osobni poznatek s prevody penez z Postovni sporitelny, je to trochu delsi ale snad sem to napsal aspon trochu srozumitelne :-)
- toto pondeli odpoledne sem se domluvil se svoji matkou, ze mi z jejiho uctu u Postovni sporitelny posle urcitou castku na muj ucet u CS..
- dodnes - tj. ctvrtek - mi nic na muj ucet neprislo.
- nasledny telefonat s moji mamkou mi potvrdil moje podezreni :
- na poste ji rekli (coz mi bohuzel zapomela rict), ze i kdyz prikaz podava v pondeli odpoledne, tak ze penize ji z jejiho uctu budou odepsany ... ve ctvrtek, tj. dnes, tj. D+3 pracovni dny po zadani prikazu k platbe na prepazce Postovni sporitelny!!!!!!!!!
takze na svym uctu je budu mit mozna ZITRA (D+4 po zadani prikazu) ale ani bych se nedivil kdyby to bylo az v pondeli (D+7 po zadani prikazu).
Dost sem nechapal, jak si tohle muze PS dovolit, nebot podle § 5 zákona č. 124/2002 Sb., o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích a platebních systémech (Zákon o platebním styku)
podle je :
podle §8 převádějící instituce povinna zajistit připsání částky převodu ve prospěch účtu převádějící instituce příjemce a předat jí podklady nutné k poskytnutí částky převodu příjemci nejpozději následující bankovní pracovní den po dni účinnosti příkazu k převodu, nebyla-li dohodnuta lhůta kratší - tj. D+1
Den účinnosti příkazu je pak stanoven v § č.5 -
Dnem účinnosti příkazu k převodu se rozumí den, kdy příkazce splnil všechny smluvní podmínky požadované k uskutečnění převodu převádějící institucí, jejímž je klientem, podmínky stanovené tímto zákonem (§ 6 odst. 1) a další povinnosti, stanoví-li tak zvláštní právní předpis
+ §6 - (1)Podmínkami účinnosti příkazu k převodu jsou zajištění krytí částky převodu a předání podkladů nutných k provedení převodu převádějící instituci.
(2) Převádějící instituce může ve svých obchodních podmínkách zejména stanovit povinnost příkazce předat jí příkaz k převodu přede dnem jeho účinnosti, lhůtu k jeho předání a provozní dobu, v níž je možno předávat příkazy k převodu.
Tj. - vzhledem k tomu, ze mamka ten prikaz podavala v pondeli odpoledne PS mela tento prikaz vzit do zpracovani NEJPOZDEJI den nasledujici po dni podani - tj. v utery dopoledne .. v takovem pripade bych nejpozdeji vcera - ve stredu - mel mit penize na uctu..
(podminky účinnosti prikazu k prevodu mamka splnuje bezezbytku - tj. finacni kryti tohoto prikazu je na jejim uctu vice nez dostatecne)
Voditko proc tomu tak je (resp. neni :) mi poskytl az dokument Podminek a lhůt PS pro prevody -
http://www.postovnisporitelna.cz/kestazeni/informace_prevody.pdf
Na strane 2/4 je totiz videt,
ze PS provede prikaz podany po uvedené hodině zveřejněné na obchodním místě (predpokladam ze to je 12.00 v poledne) nejpozději čtvrtý následující pracovní den !!
vyrizeno, hotovo, spadla klec.. :(
Podtrzeno secteno - tim, ze zakon dava fin. institucim benevolenci ve stanoveni si maximalni mozne hranice pro odepsani prostredku z uctu, tak smejdsky instituce za jakou Postovni sporitelnu povazuju si tak legane muzou ponechat prostredky klientu jeste 4 dny po terminu, ktery si klient urcil pro odeslani penez z jeho uctu..
Smutne, lec v nasem state naprosto normalni.. :*(