_BENNY: No jo, Libinst je skvělý v tom, že popularizuje Rakušany, kteří v monetární oblasti ukázali v plné nahotě stupiditu a nevědeckost nejen keynesiánců v čele s jejich moderním "guru" Samuelsonem (kterého má spousta studentů ekonomie na nočním stolku místo bible - brrrr), ale mainstreamové ekonomie vůbec.
Problém je, že jsou vůči státnímu monopolismu IMO občas trochu paranoidní. To jde vidět právě v případě FRB, kdy veškerou vinu za vznik a podporu ohavného systému centrálního bankovnictví svádějí pouze na vlády a panovníky, přičemž jaksi opomíjejí to, kdo tyhle zločinecké instituce kdysi prosazoval společně s nimi a kdo, jak se zdá, jim během těch 300 notně přerostl přes hlavu - bankovní kartely.
Pěkný "papír" jsem ještě našel tady (
http://www.ieep.cz/editor/assets/working-papers/wp0102.pdf), Šíma mi přijde v této věci jako jeden z mála vizionářů u nás (ovšem můj rozhled je zatím mizerný, jsem zatím jen na počátku studia toho svinstva....je u nás někdo, kdo by se dal považovat za českou obdobu Rothbarda či Misese?)
Mimochodem už jsem to psal Rodnokovi do pošty - definitivní pojednání o celé záležitosti je tady:
www.mises.org/books/desoto.pdf
Ale to už je fakt z ekonomické stratosféry, má to 900 stran a tak od páté kapitoly jen pro hardcore ekonomy. Každopádně jde o nejdůležitější práci o teorii peněz od Misesovy...Teorie peněz :))