• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    WITTGENSTEIN: skutecne neni uroceny jinak? ja myslel ze byt musi, jinak nechapu proc banky vyplaci tak smesny urok, ktery nema ani cenu papiru na kterem prijde postou.

nemyslim ze je to ale tak jednoduche. bezny ucet neni terminovany ucet, banka nemuze pocitat s tim, ze si jej klient v nejake dobe nevyzvedne. nemuze mit solidni rozvahu, nemuze tyto penize efektivne investovat.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    _BENNY: Běžný účet nemusí být úročen, u mBanky třeba není. A za kolik banky půjčují jiným? Jak u kterých produktů, mrkni třeba sem http://www.finance.cz/uvery-a-pujcky/spotrebitelske/srovnani-uveru/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    WITTGENSTEIN: tedy, kolik muze tak zhruba vydelat? predpokladejme vklad 1.000kc, ktery necham jeden mesic lezet na ucte. muzeme mluvit o minimech a maximech, zajima me ale predevsim odkud se tech 0.003% bere (a ponechme bokem skutecnost, ze bezny ucet musi byt alespon nejak urocen ze zakona, zajima me odkud se ty penize berou).
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    _BENNY: Jistěže manipuluje. Vydělává právě na rozdílu mezi úročením vkladů klientů a úročením půjček. A pak samozřejmě na poplatcích.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BUNDA: a s penezmi z onoho meho bezneho uctu se nic nedela? banka s nimi nijak nemanipuluje, jen me odmenuje ackoliv vubec nemusi?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    _BENNY: půjčování peněz, poplatky.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    mohu se zeptat... z ceho banky PRESNE vydelavaji penize, kdyz jsou schopni za bezny ucet nabidnout urokovani jen 0.003% p.a.? tak nejak si rikam, ze na prvni pohled neni videt nejaky prostor pro vydelavani kapitalu pro stavbu palacu...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SAJMONLBC: navíc umí trvalák a není omezen počet výběrů zpoplatněním. eMax Plus je dnes účtem pro nesvéprávné jedince, ale zase můžeš mít hned čtyři :-D
    SAJMONLBC
    SAJMONLBC --- ---
    PULKA: jj, ing konto ma hacek jen ty transakcni ucty, je to prej v ramci ochrany kdyby se do toho nekdo naboural, jinak zhodnoceni slo dolu z 2,5% na 2,25% coz je ale oproti 1% e-maxu porad mrda
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PULKA: ing konto funguje dobře, ale je omezen počet transakčních účtů (tuším na tři, lze změnit, ale písemně či na pobočce). O žádném jiném háčku nevím.
    KATIA
    KATIA --- ---
    PULKA: co vim, tak nema, taky ted snizili sazbu, no, ale to se deje proste ted vsude...
    PULKA
    PULKA --- ---
    Hledám-li ideální spořící účet - jen na malé vklady typu zbylé peníze z výplaty můžou i trochu povyrůst - kam se mám podívat? Po změně úrokování eMax Plus v mBank začíná být tato varianta (1%) značně nevýhodná a v zásadě nemám problém to přesunout kamkoliv jinam. Stačí mi internetbanking, vedení konta zdarma a ideálně žádné poplatky a za přijímání/odesílání plateb a žádné termínování ohledně výběru. Co střeba Ing konto, má to nějaký háček? Nebo to funguje v zásadě stejně jako eMax? Díky moc
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    MUNIN: Suprdík za vyčerpávající odpověď!
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    SUCZKER: Taky mě to zajímalo, tak jsem se Creditasu prozkoumal povinně publikované údaje za první tři kvartály 2009. Prakticky všechna aktiva jsou pohledávky z úvěrů.

Jsou fakt maličcí. 14 lidí, aktiva jen cca 500M, Úrokové výnosy/náklady 27/13M. Plus nějaké drobnosti to dává provozní zisk 15M. Proti tomu jdou správní náklady 11M (z toho 6M superhrubé osobní náklady což ve 14 lidech za 9 měsíců není žádný luxus.) Ztráta ze znehodnocení 2.7M. Zbývá nějakých 670 tisíc po zdanění.

Možná si to takhle Dr. Kampelík představoval. Tier 1 ROAE mají 0.8%, za což by vlastníci z managementu libovolné české banky udělali nezaměstnané hned.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    Mě by hlavně zajmalo, kam ty spořitelní družstva jako WPB a Creditas ty peníze investujou, že jsou schopný nabízet takovejhle úrok... na mezibankovnim trhu to asi nebude...
    VANEK
    VANEK --- ---
    VXP: Na mě zrovna v Adsensu vyskočilo http://www.creditas.cz/obcan/creditas-vkladove-ucty/vkladovy-ucet-24m-special/ ale nevím, kde je tam háček.
    VXP
    VXP --- ---
    jake jsou zkusenosti s WPB?

http://www.wpb.cz/vklady-sporeni-zhodnoceni/wpb-terminovany-vklad-s-moznosti-predcasneho-vyberu

nebo kam jinam ulozit penize ktere nebudu nejakou dobu potrebovat, na slusnej urok? :)
    YNZA
    YNZA --- ---
    vybrat a zdrhat?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    něco ode mě zde: [ ADAMM @ mBank ]
    další diskuze v klubu mBank, klidně si přijďte zanadávat.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    FINSON: ano pošta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam