• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    AIAX
    AIAX --- ---
    Jo a tady ještě něco v češtině o free banking.

http://www.libinst.cz/stranka.php?id=79

A teď už dobrou všem.
    AIAX
    AIAX --- ---
    _BENNY: Nevim, jak říkám, nejsem profesor ekonomie, jen polovzdělaný zvídavý nadšenec, primárně se zabývá a živím úplně něčím jiným. Jedna věc mi je každopádně jasná - fiat money v rukou státu je čiré zlo, zločin proti lidstvu bez sebemenší diskuze nebo pochybnosti.

Na další věci už tak pevný názor nemám. Absolutně bych si třeba netroufl odhadnout, jak přesně by se osvědčil plně krytý free banking, friedmanovské kuponové školství nebo plně soukromé zdravotnictví (po privatizaci policie a armády naštěstí nevolá ani Libinst :)). U prvního je problém přirozené kartelizace (kdo by to kontroloval a jak?), u druhého ideová a faktická roztříštěnost osnov (obrovské kusy obyvatelstva by se bez některých povinných učebních bodů začaly shlukovat do škol náboženských, newageovských, hermeneutických a podobných demencí, kde by se třeba za celé dospívání nepotkali s darwinismem nebo astronomií) a u třetího prostý fakt, že stejně jako bezpečnost ani zdraví není zboží a normální zákony trhu by se na něj neměly vztahovat.

Ale to už jsem OT, sorry.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    AIAX: ano, libinstitut je takrikajic zcela pro-rakoussky, a to je prave ta jednostrannost na kterou jsem narazel. vlastne i takova zakladni matematika je zcela jednostranna vuci desetinne soustave, jen pro priklad :-)

a Sima patri prave mezi ty "vizionare", kteri nejsou schopni v jednom clanku popsat principy volneho obchodu a kvuli "ferovosti" soucasne i jakesi vyhody planovaneho hospodarstvi, jak v dnesni dobe politicke korektnosti byva zvykem.
    AIAX
    AIAX --- ---
    _BENNY: No jo, Libinst je skvělý v tom, že popularizuje Rakušany, kteří v monetární oblasti ukázali v plné nahotě stupiditu a nevědeckost nejen keynesiánců v čele s jejich moderním "guru" Samuelsonem (kterého má spousta studentů ekonomie na nočním stolku místo bible - brrrr), ale mainstreamové ekonomie vůbec.

Problém je, že jsou vůči státnímu monopolismu IMO občas trochu paranoidní. To jde vidět právě v případě FRB, kdy veškerou vinu za vznik a podporu ohavného systému centrálního bankovnictví svádějí pouze na vlády a panovníky, přičemž jaksi opomíjejí to, kdo tyhle zločinecké instituce kdysi prosazoval společně s nimi a kdo, jak se zdá, jim během těch 300 notně přerostl přes hlavu - bankovní kartely.

Pěkný "papír" jsem ještě našel tady (http://www.ieep.cz/editor/assets/working-papers/wp0102.pdf), Šíma mi přijde v této věci jako jeden z mála vizionářů u nás (ovšem můj rozhled je zatím mizerný, jsem zatím jen na počátku studia toho svinstva....je u nás někdo, kdo by se dal považovat za českou obdobu Rothbarda či Misese?)

Mimochodem už jsem to psal Rodnokovi do pošty - definitivní pojednání o celé záležitosti je tady:

www.mises.org/books/desoto.pdf

Ale to už je fakt z ekonomické stratosféry, má to 900 stran a tak od páté kapitoly jen pro hardcore ekonomy. Každopádně jde o nejdůležitější práci o teorii peněz od Misesovy...Teorie peněz :))

RODNOK
    RODNOK --- ---
    pomluva je tam taky :)
    YNZA
    YNZA --- ---
    to by ale nebyly pred-mluvy ale po-mluvy .)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    imho by se takove predmluvy mely cist az na konec :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ROMANET: hele tak to treba preskoc. predmluvy byvaji zaujate, prece jen se snazi vystihnout spise napady komentatora. a pokud to pochazi z libinstitutu, tak je jasne, ze se jedna jen o jeden uhel pohledu. samotny autor byva skutecne velice zajimavy a precizne rozpracovany - moje zkusenosti ze cteni PDFek z libinstitutu.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    _BENNY: jo předmluva je česká.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    jeste jsem se na to nekoukl... ale neni to treba tim, ze obvykle predmluvy pise nekdo jiny nez puvodni autor cele publikace? ;-)
    RODNOK
    RODNOK --- ---
    ROMANET: tou předmluvou už jsem se taky prokousal... klasika, lineární grafy... a ten vývoj cenový hladiny v letech 1750-1913 není něco, k čemu by bylo záhodno se vrátit.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    AIAX: neřekl jsi mi nic nového, jen mne stále poučuješ, že tomu nerozumím.

tu knížku samozřejmě čtu, jen ji neumím přečíst v práci na stole. zatím jsem samozřejmě jen u předmluvy a musím říct, že si téměř na každé stránce říkám "ale vždyť přece tohle"

myslím, že je velmi snadné napsat minimálně na ten úvod polemiku. doufám tedy, že samotná kniha bude mít pádné argumenty a nebude ignorovat druhou stranu mince.
    AIAX
    AIAX --- ---
    ROMANET: Takže sis zvolil méně pracnou variantu několikaslovných odpovědí na několikaslovné otázky. Ale pak se nemůžeš divit, že ta argumentace se tu může táhnout týdny, protože bez tvé znalosti problému se budeš ptát dál a dál na věci, které bys věděl, kdyby sis přečet toho Rothbarda. Ale stejně to zkusím:

a) banka negeneruje peníze, generuje je dlužník. ten dává do banky zástavu a ona mu na ní dá poukázku (což jsou shodou okolností peníze). je to úplně stejné jako by v bance bylo zlato.

- v současnosti platí dva mechanismy tvorby peněz, frakční rezervní bankovnictví a fiat money. Brutálně jednoduše - fiat money znamená, že centrální banka vytvoří peníze z ničeho. Zkrátka škrtem pera rozředí měnovou bázi. To je mimochodem příčina inflace v pravém smyslu slova (nafukování). FRB znamená, že komerční banky tyhle virtuální peníze vezmou a v závislosti na výši povinných rezerv mnohokrát znásobí.
    Dlužník peníze negeneruje. Ten zanese svoji stovku do banky, která mu zní naseká tisícovku. TAK vznikají peníze. A znovu - pro přesnější pochopení zkoukni film Peníze jako dluh.

b) svět není jen o penězích. máme majetky, ať už nemovitosti, auta, nábytek, tak i podíly ve firmách.

- platí-li, jak jsem vysvětlil v bodu a), že peněz (dluhů) může být z rozhodnutí centrálních bank nekonečně, pak logicky platí, že nekonečně může být i úroků z těchto dluhů. A na to zase logika říká, že konečným počtem baráků, aut a nábytku nekonečné úroky splatit nelze. Zkrátka a dobře - je to systém nekonečné tvorby peněz napasovaný na náš konečný svět s konečnými zdroji.

c) nejsem si jistý, ale myslím, že naprostá většina peněz v oběhu nemá zhola nic společného s běžným životem občanů ani s fungováním podniků. jsou to peníze na finanční operace na burzách.

- to přece nemůžeš myslet vážně? Jestlis pochopil bod a) tak už ses určitě plácl do čela, jinak snad stačí říct toto: "většina krve nemá s fungováním penisu nic společného, obíhá hlavně v trupu a končetinách"? Už vidíš ten nesmysl? Všechno je propojené.

d) ano všechny peníze jsou dluhy, i ty peníze, které vydává stát, je dluh státu vůči vám, že vám za stokorunu dá stokorunu.

- jasně. To je nic proti ničemu.

e) ani bych už nekomentoval ty vysmátý bankéře, kteři mají všechno a jsou úplně v pohodě.

- wtz
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    btw nevite nekdo nahodou jak je to s povinnosti v pripade menove krize odevzdat svoje soukrome zasoby zlata centralni bance pod pohruzkou vezeni? v USA to behem New Dealu uz probehlo, u nas jsou na to udajne zakony pripraveny take. vite o tom nekdo neco?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XMARGE: no vida! takova malickost, pul miliardy korun, to je uplne easy nejakou zalozit, staci si pujcit od mamky :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ROMANET: ale tak to je snad samozrejma funkce banky - shromazduje penize od tech kteri je momentalne nepotrebuji (a zavazuji se vyplatit urok) a davaji je tem, kteri je zase momentalne potrebuji (opet za urok). princip je podobny jako napr. u pojistoven - pojistovna taky muze krachnout, kdyz ma spatnou strukturu klientu a/nebo se stane nejake velke nestesti.

nebo tomu mam jako rozumet tak, ze podle tebe vlastne zadne frakcni bankovnictvi neexistuje?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    a proč banky bankrotují, když půjčují peníze, které nemají? :) víte proč? protože té bance ty peníze chybí.

banka totiž ty peníze vytvoří, ale má je v mínusu. proto se modlí, aby jí je klient vrátil, protože jinak bude banka v problému.

_BENNY
    _BENNY --- ---
    ROMANET: ty totiz taky vis, ze zalozit banku neni vubec jednoduche. napr. u nas je treba nutny zakladni kapital (tusim) 250 mega. pokud ma nekdo presnejsi cislo, sem s nim.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    _BENNY: já totiž vím, že bys těch devět korun nezískal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam