• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    mne prijde, ze jste vsichni strasny optimisti, to ze v 2013 dojde nejspis k energeticky krizi v dusledku nucene zmeny technologie pro tezbu ropy,
    nikoho to moc nebere, ale ja mam strach ze polovina sedmdesatych let
    se proste bude opakovat. nj ale jsem fakt offtopic, tak pardon.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LITTLELI: s cenami ne, ale s poptávkou po bytech, co se už narozených týká, a věku, kdy budou potřebovat první byt/větší byt nebo rodinný dům, to ano...
    koneckonců není to tak dávno, co jsem tohle téma řešila v práci... objednáváme si průzkumy trhu docela pravidelně :-)
    ale to už je opravdu do jiného klubu.
    Na druhou stranu, pokud se budeme držet návratnosti hypoték, tak to třeba projde :-)
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    no ja zrovna o necem uvazoval, ale necham to jeste vyhnit :)
    trebas se jeste zmensim a odejdu na zapad.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    LITTLELI: sice se odchylujeme od bankovnictví, ale přijde i na to, kolik nových bytů se staví (včetně toho kolik již nepoužívaných bytů se vrací do užívání).
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    TRISSIE: bych se nebal ani tak :) protoze buhvijak to bude s temi starymi byty :)

jinak davat do uplne prime souvislosti vyvoj populace s cenami bytu toho bych se bal. uz kvuli tomu, ze predikce vyvoje populace je dost osemetna zalezitost a nikdo to neumi odhadnout dostatecne presne. strucne receno za 30 let bude svetova populace nejake x, bohuzel plus minus miliarda (jako vazne).

zajimavejsi je migrace :) ta je trosku hmatatelnejsi nez zkoumani stromu zivota.
    ADAM
    ADAM --- ---
    TRISSIE: koukáš na to příliš lokálně. mluvil jsem spíše o celosvětové bublině. při jejím prasknutí by pokles cen bytu nebyl 10% ale daleko víc. vývoj cen nemovitosí ve větších městech vyspělých západních zemí za posl. 15, 10 let podle mě neodpovídá skutečné poptávce.

a od těchto cen se samozřejmě odvíjí i ceny bytů v praze...

k druhé části: započítávání oportunitních nákladů a výnosů je předpokládám samozřejmost
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADAM: v horizontu pár let je prasknutí realitní bubliny... no, řekněme, že kdo koupil blbou nemovitost za draho (řekněme za o 10% víc, než na kolik mu ji odhadla banka pro hypotéku), tak problémy mít bude, ale kvalitní nemovitosti v dobré lokalitě na ceně porostou. Ono demografické trendy jsou docela zajímavá věc... a Husákovy děti ještě pořád potřebujou byty. Samozřejmě až budou populačně slabší ročníky dorůstat do věku 25-35, tak to bude horší, ale ještě nějakou dobu bych se opravdu nebála.

A myslet si, že na bytě člověk vydělá, jen když ho střelí dráž, než ho koupil, je nedomyšlené. Ono pokud v něm nějakou dobu bydlel, tak si k zisku z prodeje taky musí připočíst, kolik by platil nájemné jinde, pokud ho pronajímá, tak je ten zisk dost jasnej. Koneckonců když má člověk krávu a pět let ji dojí, tak taky nepočítá zisk jen z toho, co dostane za maso, ne?
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ROMANET: To ano. Naprostá většina.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MICCIK: ale některý vaše pobočky mají jen do pěti ne?
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ROMANET: Teď si na to kápl. Nechci uvádět, u které banky pracuju. Otvíraci doba? Od 9:00 - 18:00
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MICCIK: já vím, co je bankovní asociace, jen nevím, proč zaměstnanec banky píše, že je zaměstnancem velké nejmenované významné bankovní asociace.
    leda že se snaží být tak inkonginto (inkognito), že maskování přežene.

a co vaše banka a otevírací doba? jaké jsou náklady na provoz (udržení otevřené pobočky)?
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ROMANET: Přečti si ten sálodlouhý odkaz, a nechytej mně prosím za slovíčka :*))
    ADAM: Nemyslím
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MICCIK: proč si tedy psal o té asociaci?
    ADAM
    ADAM --- ---
    MICCIK: přeci todle ROMANET
    ;-)
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ADAM: Co je pravda
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ROMANET: Aha, já myslel že neznáš ten termín BANKOVNÍ ASOCIACE. Tedy: Jsem zaměstnancem Banky.
    ADAM
    ADAM --- ---
    MICCIK: :-)

ROMANET: pravda
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MICCIK: Jsem zaměstnancem jedné (nejmenované) dosti velké bankovní asociace.

takže to mělo bejt jako vtipný? :) já to totiž moc nepochopil, jak jako jedné a tak se ptám.
    MICCIK
    MICCIK --- ---
    ROMANET: Česká bankovní asociace
    Česká bankovní asociace byla vznikla v roce 1990 pod původním názvem Bankovní asociace. Od roku 1992 působí Česká bankovní asociace jako dobrovolné sdružení právnických osob, podnikajících v peněžnictví a v oblastech úzce navazujících. Členství má dvě formy:

plné členství je vyhrazeno bankám a pobočkám zahraničních bank s licencí ČNB;
    přidružené členství je otevřeno zejména reprezentacím zahraničních bank a pomocným organizacím se vztahem k bankovnictví;
    V současné době Česká bankovní asociace (ČBA) sdružuje v rámci plného členství 33 bank, které reprezentují více než 99% bankovního sektoru.

Předmětem činnosti asociace je zejména:
    zastupovat a prosazovat společné zájmy členů ve vztahu k Parlamentu, vládě, České národní bance a dalším právním subjektům;
    prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti a zahraničí;
    podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví a na vytváření odborných usancí, podporovat harmonizaci bankovní legislativy s legislativou Evropské unie.
    Osu činnosti ČBA tvoří angažovanost v průběhu přípravy zákonných a podzákonných norem (v oblastech bankovního dohledu, platebního styku, kapitálového trhu a cenných papírů, hypotečního bankovnictví, účetnictví a daňové problematiky, vnitřního auditu), spolupráce v prevenci bankovní a finanční kriminality a legalizace výnosů z trestné činnosti, pořádání odborných seminářů, rozvoj pracovních vztahů s regulačními orgány a ostatními subjekty finančního trhu, vydávání doporučujících standardů bankovních aktivit (většina je zaměřena na oblast bankovní a finanční bezpečnosti).

Od 1. července 2004 se ČBA, po osmi letech korespondenčního členství, stala plným členem Evropské bankovní federace (FBE). FBE je sdružení asociací komerčních bank členských zemí EU a Norska, Švýcarska a Islandu (plní členové) a dalších bankovních asociací zemí východní a jihovýchodní Evropy včetně Ruska a Turecka (přidružení členové).

Evropská bankovní federace (FBE) představuje nejvýznamnějšího nevládního partnera orgánů EU v oblasti bankovnictví. FBE reprezentuje zájmy více než 4500 evropských bank s celkovými aktivy převyšujícími 20 000 mld. EUR a zaměstnávající více než 2,3 miliony lidí.

Zároveň 1. června 2004 vstoupila ČBA do Evropské rady pro platby (European Payments Council – EPC). EPC je rozhodovacím a koordinačním orgánem, který zastřešuje evropský bankovní sektor v oblasti platebního styku. Jeho základním posláním je podílet se na vytvoření Jednotného eurového platebního prostoru (Single Euro Payments Area /SEPA/ - oblast, v níž budou základní typy plateb v euro prováděny za stejných podmínek, tj. jednoduchost, cena, bez ohledu na to, zda půjde o platby uvnitř státu nebo služby přeshraniční). EPC sdružuje 64 členů z 27 evropských zemí – banky a bankovní sdružení reprezentující různé segmenty bankovnictví. EPC prosazuje rozvoj celoevropských platebních instrumentů cestou samoregulačních aktivit bankovního sektoru, úzce spolupracuje s regulačními orgány EU – zejména Evropskou centrální bankou, Evropskou komisí a Eurosystémem.

Chce se ti to číst???
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    MICCIK: tak ja začnu. co to je bankovní asociace?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam