• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Chart of who "owns" the Federal Reserve
    http://www.save-a-patriot.org/files/view/whofed.html
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    U.S. CPI od zalozeni FEDu :)

RETAL
    RETAL --- ---
    Co říkáte na tvrzení z Wikipedie?

As long as there is an international feedback mechanism, such that states attempting to inflate their currency suffer a corresponding drop in international buying power, and an internal feedback mechanism, so that the government is liable for economic failures that stem from fiscal or monetary irresponsibility, the money system does not take on the characteristics of a fiat money system.
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    termín frakční (zlomkové) rezervní bankovnictví do značné míry popisuje fakta - rezerva banky je zlomkem částky, kterou banka může dát do oběhu (tj. pujčit svým klientům)
    RETAL
    RETAL --- ---
    Můžete mi laicky vysvětlit pojmy frakční rezervní bankovnictví a fiat money?

Proč říkáš, Aiaxi, že vlády si "půjčují", když tisknou víc peněz než kolik pokryla rostoucí produktivita? Devalvují národní měnu, takže spíš kradou (okrádají každého občana) než si půjčují, ne?
    DAMIAN
    DAMIAN --- ---
    ehm, číslo platební karty u mBank je to 16místný číslo co je vyražený na kartě?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    AIAX: zatim je to tak, ze americani tisknou prachy a cinani za ne makaj, ted dolar klesa, skoro to vypada ze bublina splaskla
    AIAX
    AIAX --- ---
    ADAM: no takže za své vzdělání se přece jen nemusím stydět :))

Každopádně můj závěr toho všeho je, že na vině nejsou jen politici, ale že to je spíš záležitost nepsané dohody (nebo psané?) mezi bankéři a politiky. Griffin to v knize "The Creature from Jekyll Island" dobře popisuje - politici potřebují utrácet a to hodně, víc než je k dispozici (podkuřování voličům, války atd.), ovšem v ekonomice založené na stoprocentně podložených penězích platí, že čím víc by utratili, tím víc by museli sebrat občanům v podobě přímých daní. Jak to tedy udělat? Jaké jsou způsoby získání peněz? Inu v podstatě dva - vydělat nebo si půjčit. A tak vlády, které dříve frakční rezervní bankovnictví tvrdě postihovaly, jej nakonec posvětily, protože zjistily, že systém vyhovuje jak bankéřům, tak jim. Od té doby si půjčují neexistující peníze, pouštějí je do oběhu a zřeďují měnovou bázi (inflace) - všichni jsou "bohatští" a je "konjunktura", dokud ovšem bublina nesplaskne a nastane deprese. A tak vlastně občany vlády zdaňují dvakrát - prostřednictvím daní a prostřednictvím snižování kupní síly neboli inflace. Je zajímavé, že ekonomové se dodnes hádají, co je příčinou hospodářských cyklů a inflace, jako by to nebylo dávno jasné (přinejmenším od Miltona a monetaristů).

Otázkou zůstává, co bude konečný důsledek. Logika říká, že si nelze žít na vysoké noze navěky, pokud je to na dluh. Ale jak dlouho to může trvat? A co způsobí vedlejší produkt inflace, tedy koncentrace zdrojů? Logika říká, že takový trend může skončit jen tak, že veškerý majetek nakonec bude v rukou jen pár entit. Co je globalizace? Inu vnější projev koncentrace zdrojů. Domýšlení důsledků nechám na každém z vás.
    ADAM
    ADAM --- ---
    samozřejmě, že by to šlo - šlo to tak po stovky let až tuším do sedmdesátých let..

bohužel zlodějským vládám vyhovuje současný stav :-)

jinak já jsem teda studoval informatiku a to ještě bakaláře, ale tohle všechno jsme poměrně podrobně probírali v předmětu „peníze, banky, finanční trhy“.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    AIAX: ja si myslim ze samozrejme slo, akorat by se muselo chtit. ale to je asi na diskuzi do jineho klubu...
    AIAX
    AIAX --- ---
    _BENNY: Ok, takže v podstatě jsi napsal, že je to tak, jak píšu. Teď je ale otázka - šlo by to jinak? Šlo by to bez frakčního rezervního systému, bez fiat money?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    AIAX: ad 1) deflace se povazuje za spatnou proto, ze nuti lidi drzet penize doma pod duchnou. za to kdyz vytvoris umelou inflaci reknemez 5%, lide budou vedet ze kazdym rokem o sve penize prichazeji a budou se je snazit strkat nekam jinam = penize se toci, ekonomika roste. zda je to moralni ci nemoralni ponecham na zvazeni kazdeho soudruha, ale je to tak. k bodum 2,3,4 stejne tak.
    AIAX
    AIAX --- ---
    ADAM: S tím "chlubením" jsi ulítl

Každopádně díky zbylým střípkům znalostí makroekonomie a bankovnictví (které, vzhledem k tomu, že jsem studoval management, nebyly mým hlavním předmětem zájmu, takže nechápu tvůj úšklebek) s odpovědí spokojen nejsem a jestli poskytneš dovysvětlení, budu rád.

1. Deflace "se považuje" za škodlivou. - proč se považuje za škodlivou, když opak - tedy inflace - je taky špatná? Píšeš, že to je "skryté zdanění, přerozdělování bohatství NESPRÁVNÝM směrem (který je správný?) atd.

2. píšeš "rozumné centrální banky..." - není to tak, že se nic nehroutí, protože si všichni vlastně pořád půjčujeme? Samozřejmě že dokud si člověk neustále půjčuje nic se nehroutí, ale pokud peníze nejsou kryté konečným zdrojem jako zlato nebo stříbro, pak vlastně platí peníze=dluh, peníze jsou kryté samy sebou, tzn. abychom splatili dluh a úroky, vezmeme si další dluh, na tom narůstají další úroky atd. Proto se ptám, jestli je takový stav udržitelný a jak dlouho?

3. Co ten Fed? Vždyť i jeho představitelé přiznávají, že jsou vlastněni největším soukromými bankami, akorát, že management je prováděn radou jmenovanou prezidentem (už se ale neuvádí, že prezident jmenuje radní z těch, koho mu doporučí bankovní komunita). Proč si musí Američani půjčovat od soukromých bank? A nemá to zásadní vliv na světovou ekonomiku, vzhledem k vazbě nejdůležitějších komodit jako ropa na dolar?

4. A co úplně nejzásadnější otázka - je morální, aby banky braly úroky i na fiat money? Tedy aby si nechaly platit za něco, co neexistuje? Když si vezmu hypotéku, banka mi dá neexistující peníze, takže nemůže prodělat. Buď půjčku splatím a pak banka dostane svoje neexistující peníze zpět plus úroky, nebo ji nesplatím, a pak banka dostane moji záruku. Je to normální? A musí to tak být?

Díky za odpovědi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ale a) s tím nic neuděláš, protože vlády jsou dostatečně silné a b)to až tak tragické není...

asi tak. kazda vlada bude chtit kontrolovat svou menu, protoze kdo ovlada menu, ovlada vsechno a nepotrebuje k tomu ani specialni zakony (stat te v podstate muze jednoduse vyvlastnit jenom skrz "legitimni" inflaci). vlady to samozrejme priznavat nebudou, reknou ze inflace je kdyz se ti zdrazi chleba nebo benzin a dal se to v tom radeji nebabraji. dokud je to udrzitelne, neni treba to menit.
    ADAM
    ADAM --- ---
    tak se tím raděj moc nikde nechlub :-)

přírůstek peněžní zásoby by měl být v ideálním případě stejný jako hospodářský růst (růst produktivity) - kdyby byl totiž nižší (či nulový) nastala by deflace, která se považuje za škodlivou.

takže: rozumné centrální banky se snaží vytvářet jen tolik peněz, aby to přibližně vyšlo, drží rozumnou inflaci a tímpádem je vše celkem v rovnováze a nic se nezhroutí.

Jestli to je problém a je problém to, že peníze nejsou kryté? samozřejmě se jedná o skryté zdanění, samozřejmě nastává přerozdělení bohtaství nesprávným směrem atd... ale a) s tím nic neuděláš, protože vlády jsou dostatečně silné a b)to až tak tragické není...

jo, a samozřejmě v případě, že vláda začne být hladová a začne si tisknout peníze ve velkém (např. potřebuje financovat válku nebo něco podobného) - tak to samozřjejmě nastane průser v plné síle - pádivá inflace, znehodnocení úspor atp..

stačí takto odpověď na tvou otázku?
    AIAX
    AIAX --- ---
    ADAM: Obchodně podnikatelská faktulta Slezké univerzity, obor marketing management. Jak to souvisí s mou otázkou?
    ADAM
    ADAM --- ---
    když už jsme nakousli fiat money - ma někdo zkušenost se systémem e-gold?
    ADAM
    ADAM --- ---
    AIAX: a kde že prosímtě jsi to ekonomické vzdělání získal?
    AIAX
    AIAX --- ---
    Zdar všem, možná teď přenesu diskuzi do trochu filozofičtější roviny, ale nedávno jsem narazil na pár informací, které vypadaly dost potrhle, ale stejně mně to vrtalo hlavou. Mám ekonomické vzdělání, ale ne specializované na bankovnictví, a tak doufám, že je tady někdo, kdo se v bankovnictví vyzná natolik, aby mi dokázal odpovědět.

Známý mi před časem doporučil podivný dokument s názvem "The Money Masters" a knížku "The Creature from Jekyll Island" (přeložený úryvek např. zde: http://www.zvedavec.org/komentare/2008/01/2404-co-je-to-metoda-mandrake.htm), kde se vysvětluje, jak vznikl americký Fed, odkud se berou peníze a jak bankovní kartely ovládají svět. Jsem k podobným spikleneckým teoriím extrémně skeptický, ale tentokrát mi to nedalo a jal jsem se hledat nějaké rozumné názory, které by tyhle spekulace vyvrátily, ale na nic kloudného jsem nenarazil. Zdá se, že principy jako "fiat money" a "frakční rezervní bankovnictví" je fakt, který se bere jako samozřejmost.

Takže se ptám - pokud je pravda, že centrální a soukromé banky vlastně vytvářejí peníze z ničeho, opravdu není problém, že ty peníze jsou nekryté? A může to tak jít donekonečna, aniž by se systém zhroutil. Logicky mi to smysl nedává, protože z přírodních věd je známo, že nekonečný exponenciální růst v konečném světě není možný.

Díky za případná vysvětlení.
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    ADAMM: díky za vyčerpávající info;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam