• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    TANTRICK
    TANTRICK --- ---
    NAVARA: Asi tě najmu jako obchodníka ;-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TANTRICK: hodne, hodne malo :)
    GOR
    GOR --- ---
    VANEK: Ne, efektivni urokova mira je (1+0,033/12)^12-1=3,3504% (vliv srazkove dane neuvazovan)Uroky se totiz pripisuji mesicne - kdybych s penezi na uctu nehybal, tak ten denni vypocet uroku nebude mit na vyslednou vysi zadny vliv.
    VANEK
    VANEK --- ---
    HARALD: Takže tvrdíš, že skutečná úroková sazba mKonta je (1 + 0,033/365)^365 - 1 = 3,355 %? Proč by prostě nesnížili denní úrokovou míru tak, aby se to vyrovnalo p. a.?
    HARALD
    HARALD --- ---
    CASTER: ono to není úplně jednoduché a rozhodně nejsem metodik ALM; tak pokud tu někdo takový je, ať mě doplní, případně opraví.

když se hodnotí výnosnost jednotlivých produktů, tak je potřeba hodnotit každý produkt samostatně. tedy běžný účet samostatně, poskytnutý úvěr samostatně. banka se může rozhodnout dotovat ztrátu jednoho produktu ziskem z produktu jiného (což je podle mého politika mBank, ale to mě Adamm kdyžtak opraví).

Zaměřím se nyní na úrokovou marži, tedy zisk, který má banka z úročení produktů. Každý produkt musí mít nějakou referenční sazbu, vůči které se vyhodnocuje, jaký je spread (procento zisku) z daného produktu. Tyto referenční sazby vyhlašuje pro jednotlivé produkty nebo typy produktů oddělení ALM v bance (Asset and Liabilities Management) a je to docela věda.

Velmi zjednodušeně řečeno ale v případě depozit (vkladů klientů) se musí banka rozhodnout co bude s danými penězmi dělat. ČNB přitom vyhlašuje svoje vlastní sazby, za které je ochotna přijmout peníze od bank (repo sazba). Pokud si banka půjčí peníze od klienta a hned vzápětí je poskytne ČNB a vyplácí klientovi nižší sazbu než repo, tak vydělává.
    //vsuvka: právě jsem zjistil, že repo sazba je 3,5%, nikoliv 3,25%, jak jsem se domníval, takže mBank není nad repo sazbou, což ještě neznamená, že vydělává, viz níže

U úvěrů je situace komplikovanější, protože tam vstupuje ještě tzv. riziková složka. Každá žádost o úvěr (popř, již poskytnutý úvěr při nějakém výročí, třeba každý měsíc) je ohodnocena z hlediska potenciální ztráty a vyjadřuje se precentem jako tzv. SRC (standardní rizikové náklady). Pokud je sazba klientského úvěru vyšší než referenční sazba + SRC, pak banka vydělává, jinak prodělává. A zase sazba, vůči které lze v první linii porovnávat je sazba, za kterou ČNB poskytuje bankám hotovost - Lombardní sazba.

Nerad bych, aby to vyznělo, že Repo sazba a Lombardní sazba jsou referenční sazby používané v bankách. Nejsou. Ale jsou to sazby, které do výpočtu referenčních sazev významným způsobem vstupují.

A ještě poznámka, proč podlě mě mBanka na eMAXu prodělává, je ten, že výše uvedený postup výpočtu ziskovosti je velmi zjednodušený. Kromě výše uvedených pravidel se uplatňují další pravidla a jedno z nich je tzv. efekt četnosti úročení. Je rozdíl mezi tím, když je vám vklad zúročen jednou ročně a když je úročen denně (popř. každou hodinu, minutu, vteřinu,...) jak vám potvrdí každý, kdo četl historii vzniku Eulerova čísla. Tím, že mBanka úročí vklady denně, je efektivní úroková míra vyšší než uvedená.

K výpočtu ziskovosti produktu samozřejmě nestačí úroková marže. Druhým zdrojem zisku je servisní marže, tedy zisk z poplatků. Ty jsou ale v případě mBanky u eMAXu velmi nízké u řady událostí dokonce nulové. Což mě - při velmi hrubém pohledu - vede k tomu, že eMAX musí být prodělečný produkt. V tuto chvíli samozřejmě ještě mBank zejména láká nové klienty, takže může prodělávat jako daň za získání tržního podílu. Ale v budoucnu bude chtít určitě být zisková a tak buď nějakým způsobem eMAX omezí (nejspíš sníží sazby, protože zavedením poplatků by si hodně poškodila pověst) nebo bude tento produkt z marketingových důvodů vést jako ztrátový (resp. podle metodiky bude ziskový nebo neutrální s tím, ež do výpočtu ziskovosti přibude ještě "marketingová sleva", která bývá dotována z rozpočtu marketingu) a bude celkovou bilanci vyrovnávat ziskem z jiným produktů.
    TANTRICK
    TANTRICK --- ---
    NAVARA: tak já laboruju s tim, že jim na předělání ibankovnictví vypracuju projekt za 3 miliony a pak jim navrhnu, že ho s kámošema implementujem ;-) Nebo myslíš, že 3M jsou málo?
    CASTER
    CASTER --- ---
    Poucte neznaleho ale ja myslel ze banky pouzivaj uspory k financovani ruznych uveru (kde je vetsi urok nez vklady) a ne aby je nechaly u CNB, tak jaka ztrata?
    HARALD
    HARALD --- ---
    ADAMM: To není nic překvapujícího, že byste úročili nad sazbami ČNB snad nikdo nečekal...

O to víc mě překvapuje, že úročíte nad sazbami ČNB. Sice o 0,05%, ale úročíte. Z čeho tu čistou ztrátu financujete?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    dobré zprávy pro zájemce o hypotéku, horší pro majitele spořícího účtu eMAX - budu citovat náš vlastní web:

Vážení Klienti,
    od 1. 9. 2008 mění mBank úrokové sazby. Změna se týká v prvé řadě mHypotéky, zároveň ale i spořícího účtu eMAX. Se změnou mBank vyčkávala až na další predikce vývoje na českém trhu. Ačkoliv ČNB snížila sazby o 25 bazických bodů, mBank snižuje sazbu u eMAXu pouze o 20 bazických bodů na 3,3% p.a. Naopak u mHypotéky dojde ke snížení v průměru o 40 bazických bodů, fixní úrokové sazby budou začínat již na 4,87% p.a. Spořící účet eMAX zůstává i nadále výjimečným produktem na českém trhu díky nulovým poplatkům, platební kartě zdarma a okamžité likviditě, kdy má klient své peníze vždy k dispozici. Vklady se úročí denně, připisovány jsou každý měsíc a to bez nutnosti splnit další podmínky (výše vkladu, vedení běžného účtu a podobně). Nový úrokový lístek bude zveřejněn 1. 9. 2008.

jo a btw. kdyby se někdo měl chuť zúčastnit velmi improvizované mHospody v Brně, tak se to řeší tady: http://mbank.cz/forum/read.html?f=1&i=61543&t=61501
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    no, ze webova aplikace by snesla mnoho mnoho zmen, je snad netreba zminovat :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: buď rád, že je ceník v .rtf, nikoliv .doc :D
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Aha, ti pazmrdi mají menu vkládané javascriptem - a stejně to není přímo v něm, ale až za bůhvíkolik úrovní.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ATAN: Jeden z důvodů proč jsem si zařídil kreditku od Citi je limit 100tis...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ATAN: Asi bych užil kontokorent, kreditky takový rámec nemají a hlavně, než ti ji vyřídí, tak to trvá. Případně kombinace kontokorentu, kreditky a nějaké té (M)půjčky. Nejlepší ale bývá spotřebitelský úvěr (většinou se dá splatit hned).
    ATAN
    ATAN --- ---
    ADAM: nechci nyx, chci nejakou normalni moznost si kratkodobe pujcit. je mi jasny, ze se banky do takovych veci moc nehrnou, ale treba neco, co by mi vyhovovalo existuje.
    ADAM
    ADAM --- ---
    zkus nyx.
    máš co dát do zástavy? (auto..), jaký nabízíš úrok za těch 14dní?
    ATAN
    ATAN --- ---
    Poradte mi prosim nejlepsi reseni. Potrebuji na 14 dni pujcit 150kkc v hotovosti. Na jakou banku se mam nejradsi obratit a jakou sluzbu poptavat? Jestli kreditni kartu nebo jestli existuji nejake hodne kratkodobe pujcky. Diky.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Koukal jsem teď na výpis z účtu a dostal jsem nápad na vylepšení - když už existuje šablona, která definuje číslo účtu, nešlo by na výpisu napsat, ke které šabloně to patří (pokud jich je více, tak stačí jednu). Zejména u převodů z/do vlastního eMaxu by se to hodně hodilo.
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    ADAMM: jenze jako zivnostnik pohorim stejne jako kdekoli jinde prestoze imho podle statistik muj prijem je nadprumerny. k uverove historii ani nedojde rekl bych...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ADAMM: Pokud je mi znamo (coz nemusi byt, v retailu se nepohybuji), tak pritomnost v registru coby absolutni kriterium ma pouze mbanka - jde tedy o takove odliseni od zbytku trhu, ze by _melo_ byt zmineno - nejde o bezny uverovy produkt, ktery nabizeji ostatni banky.

Prirovnal bych to k situaci, kdy si jdu pro pujcku treba na opravu auta, ve vsech materialech je popisovana jako bezny spotrebak a kdyz dorazim na pobocku, dozvim se ze musim zastavit dum.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    LEFTY: no, a protože tohle jsme nechtěli, tak jsme se - což je samozřejmě naše vlastní strategické rozhodnutí - zbavili možnosti HARALDEM zmiňované: 3) informace, které o sobě poskytne sám klient při žádosti a z ní vyplývající aplikační skóring (respektive osekali jsme to na naprosté minimum - výpis z účtu za poslední dva měsíce při půjčce 60k a víc).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam