• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ROMANET: ale tak to je snad samozrejma funkce banky - shromazduje penize od tech kteri je momentalne nepotrebuji (a zavazuji se vyplatit urok) a davaji je tem, kteri je zase momentalne potrebuji (opet za urok). princip je podobny jako napr. u pojistoven - pojistovna taky muze krachnout, kdyz ma spatnou strukturu klientu a/nebo se stane nejake velke nestesti.

nebo tomu mam jako rozumet tak, ze podle tebe vlastne zadne frakcni bankovnictvi neexistuje?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    a proč banky bankrotují, když půjčují peníze, které nemají? :) víte proč? protože té bance ty peníze chybí.

banka totiž ty peníze vytvoří, ale má je v mínusu. proto se modlí, aby jí je klient vrátil, protože jinak bude banka v problému.

_BENNY
    _BENNY --- ---
    ROMANET: ty totiz taky vis, ze zalozit banku neni vubec jednoduche. napr. u nas je treba nutny zakladni kapital (tusim) 250 mega. pokud ma nekdo presnejsi cislo, sem s nim.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    _BENNY: já totiž vím, že bys těch devět korun nezískal.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    paradoxni je, ze omezovani spotreby maji plna usta levicaci, kteri maji stejne tak plna usta reci o keynesianstvi a neokeynesianstvi, ktere spotrebu a zivot na dluh naopak podporuji. ale tento svet je plny paradoxu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ROMANET: a tobe by prislo fer, abych diky jedne korune ziskal 9 korun "zadarmo", tedy na ucet vsech ostatnich?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    _BENNY: můžeš si založit banku snů.

nemusíš spotřebovávat, můžeš investovat. třeba si založit banku.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ROMANET: a to ma byt jako reseni?

ROMANET: ano, inflace nuti nas vsechny vice spotrebovavat - kdyby inflace nebyla, lidi by si drzeli prachy doma pod duchnou a zadne velke drancovani by se nekonalo, protoze by na to proste nebylo dostatek prostredku. vzdyt dnes je vyhodnejsi vyplatu prozrat a pak se jeste zadluzit nez sporit...
    NOSPAM
    NOSPAM --- ---
    ROMANET: No já nevim co vám říkal šéf foxconu ale http://www.foxconn.com/ je predpokladam homepage foxconnu :-)
    a tam tvrdej 200K :-) takze budto sef foxconnu vi velky kulove jako ja
    o tom kolik maj lidi a nebo ma i tak obri firma problem s aktualizaci webu :-D

:-( hmm.. ale spis to tipuju tak ze oni kaslou na web a ja je malicko umensil :-D
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ANDY_WARHOL: jo ty to bereš globálně.

NOSPAM: nám říkal šéf foxconnu nedávno 700 tisíc, to se nepodařilo ověřit.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    AIAX: "tvé nazory jsou naivní a neinformované, proto ti linkuji knihu s názory, se kterými se ztotožňuji já"

takže znova

a) banka negeneruje pěníze, generuje je dlužník. ten dává do banky zástavu a ona mu na ní dá poukázku (což jsou shodou okolností peníze). je to úplně stejné jako by v bance bylo zlato.

nepravda? proč?

b) svět není jen o penězích. máme majetky, ať už nemovitosti, auta, nábytek, tak i podíly ve firmách.

nepravda? proč? psal jsem to v reakci na to, že dluhy nelze s úroky splatit, protože na to není dost peněz.

c) nejsem si jistý, ale myslím, že naprostá většina peněz v oběhu nemá zhola nic společného s běžným životem občanů ani s fungováním podniků. jsou to peníze na finanční operace na burzách.

nepravda? proč?

d) ano všechny peníze jsou dluhy, i ty peníze, které vydává stát, je dluh státu vůči vám, že vám za stokorunu dá stokorunu.

nepravda? proč?

e) ani bych už nekomentoval ty vysmátý bankéře, kteři mají všechno a jsou úplně v pohodě.

nepravda? proč? tedy to, že banky jen bohatnou a bankéři se maj super.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANET: a o to vic budou drancovany zdroje, nebo myslis ze sem ty vyrobky prileti z vesmiru, myslis ze dalsi miliarda spotrebitelu je nic ?
    NOSPAM
    NOSPAM --- ---
    ROMANET: With over 200,000 employees worldwide, Foxconn Technology Group has operations strategically situated across Americas, Europe and Asia.

http://www.foxconn.com/WorldLayout.html

Takze ne v cine ale po svete.. i kdyz v cine jak koukam na tu mapku maj nejvic fabrik takze budes mit pravsu s tema 100+
    AIAX
    AIAX --- ---
    Romanete naposled. Ty tvoje "konkrétní námitky", asi myslíš tohle: ROMANET. To jsou námitky člověka, který o tom systému mnoho neví. Velice naivní a velice neinformované. Ale odpovědět na ně nejde nějak bodově, na prostoru jednoho komentáře, i když chápu, že by ti to vyhovovalo. Každý má rád věci jednoduché a rychlé, se kterými nemusí ztrácet čas. Dnes je čas vzácný.

Proto jsem ti nalinkoval alespoň tu práci toho Rothbarda, která je dostatečně obsáhlá, aby uspokojila všechny, kterým ty filmečky přijdou "zjednodušené" a "vytržené z kontextu", a zároveň dost krátká a laická, aby z ní měli rozum i neprofesoři ekonomie na VŠ. Pochop, že já ty tvé námitky neumím zodpovědět dostatečně stručně a zároveň přesvědčivě, s celým kontextem a pozadím.

A hlavně pochop, proč jsem s tím vším tady vlastně začal - tebe ani nikoho jiného tady přece nechci urážet nebo se nad vás vyvyšovat. Já mám jen základní ekonomické vzdělání a donedávna jsem žil ve stejné blažené nevědomosti o podstatě bankovnictví jako vy. Jen jsem během těch několika týdnů, co se o to zajímám, nabyl pevného přesvědčení, že tohle je zkrátka natolik důležité, že se to musí dozvědět a hlavně pochopit co nejvíc lidí.

Systém frakčního rezervního bankovnictví ve spojení se státním monopolem na tvorbu peněz z ničeho je stejně strašlivá zrada, zločin a podvod jako kterákoli jiná mocenská ideologie, kterou panovníci a vlády v minulosti ovládaly a zotročovaly své poddané a občany. Akorát dnes je pochopitelně tak sofistikovaná, že ji prohlédne jen málokdo a i z toho mála jen málokdo dohlédne do skutečných důsledků.

S vědomím, že to teď bude znít příliš dramaticky a leckterého skeptika to odradí, teď říkám - buď si teď vezmete modrou pilulku, strčíte hlavu do písku a dál budete věřit tomu, co vám do omrzení opakují shora, nebo si vezmete červenou pilulku, vyvinete jisté úsilí a věnujete trochu času těm filmečkům a článkům. Hodně přemýšlivým a hodně skeptickým radím studie jednoho z nejvlivnějších ekonomů rakouské ekonomické školy Murraye N. Rothbarda, zejména skvělý český překlad jeho práce "Co vláda provedla s našimi penězi". '(Pokud si věříte, můžete zkusit jeho anglické texty nebo práce jeho učitele Ludwiga von Misese či dalších představitelů rakouské školy). Berte to jako zajímavou a čtivou investici do vlastního finančního vzdělání.

http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf
    www.mises.org/mysteryofbanking/mysteryofbanking.pdf (anglicky)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    in 2007 it employed 450,000 people in China and was China's largest exporter.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    NOSPAM: foxconn je obří společnost, je to největší čínský vývozce. dvěstě tisíc mají v číně určitě.

ANDY_WARHOL: jenže američani si nepomůžou, když si natisknou víc dolarů. protože si je tím leda znehodnotěj. pokud bude čína dražší, tak bude dražší zboží. ale to nemusí nutně znamenat konec světa, protože budou bohatší číňané a budou více nakupovat i západní zboží.
    NOSPAM
    NOSPAM --- ---
    ROMANET: tak ty stovky tisic bych chtel videt ale jinak desitky tisic to budou.. mozna i k te stovce tisic by jsi se dostal zapocitaval-li by jsi k tomu i neprime zamestnance.

Jinak cina, pokud dal poroste a bude ekonomicky silit prestane byt tak atraktivni a velke firmy zacnou koukat po jinych zemich kde jsou lide jeste jakz takz vdelani a dot levni.. Trebas takovi Vietnam :-) Tam mate prac. silu jednou tak levnou.. :-)

PS: k mBank Zajimalo by mne kdy prekopou ten zatracenej internet banking.. fakt je dosti user nonfriendly..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ROMANET: to je prave to nepochopeni sirsich souvislosti
    v dnesnim globalizovanem svete ma vliv to ze miliarda lidi bude chtit modifikovat sve chovani smerem ktery vidi v zapadnim svete i na to za kolik ty si v krame koupis housku, je to bohuzel tak, ten vliv neni samozrejme nejak extreme primocary ale je tu
    zatim to funguje tak ze oni makaj za nic a zapad se ma dobre, jeden american toho spotrebuje mnohem vic nez jeden cinan, ale co kdyz cinan bude chtit to same ? kde na to svet vezme zdroje ? natisknou americani vic dolaru aby jejich hlad po statcich potazmo penezich uspokojili ? co to asi udela s rovnovahou kdyz dolar bude jenom kus papiru, uz ted pada jak kamen do studny. cim myslis ze to je ? draha ropa je proc ? protoze je ji malo ? nebo proto, ze ji je stejne ale nektere staty ji vic spotrebovavaji ?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    AIAX: já mluvil o jednom konkrétním filmu a napsal jsem, co se mi na něm nezdá.

ty jsi opakoval své předchozí závěry a na moje závěry jsi nereagoval.

linkoval jsi další materiály.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ANDY_WARHOL: nevim, co má bankovnictví společnýho s tím, že chce číňan vyšší plat a auto.

FINSON: foxconn má v číně desítky a možná stovky tisíc zaměstnanců.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam