• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAM
    ADAM --- ---
    TRISSIE: koukáš na to příliš lokálně. mluvil jsem spíše o celosvětové bublině. při jejím prasknutí by pokles cen bytu nebyl 10% ale daleko víc. vývoj cen nemovitosí ve větších městech vyspělých západních zemí za posl. 15, 10 let podle mě neodpovídá skutečné poptávce.

a od těchto cen se samozřejmě odvíjí i ceny bytů v praze...

k druhé části: započítávání oportunitních nákladů a výnosů je předpokládám samozřejmost
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADAM: v horizontu pár let je prasknutí realitní bubliny... no, řekněme, že kdo koupil blbou nemovitost za draho (řekněme za o 10% víc, než na kolik mu ji odhadla banka pro hypotéku), tak problémy mít bude, ale kvalitní nemovitosti v dobré lokalitě na ceně porostou. Ono demografické trendy jsou docela zajímavá věc... a Husákovy děti ještě pořád potřebujou byty. Samozřejmě až budou populačně slabší ročníky dorůstat do věku 25-35, tak to bude horší, ale ještě nějakou dobu bych se opravdu nebála.

A myslet si, že na bytě člověk vydělá, jen když ho střelí dráž, než ho koupil, je nedomyšlené. Ono pokud v něm nějakou dobu bydlel, tak si k zisku z prodeje taky musí připočíst, kolik by platil nájemné jinde, pokud ho pronajímá, tak je ten zisk dost jasnej. Koneckonců když má člověk krávu a pět let ji dojí, tak taky nepočítá zisk jen z toho, co dostane za maso, ne?
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ROMANET: To ano. Naprostá většina.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MICCIK: ale některý vaše pobočky mají jen do pěti ne?
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ROMANET: Teď si na to kápl. Nechci uvádět, u které banky pracuju. Otvíraci doba? Od 9:00 - 18:00
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MICCIK: já vím, co je bankovní asociace, jen nevím, proč zaměstnanec banky píše, že je zaměstnancem velké nejmenované významné bankovní asociace.
    leda že se snaží být tak inkonginto (inkognito), že maskování přežene.

a co vaše banka a otevírací doba? jaké jsou náklady na provoz (udržení otevřené pobočky)?
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ROMANET: Přečti si ten sálodlouhý odkaz, a nechytej mně prosím za slovíčka :*))
    ADAM: Nemyslím
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MICCIK: proč si tedy psal o té asociaci?
    ADAM
    ADAM --- ---
    MICCIK: přeci todle ROMANET
    ;-)
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ADAM: Co je pravda
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ROMANET: Aha, já myslel že neznáš ten termín BANKOVNÍ ASOCIACE. Tedy: Jsem zaměstnancem Banky.
    ADAM
    ADAM --- ---
    MICCIK: :-)

ROMANET: pravda
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MICCIK: Jsem zaměstnancem jedné (nejmenované) dosti velké bankovní asociace.

takže to mělo bejt jako vtipný? :) já to totiž moc nepochopil, jak jako jedné a tak se ptám.
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ROMANET: Česká bankovní asociace
    Česká bankovní asociace byla vznikla v roce 1990 pod původním názvem Bankovní asociace. Od roku 1992 působí Česká bankovní asociace jako dobrovolné sdružení právnických osob, podnikajících v peněžnictví a v oblastech úzce navazujících. Členství má dvě formy:

plné členství je vyhrazeno bankám a pobočkám zahraničních bank s licencí ČNB;
    přidružené členství je otevřeno zejména reprezentacím zahraničních bank a pomocným organizacím se vztahem k bankovnictví;
    V současné době Česká bankovní asociace (ČBA) sdružuje v rámci plného členství 33 bank, které reprezentují více než 99% bankovního sektoru.

Předmětem činnosti asociace je zejména:
    zastupovat a prosazovat společné zájmy členů ve vztahu k Parlamentu, vládě, České národní bance a dalším právním subjektům;
    prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti a zahraničí;
    podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví a na vytváření odborných usancí, podporovat harmonizaci bankovní legislativy s legislativou Evropské unie.
    Osu činnosti ČBA tvoří angažovanost v průběhu přípravy zákonných a podzákonných norem (v oblastech bankovního dohledu, platebního styku, kapitálového trhu a cenných papírů, hypotečního bankovnictví, účetnictví a daňové problematiky, vnitřního auditu), spolupráce v prevenci bankovní a finanční kriminality a legalizace výnosů z trestné činnosti, pořádání odborných seminářů, rozvoj pracovních vztahů s regulačními orgány a ostatními subjekty finančního trhu, vydávání doporučujících standardů bankovních aktivit (většina je zaměřena na oblast bankovní a finanční bezpečnosti).

Od 1. července 2004 se ČBA, po osmi letech korespondenčního členství, stala plným členem Evropské bankovní federace (FBE). FBE je sdružení asociací komerčních bank členských zemí EU a Norska, Švýcarska a Islandu (plní členové) a dalších bankovních asociací zemí východní a jihovýchodní Evropy včetně Ruska a Turecka (přidružení členové).

Evropská bankovní federace (FBE) představuje nejvýznamnějšího nevládního partnera orgánů EU v oblasti bankovnictví. FBE reprezentuje zájmy více než 4500 evropských bank s celkovými aktivy převyšujícími 20 000 mld. EUR a zaměstnávající více než 2,3 miliony lidí.

Zároveň 1. června 2004 vstoupila ČBA do Evropské rady pro platby (European Payments Council – EPC). EPC je rozhodovacím a koordinačním orgánem, který zastřešuje evropský bankovní sektor v oblasti platebního styku. Jeho základním posláním je podílet se na vytvoření Jednotného eurového platebního prostoru (Single Euro Payments Area /SEPA/ - oblast, v níž budou základní typy plateb v euro prováděny za stejných podmínek, tj. jednoduchost, cena, bez ohledu na to, zda půjde o platby uvnitř státu nebo služby přeshraniční). EPC sdružuje 64 členů z 27 evropských zemí – banky a bankovní sdružení reprezentující různé segmenty bankovnictví. EPC prosazuje rozvoj celoevropských platebních instrumentů cestou samoregulačních aktivit bankovního sektoru, úzce spolupracuje s regulačními orgány EU – zejména Evropskou centrální bankou, Evropskou komisí a Eurosystémem.

Chce se ti to číst???
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MICCIK: tak ja začnu. co to je bankovní asociace?
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    Dobrý večer. Jsem zaměstnancem jedné (nejmenované) dosti velké bankovní asociace. Zabírající velmi významné místo na Českém bankovním trhu. A působící v ČR od roku 1989. Jsem ochoten zodpovědět jakékoli otázky týkající se problematiky bank. A velice rád také získám nové informace.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ADAM: jo, protože čekat na toho pravého kupce může trvat neúměrně dlouho (viz rozpadlé baráky, nedostavěné baráky atd, kde se prostě čeká, až přijde ten pravý).

do toho se třeba může i váš soused rozhodnout prodat svůj byt a rázem budou na trhu dva takové byty.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ROMANET: myšleno jakože je rozdíl mezi cenou, za jakou ji dokážeš zpeněžit RYCHLE, a cenou za kterou ti to bude trvat dlouho?

jinak tomu nějak nerozumím.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    já bych upozornil na to, že cena nemovitosti je jedna věc a cena, za kterou jí dokážeš rychle prodat/pronajmout je věc druhá.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    ADAM: U nás je imho tohle nebezpečí ještě zákeřnější v tom, že lidé si tu moc neuvědomují, že cena nemovitostí může také klesat. Řekl bych, že to pak bude velké překvapení. Na druhou stranu u nás imho ještě není takový rozmach amerických hypoték, aby pokles cen ohrozil celou ekonomiku jako v USA.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam