• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    Takovej dotázek týkající se té možnosti půjčky vs. historie.
    Když něco nakoupím přes cetelem (můžu to koupit hned, ale maj tam :
    * délka splátek až 6 měsíců
    * přímá platba již od 10 %
    * navýšení 0 Kč
    * RPSN tedy 0 %
    http://obchod.ronnie.cz/a-8-splatky-bez-navyseni

Započítá se to do mé kladné schopnosti splácet, kdybych potřeboval pak půjčku u mBanky ? Díky
    NELDE
    NELDE --- ---
    T_Y_L: Jenže pokud to je půjčené na osobu a barák je jen zástava, tak je možná problém v případě osobního bankrotu - banka je jen jeden věřitel. Takže bude asi primární zástava. Navíc nevím jak u baráků, ale třeba u aut to mají spočítaný tak, že pokud se rozhodneš auto zatížené půjčkou prodat před koncem doby, tak na tom docela dost tratíš a banka vydělá. Tedy si myslím, že za normálních okolností, pokud to vzdáš (nemáš prachy) tak banka shrábne prachy. To by ale při té půjčce na osobu jako u nás nešlo.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    TRISSIE: Vzhledem ke konkurenci, která na US trhu hypoték panovala, by mě nepřekvapilo, kdyby některé banky takové podmínky nabízely. Ale jisté je, že rozhodně tam takto nefungují všechny hypotéky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    T_Y_L: mě to přišlo, že je to určitá forma leasingu spíš než ručeného úvěru - když vrátím leasingovce auto, taky už jeho zůstatková cena není můj problém, ale problém banky (za předpokladu, že tedy mám právu leasingovou smlouvu vypovědět)
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    TRISSIE: Ano to jsem zaznaenal. Právě proto jsem se pak informoval u jednoho realitního makléře z Floridy, který takovou praxi úplně nepotvrdil. Spíše z toho vyplynulo, že banka má právo na svoje 4 M, ale někdy se rozhodne ten rozdíl nevymáhat (a není to dopředu jasné). Také z toho vyplynulo, že se možná někteří lidé budou divit, až to po nich banka bude chtít. Ale samozřejmě můžou být různé úvěrové smlouvy a různé podmínky v různých státech, takže nechci hodnotit přímo Festerův případ.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    T_Y_L: no, tuším Fester nebo kdo se tady na nyxu chlubil, jak se zbavil malého domu a místo něj si se stejnou splátkou pořídil větší - a že banka na něj už nemůže.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    TRISSIE: Já mám tedy informace, že ani v USA to není tak jednoduché. V zásadě záleží na tom, jak je ten zbývající dluh velký - jestli se bance vyplatí to vymáhat, nebo nikoliv.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELDE: ještě jen takový detail - když máš v americe "na baráku za 3M úvěr za 4M", tak vrátíš obojí - barák i dluh a jdeš jinam.
    Tady, když máš "na baráku za 3M úvěr za 4M", tak máš sakra problém, protože primárně ty dlužíš bance 4M, které bude chtít od tebe - takže až prodá ten dům, bude ještě vymáhat ten zbytek od tebe...
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Jasně, ale tam banky a celé finanční odvětví a) propadly idee věčného růstu (co je dneska 100% může být zítra 80%) b) byly hnány k co největšímu růstu poskytovaných hypoték (takže ani nepůjčovaly peníze svých střadatelů ale fondů). Takže to lehkomyslně odflákli. Šlo tak daleko, že díky poklesu úroků lidí prodávali existující zadlužené baráky, aby si mohli pořídit větší se stejnou splátkou. A když šel nahoru benzín, tak ty nové obrovské baráky daleko od měst nikdo nechtěl - drahá doprava, drahé topení, najednou nebylo na splátky! No a když máš na baráku za 3M úvěr za 4M, tak co bys ho držel, že (-;
    Základní chyba nastala u hodnocení ekonomiky - růst se měřil podle obratu, nikoli podle zisku! Takže se snižoval zisk na půlku, aby šel obrat na dvojnásobek!
    MISERY
    MISERY --- ---
    ale to je uplne jedno, jde mi hlavne ted o to, ze kvuli jejich chybe mi ted minimalne mesic bude chybet sedm kil a uz vidim, jak oni tu chybu neuznaj a ja tam budu muset jit znova a....pffffff....fakt super no :-/
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MISERY: nikdy nevíš v státech je teď spousta domů na prodej :-) btw co na sebe lidi nevykecaj.
    MISERY
    MISERY --- ---
    BUNDA: pujcila jsem si 300 000,- a rucim barakem za 2 miliony...fakt se ztratou jo?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    MISERY: třeba toho, že vlivem změny cen nemovitostí apod. ho v případě zabavení prodají se ztrátou? :-)
    DAIIKA
    DAIIKA --- ---
    MISERY: a není jednodušší této situaci předejít a zajistit pravidelné splácení?

nechci zde vyvolávat spor, pouze v klidu vysvětlovat.

a navíc, uvedla jsem tuto podmínku pouze jako příklad...jen jako ilustraci k tomu, že každou smlouvu je třeba důkladně prostudovat před podpisem a dokud obchod není ukončen, pak neničit podklady :-)
    MISERY
    MISERY --- ---
    DAIIKA: vsak taky za to rucim nemovitosti, takze pokud bych nesplacela, seberou mi barak, takze nevim, ceho by se meli bat....
    MISERY
    MISERY --- ---
    Tak jsem ji tam volala, pry mi to veri, poslala to na reklamaci a ze pry se uvidi, co oni s tim...a kdyz jsem se ptala, jak dlouho jim to bude trvat, tak ze prej mesic....to mam fakt hroznou radost :-/
    DAIIKA
    DAIIKA --- ---
    vůbec hypoteční smlouvy jsou velice individuální a specifické, vlastně ani nemohou existovat dvě stejné...pokaždé je to jiná nemovitost a podmínky se mohou lišit.

a nezapomínejme, že jsou to smlouvy úvěrové, kde banka půjčuje vysokou částku na dlouhou dobu.....

zkuste se na takovou problematiku podívat z druhé strany...kdyby jste takové peníze půjčovali by, také by jste se jistě snažili co nejvíce zajistit, aby došlo k jejich vrácení , a aby splácení probíhalo správně.
    DAIIKA
    DAIIKA --- ---
    NELDE: pouze upozorňuji na to, co je možné, a že je nutné si smlouvu pročíst a probrat detailně, než ji podepíšu...ale to je snad jasné všem a všude.

MISERY
    MISERY --- ---
    NELDE: hmmm, mas recht :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    MISERY: Tak si zruš automatické prodlužování. A nech si ji v peněžence jako zálohu. Každou platbou dáváš bance nějaké peníze - dávej je té, kterou máš ráda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam