MAJA: Jasně ale Df zdechne po 5500 expozic a to ta moje je v úžasném stavu žádné trauma nezažila v zimě venku nebyla za horká taky ne :( můj nejhorší Nikon ever.
    OT_
    OT_ --- ---
    MILAZAJICEK: Jako zase ti to vychází na cca 300 fotek ročně, to bych si snad vystačil na focení s telefonem, zvlášť když k tomu máš ještě kino:)
    MAJA
    MAJA --- ---
    Nikon Df má třeba Megapixel na bazar za 25k ... uvažuju variantu, že mám hodně F skel a nechci nicmoc měnit. Pokud bych chtěl začít odznova, tak bych šel asi do Z5 II.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PEJR: Přihodili 20 % slevu na nákup čehokoliv včetně akčního a zlevněného zboží. Ale stejně ho chci zpět.
    PEJR
    PEJR --- ---
    MILAZAJICEK: Trocha paranoja, ale chapu, chtel bych vratit ty spatny nahradni dily. Jako zakaznik na to mas pravo.
    Za cenu ty opravy mas skoro dva jety Df, a nebo zanovni Zf, datartu maj za 50k dokonce novou
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Tak na dotaz jsou i konkrétnější.

V paměti aparátu je zapsaná závada, která se neustále opakuje, je tedy aktuální, která poukazuje na problém ve spojení mezi obrazovým snímačem a hlavní elektronickou deskou.
    Vyzkoušel jsem překonektorovat a posléze vyměnit veškerá propojení mezi obrazovým snímačem a hlavní elektronickou deskou. Protože nedošlo ke zlepšení, vyzkoušel jsem vyměnit hlavní elektronickou desku, ale ani tato výměna nepomohla. Zbývá tedy snímač. Jeho
    výměnu jsem nezkoušel, protože ho z důvodu vysoké ceny nemáme skladem, ale je velice pravděpodobně chybným článkem.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    D4s teda moc na volném trhu nejsou :)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MAJA: Akorát teda to zní jako ze v Nikonu to ani nerozdělali jen si řekli že bude ideální objednat hejlovi celý střeva ať to zaplatí a pak potahaj pásky a vrátí mi to za 40k zpět.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MAJA: Tak jako hůř už to dopadnou nemůže, zaplatím jim těch 750 za to že mi ho pošlou zpět a můžu to rozebrat.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MILAZAJICEK: vyměnit a zkalibrovat/správně usadit sensor je jako dělat u Favorita generálku pro daily drive .... já bych zkusil uvnitř vyndat/očistit/zandat všechny ty páskové vývody, ale rozebíral bych podle nějakého youtube Nikon DF disassembly videa nebo se inspiroval na blogu Lensrentals třeba
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MAJA: Nikomu se to evidentně rozebírat nechej tak objednají novej foťák a jen přehazou ty ozuzlany gumy. Ale chtějí si ho nechat. Jen já ho chci vrátit.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Měl jsem jetý D4 se závěrkou ve statisích a fungovala ... akorát gumy/krytky byly v háji. Teď mám o něco méně nalítanou D4s a zatím taky bez problémů ... ťuky ťuk ...

Jinak trochu pochybuju, že odešla celá sensor unit ... spíš bych tipoval na blbý kontakt nebo vlhkost uvnitř. Rozebrat/složit to ale není úplně easy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam