• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    TRISSIE: no ani ne tak v mem okoli, jako spis vsude v "zapadni civilizacnim okruhu"... jedinej kdo nezije na dluh je microsoft a ten si nas vsechny koupi :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ono nejen banky jsou celé žhavé dát lidem peníze - když se k tomu přidají všechny ty splátkové společnosti... s blížícíma se vánocema mi přijde, že kdykoli zapnu televizi nebo rádio, je tam nějaká reklama na to, aby si lidi vzali spotřební zboží nebo jinou blbinu na splátky. Reklama na chlast je regulovaná, na cigarety totéž, ale že zvyšující se zadluženost obyvatel je taky pekelně nebezpečná, to je každému jedno.
    Neříkám, že půjčovat si je špatné, ale musí to být na něco smysluplného (třeba byt, nebo když se rozbije nějaký důležitý spotřebič a nejsou hned peníze) a musí člověk vědět, z čeho to bude splácet...
    taky vám přijde, že většina lidí ve vašem okolí si půjčuje a nepřemýšlí o zítřku?
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    jj, přesně tak :) mne dokonce vzbudila v patek slecna telefonem, ze mi chce dat devadesat tisic :)) a to maj jedinej "podklad" o prijmu - a to moje dve slova, ktery jsou spis moji predstavou nez realitou :)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MUCKER: to je tím, že banky mají peníze a netuší, co s nimi. a lidé chodí do hypermarketů a netuší, kde na to všechno vzít. :)
    MUCKER
    MUCKER --- ---
    WITCHIE: tak věř. většina bank přešla na systém: "NA, vem si!" :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    YNZA: pomáhá v bankovnictví - nebo příbuznm oboru - pracovat. ;-)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    YNZA: no snad nebude tak zle.
    YNZA
    YNZA --- ---
    taky bych tomu chtel takhle rozumet :(
    HARALD
    HARALD --- ---
    Životní pojištění se sjednává u dlouhodobých úvěrů, obvykle na 5 a více let. Takže až na výjimky se jedná o hypotéky.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    Co se týče životního pojištění u hypotečního úvěru týče, tak jeden z důvodů proč se od toho postupně upouští, je že nemalá část pojišťováků a poradců nasekala klientům KŽP pod záminkou, že to budou k hypotéce potřebovat. Problém je, že takový pojišťovák dostane na provizi z hypoteky třeba 10 K a na provizi z KŽP (ve výši hypotéky) třeba 50 K. Takhle se potom nebude moci vymlouvat, že to tak banka chtěla.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    TRISSIE: ano, to jsem mela na mysli tim "jinym krytim uveru" (dolozeni zamestnani se smlouvou na dobu neurcitou, vyse platu, ujednani o srazkach ze mzdy v pripade neplneni splatek atd) - coz ovsem predtim nebyl uplne vhodne pouzity termin v danem kontextu vzhledem k tomu, ze to nekryje pripad smrti.. Kazdopadne i pri tomto "jisteni" byly drive poskytovane uvery nizsi, resp. nebyly tak vysokym nasobkem mzdy klienta.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WITCHIE: letos jsme si brali dva úvěry, klasický spotřebák od CETELEMu na asi třicet tisíc, a pak od ČSOB (kam manželovi chodí plat) na šedesát. U žádného nebylo pojištění podmínkou - ale na druhou stranu třeba ta ČSOB má velice dobře vypozorováno, kolik peněz se na manželově účtě protočí, a že by bylo odkud brát...
    ALESH
    ALESH --- ---
    WITCHIE: ono se to ted dost zlepsilo... ja mam uver asi 3500 ..bez jakehokoliv rucitele, pojisteni atd.. a as tyden po uzavreni, mi prislo postou, ze mam uz predem schvaleny uver 50 000....
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    PSYSBEE: ne, natolik informovana zase nejsem; nicmene kdyz jsem se jednu dobu o uvery zajimala, nevypadalo to ze by bylo snadne najit banku ktera by dala uver vyssi nez 30 tis bez jakekoliv zaruky/pojisteni apod., nechce se mi verit ze za tech par let vetsina bank presla k poskytovani uveru ve statisicovych vysich bez zaruky - minimalne chteli aspon rucitele (ale mozne je vse takze prit se nebudu, mas-li presnejsi a konkretni informace)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    PSYSBEE: no vsak - vetsinou - ne vsak vzdy :)
    U hypoteky na koupi nemovitosti se to da chapat - pokud klient nesplati a zemre, uspokoji banka svoji pohledavku z te nemovitosti, takze dalsi ruceni netreba.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ech, pozde :)
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    Podle zakona nelze, aby nekdo pravnim ukonem zavazoval nekoho jineho bez ohledu na jeho vuli a bez naleziteho projevu takove jeho vule (podpis apod, jak v kterych pripadech zakon vyzaduje pro platnost praviho ukonu); za pripadne dluhy tedy odpovida dedic jen do vyse sveho dedickeho podilu; odmitnout dedictvi lze tez.
    Kazdopadne banky poskytujici uvery vetsinou vyzaduji bud pojisteni nebo jine kryti uveru..
    HARALD
    HARALD --- ---
    ALESH: Ale i když dědictví neodmítnou, tak odpovídají za tvoje dluhy jenom do výše zděděné částky, ne víc.
    ALESH
    ALESH --- ---
    HARALD: super diky :-) ..o to mi jde. Takze pozustalym po mne doporucuju dedictvi odmitnout :-)
    HARALD
    HARALD --- ---
    PLOMBDENTIST: Nemusíš mít nezbytně životní pojištění, ale musí se jednat buď o nízkou částku, krátkodobý úvěr, nebo musíš mít skutečně přesvědčivé zajištění.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam