• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Jak je to s ověřováním podezřelých kartových plateb (dejme tomu, že někdo na čílso mé kreditky kupuje dvě auta) - dělá to banka, nebo VISA/MC (a pak to předá bance, která vás kontaktuje)?
    Díky.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    TMA: vkladat na ucet mbank lze velmi jednoduse pres terminaly sazky. Jen si u nich musis taky zridit ucet a z nej poslat na mbankovy, ale ten je taky zadarmo.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    tak uz uplynul rok a pul od doby, kdy jsem si na benzince koupil cigara a platil kartou, protoze jsem nemel dostatek ceskych korun... a dosud mi nikdo nic nestrhnul. cekal jsem, ze pockaji az takovych mikroplateb probehne vic anebo to strhnou v nejaky deadline, ale dosud NIC. ciste ze zvedavosti, jak dlouho mohou jeste cekat nez se to nejak "promlci"?
    TMA
    TMA --- ---
    Kdyz uz jsem mluvil o tom uctu, existuje nejaky, ktery by me nesedrel az na kost? Co potrebuju je vklad a vyber v hotovosti, obcas jednorazovy prikaz k uhrade.

Platebni karty, internet banking, telefoniho bankere, kontokorent a podobne zbytecnosti nechci.

DEMONOFANARCHY: Tam je to velmi slozite s hotovosti. Vklad v hotovosti je temer neuskutecnitelny, pokud si dobre vzpominam.
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    TMA: v tom pripade mbank a pohoda ne?
    TMA
    TMA --- ---
    NAVARA: Bez uctu je to spatne. Vsude se na me divaji ne-li skrz prsty, tak jako na exoticke zviratko.

Holt kdyz ma clovek pocitat kazdou korunku, tak nesmi dat bance volnou ruku. Vyplata prijde, clovek si vybere hotovost, zanadava si na poplatek za vedeni uctu, za prichozi platbu, za ucetni polozku, za vyber v hotovosti. A pak uz operuje jako exoticke zviratko bez uctu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NOSPAM: Dnes to mas bez uctu velmi spatne (byt vim, ze par jednotlivcu to zkousi a zrejme jim to funguje) a mbank je tu kratkou chvili (zatimco ma studentska leta... :).
    Neboj se, ze bych si to tehda nepocital - vedel jsem o vsech poplatcich i o bezne dobe jejich uctovani, proto mne prave dost vytocilo, kdyz jsem videl, ze je ebanka pozdrzela az po nejake jine platbe.
    NOSPAM
    NOSPAM --- ---
    NAVARA: takovy lidi nepotrebuji bankovni konto.. ackoliv.. je fakt ze dneska uz vetsina spolecnosti nerada dava vejplatu cash :-)))
    Na druhou stranu pro takove lidi je fakt njvhodnejsim resenim mBank..
    Ovsem taky by si takovi lide meli lepe ohlidat kolik maji skutecne v bance a kolik potrebuji atd..
    Cim mene mas tim lepe bys mel pocitat.. aspon ja kdyz sem mel kulovy sem si setsakra daval bacha za co a kde a jak platim..
    A mel sem to kurva dobre spocitany abych mel jistotu ze budu mit aspon co zrat do dalsi vejplaty..
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MRTVY_KENNY: To neni debetni urok (ten se pocita zvlast), ale pausalni platba za vlez do nepovoleneho debetu.

Oblibena praxe ebanky z dob mych studentskych let, kdy poplatky v pripade nizkeho zustatku na ucte zdrzovala a zauctovala je az po nejake jine platbe, ktera byla "akorat" vsechny pekne najednou, aby ucet dostala pod nulu. Delo se tak pouze v pripade nizsiho stavu a vice poplatku, nebylo to jednou - zadna nahoda. Ta jina platba by samozrejme neprosla, kdyby byly poplatky uctovany v obvyklych dnech.

NELDE: Jako student bez pravidelnych prijmu velmi snadno :) A nejem mezi studenty mas skupiny na dolni hranici prijmu, pocitajici kazdou korunu.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ADAMM: jinak jak jsem ted nahodou vlezl do mbank fora, tak mi hruzou docela vstavaji vlasy na hlave.. kdo prosimte programuje ten netbanking, lowcost jako chapu, ale ta aplikace je zakladni kamen, ktery musi proste 100% fungovat a kdyz se dela zmena, ma se 100x overit, ze funguje spravne. nechapu, jak muze IT oddeleni pustit mezi lidi verzi netbankingu, ktera blbe doplni nuly u predcisli konta a pak to lepite nejakym hromadnym precislovanim transakci s tim, ze nasledne nesedi uzivatelum historie. 8)

( http://mbank.cz/forum/read.html?f=1&i=51871&t=51871&sr=dd&pn=1 )
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    jj, ja jen, ze pisou "banka jí za to účtovala úrok", to pak ale ten clanek muze byt v praxi uplne o necem jinem, nez co pisou (resp. o nicem), pokud si takhle pletou pojmy s prujmama
    NOSPAM
    NOSPAM --- ---
    MRTVY_KENNY: No pani Lucie V je za A pica.. bo kdyz sosa ucet az na nulu :-D (jako 40Kc ani si nevsimnu..) a za B ma asi smluvni pokutu pokud vlezes do nepovoleneho debetu.. coz stale vetsina bank ma a je to kvuli byt se jiz vyjimecne vyskytujicim ale stale predsi jen existujicim offline bankomatum.. nevim jak presne to funguje :-D
    NELDE: dyk rikam pica :-D
    NELDE
    NELDE --- ---
    MRTVY_KENNY: To byla spíše pokuta (ehm, chtěl jsem napsat poplatek). A nechápu, jak se někdo kvůli 40 korunám může dostat do minusu.

Mě takhle jednou strhli z hotelu za rezervaci. Měl jsem někam jet a udělali mi rezervaci hotelu. Jenže v rámci akce jsme měli ubytování jinde hrazené centrálně. Tak jsem řekl, ať tu rezervaci zruší, jenže dotyčná paní to udělala až za dva dny a hotel chtělo storno poplatek - tak si ho strhnul. Jenže fakturu za to poslal někam jinam. Takže se to objevilo až na výpisu kreditky. Následovala reklamace a přišla nám kopie faktury na základě které jsme to tedy zaplatili. V tomto případě ten hotel tu kartu nikdy neviděl, jen měl její číslo jako součást rezervace. Naštěstí jsem nemusel platit tu částku (typický postup je, že firma to platí mě a já to posílám dál) dokud nebyla reklamace vyřízena (protože bez té faktury mi to firma nedá).

Pokud mám doklad o koupi, kde je vyšší cena, než kolik mi strhli, tak je to asi košer. Pokud si ale chtějí strhnout něco navíc oproti účtence, tak nikoli.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NOSPAM: taky by mě zajímalo, jaká je praxe teď... když se mi podobná věc stala naposledy (asi tři roky zpátky), tak mi KB poslala doporučený dopis s kopií účtenky, kartové sjetiny a s výzvou, ať se do 14 dnů vyjádřím, nebo to strhnou.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ENTENTYKY: Ještě pořád? Co si pamatuju, tam hotovostní operace už před drahnou dobu nehezky napálili.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    NOSPAM: spocital jsem spravne, ze pani Lucie V. ma v pripade debetu urok nejmene 500%? 8)
    NOSPAM
    NOSPAM --- ---
    Pro nase mile bankere.. :-) trebas nam osvetlite jak je to doopravdy ci jestli je to jen novinarska kachna.. http://www.novinky.cz/clanek/145264-lide-si-stale-stezuji-na-neautorizovane-transakce-s-kartami.html

Opravdu se muze stat ze budu nakupovat, koupim nejakou kravinu za 1200, obchodnik mi omylem nauctuje 1000 a vsimne si toho az po mem obchode a bez vetsich problemu si onech dalsich 200 stahne i bez moji karty, podpisu a souhlasu???
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    ATAN: objevi (sice v nezauctovanych transakcich, ale pouzit je uz muze), vklad je zdarma
    ATAN
    ATAN --- ---
    A nevite kolik stoji v KB vklad na ucet na pokladne?
    ATAN
    ATAN --- ---
    Kdyz vlozim na pobocce u KB na u nich vedeny ucet penize, objevi se na uctu hned?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam