• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    VANEK
    VANEK --- ---
    HARALD: Takže MUNIN znamená akorát "efektivní sazba je (jako vždy) vyšší než čisté procento (1,0025^4 - 1 = 1,0037563 %), ale nižší než u konkurence se stejnou nominální sazbou, ale častějším připisováním (pro 365 dní mi vychází 1,0050029 %)"? Při vší úctě, to už je pod jakoukoli reálnou rozlišovací schopností. Znám horší bankovní triky /viz ten tvůj s Volksbank, oč jde, o hypotéku? počítají úroky vždycky z jistiny na začátku roku?) - a stejně se divím, že už dávno nezačaly ty úroky za zlomek období počítat odmocninově, aby jim to p. a. vyšlo akorát. Při miliardových bilančních sumách už by to hodilo aspoň představenstvu na prémie...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    // OT
    HARALD: No jo, triku s periodou je spousta a vetsinou pekne naserou :))))
    // OT
    HARALD
    HARALD --- ---
    STEPNI_VLK: představ si, že máš na účtu 1000 korun a ten účet je úročen 6% (pro lepší počítání) p.a. a úrok ti připisují měsíčně. Poplatky a podobné věci ignorujme. Každý měsíc ti tedy připíšou 1/12 úroku, tedy 0,5%.
    Peníze na účtu pak jsou:
    1. měsíc 1005 Kč
    2. měsíc 1010.025 Kč (protože se ti úročí i těch 5 korun) - dál budu psát jen na 3 desetinná místa
    3. měsíc: 1015.075 Kč
    ...
    6. měsíc: 1030,378 Kč
    ...
    9. měsíc: 1045.911 Kč
    ...
    12. měsíc: 1061.678

Za rok, tak dostaneš na úrocích nikoliv 6%, ale 6,1678% To se nazývá efektivní úroková míra.

A teď si představ, že ti připisují úrok jednou za 3. měsíce, takže dostaneš vždy 1/4 z úroku, tedy 1,5%
    3. měsíc: 1015 Kč
    6. měsíc: 1030.225 Kč
    9. měsíc: 1045.678 Kč
    12. měsíc: 1061.364 Kč
    Efektivní úroková míra tedy je 6,1364%, tedy o něco nižší.

Při ročním úročení ti připíšou úrok na konci roku, máš tedy 1060 Kč a efektivní úroková míra je rovných 6%.

Podobných triků s periodou nebo způsobem výpočtu úroku existuje víc. Mě takhle Volksbank natahuje díky jinému triku (se základem úročení) ročně o víc než 5 tisíc. :-/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MUNIN: Můžeš ten trik vysvětlit i pro laiky? Jaký je rozdíl v denním, měsíčním, čtvrtletním či ročním připisování úroků? A co je to ta efektivní sazba?
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    VANEK: A efektivní sazba je nižší, protože podobně jako ING používají trik s čtvrtletním připisováním úroků (respektive ročním u té "prémie").
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Ti volové to fakt nemaj ani na http://www.csob.cz/cz/Lide/Sporeni-a-investovani/sporici-produkty/Stranky/CSOB-Sporici-ucet-s-premii.aspx - zato spoustu úžasných marketingových blábolů. Dík.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: aktuálně podle http://www.csob.cz/cz/Csob/Urokove-sazby/Stranky/Urokove-sazby-korunove-ucty-obcane.aspx 1% + 1,25% (když tam necháš peníze bez výběru do konce roku, hehe)
    VANEK
    VANEK --- ---
    BTW ten nový slavný skvělý spořící účet ČSOB má jaký úrok?
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    KINGFISHER: ja nerozumim jakej pruser bych mohl udelat s Visou a s laserkou ne? rozumis co tim myslim?

KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    kdybych věděl, že s tim budou až takovýhle komplikace, tak ten účet dneska zrušim a půjdu to zaplatit na přepážku... takhle tam prostě stejně zejtra musim znova.. díky česká spořitelno.. za to jak mi votravuješ život a maříš čas..
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    DEMONOFANARCHY: ale ty jsi čech a máš trvalý bydliště v čechách.. kdybys udělal průser, tak si tě najdou.. jak tě najde irská banka, když zmizneš? nijak...

nevim jak se loguješ, mě se zobrazuje to co jsem postnul..

snažim se teď poslat nějaký peníze ze svýho spořkovýho účtu... stejně prostě musim jít do banky a něco tam řešit... nezbejvá než zatleskat..

DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    KINGFISHER: jakej je mezi tim rozdil? ja s ceskou visou jit do minusu taky nemuzu?

je mozny ze je loguju na nejaky stary strance nevim kazdopadne ja ma IB takove jake jsem ho postnul..
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    DEMONOFANARCHY: no sorry, ale smska je to poslední co mě zajímá..

ono to možná bude taky proto, že je v irlandu spousta cizinců.. možná to maj jako pojistku abys nešel do mínusu a nezmizel že jo.. proč myslíš, že vydávaj kreditky po roce?

DEMONOFANARCHY: čéče tak to máš účet u nějaký divný aib.. :-))) moje internetový bankovnictví u AIB vypadá takhle:

DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    Zde je pro ilustraci dokonalej system internetoveho bankovnictvi prezentovanej kingfisherem:

http://wampires.wz.cz/aib.jpg

:-D
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    KINGFISHER: hele jako dobry si postezovani, ale s tim inet bankem bych sd etady nesiril hur udelanej web snad nema nikdo je to strasny, nemaji ani elementarni fci ze kdyz mi prijdou love mi poslat smsku coz ma kazda ceska banka snad i zalozna pepik a spol...

+kazda ceska pepik a spol je shopna ti dat Visu.. coz retardi z AIB ti daji kartu kterou nejen ze nezaplatis v zahranici a na internetu ale ani hotel v jejich vlastni zemi...

Takze jako jo CS jsou devky, ale ocamcat po camcat...
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    bankovnictví v irsku (banka AIB - http://www.aib.ie ):

žádné poplatky za vedení účtu, výběry z bankomatu nula nula nic (a to z jakýhokoliv kdekoliv), možnost vybrat peníze na pokladně v obchodě (cashback, prostě stačí říct kolik chci), dobití telefonu trvá minutu max (cs spořka otravuje s nějakou autorizační sms nebo co... waste of time), jednoduchý přehledný internetový bankovnictí (což se o spořce říct nedá.. jsou tam nějaký časový limity, že se dál podívat nejde.. zbytečně složitě se to tam vyplňuje do políček, kdežto u aib prostě listuju doleva a nazdar bazar.. ).. a hlavně žádný ojebávání klienta jako to krásně předvádí česká spořitelna...
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    česká spořitelna už nikdy více...

v lednu jsem si nechal zrušit platební kartu, abych měl od nich jenom jeden produkt a nemusel platit 69 za měsíc, ale jenom 29,- (účet nepoužívám, jsem dlouhodobě v zahraničí..) ... minulý týden jsem se podival přes net na účet a nestačim se divit.. stále je mi odečítáno 69,- .. dneska jsem tam byl a kravaťák na mě vybalil, že tam mám nějaký výběry z bankomatu jako druhej produkt k tomu servisu 24... ?????????? .. jak proboha můžu vybírat z bankomatu bez platební karty?? co to je za nesmysl? ... takže ruším účet a s touhle bankou už nechci mít nikdy v životě nic společnýho... kurvy.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Z účtů ve spořitelně zmizely miliony, zloději zfalšovali příkaz k úhradě - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/z-uctu-ve-sporitelne-zmizely-miliony-zlodeji-zfalsovali-prikaz-k-uhrade-1qp-/krimi.asp?c=A090604_074945_krimi_ban
    TLUCZHUBA
    TLUCZHUBA --- ---
    ja jsem zil dlouho v nevedomosti, myslel jsem ze vybery z bankomatu jsou za 6.90...
    NELDE
    NELDE --- ---
    MADCAT: Raifka má prý problém s nedostatkem hotovosti. A když nemůže získat nové klienty, tam musí odrbat stávající (-;
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam