Zdar všem, možná teď přenesu diskuzi do trochu filozofičtější roviny, ale nedávno jsem narazil na pár informací, které vypadaly dost potrhle, ale stejně mně to vrtalo hlavou. Mám ekonomické vzdělání, ale ne specializované na bankovnictví, a tak doufám, že je tady někdo, kdo se v bankovnictví vyzná natolik, aby mi dokázal odpovědět.
Známý mi před časem doporučil podivný dokument s názvem "The Money Masters" a knížku "The Creature from Jekyll Island" (přeložený úryvek např. zde:
http://www.zvedavec.org/komentare/2008/01/2404-co-je-to-metoda-mandrake.htm), kde se vysvětluje, jak vznikl americký Fed, odkud se berou peníze a jak bankovní kartely ovládají svět. Jsem k podobným spikleneckým teoriím extrémně skeptický, ale tentokrát mi to nedalo a jal jsem se hledat nějaké rozumné názory, které by tyhle spekulace vyvrátily, ale na nic kloudného jsem nenarazil. Zdá se, že principy jako "fiat money" a "frakční rezervní bankovnictví" je fakt, který se bere jako samozřejmost.
Takže se ptám - pokud je pravda, že centrální a soukromé banky vlastně vytvářejí peníze z ničeho, opravdu není problém, že ty peníze jsou nekryté? A může to tak jít donekonečna, aniž by se systém zhroutil. Logicky mi to smysl nedává, protože z přírodních věd je známo, že nekonečný exponenciální růst v konečném světě není možný.
Díky za případná vysvětlení.