ZUK: já nevím, ale mám takový dojem, že rozhodně neušetříš - budeš-li si nechat převádět peníze z ČR (drahé odeslání, drahý příjem, špatný kurz, super drahý výběr, závislost na cizí měně), když tam chceš delší dobu žít/vydělávat ok, nebo pokud eventuelně dostáváš výplatu v jiné měně než czk.
Sama mám účet v cizině a dokonce i kreditku tam, ale používám to už zřídka, protože tam už nebydlím - kreditku v ČR nemám (ale používám jí spíše jak záruku do hotelů apod.) + to mám na nějaké malé platby tam, když náhodou něco potřebuji, ale ač mám v zásadě všechno zdarma, tak by se mi to fakt nevyplatilo, nevydělávat tam (zaměstnavatel by mi stejně neposílal peníze na zahraniční účet). Pokud jde o zemi a o banku tak jde o Island (byla jsem tam před krizí) a dnešní Arion bank, ale na druhou stranu - bankovní poradce mi čas od času po majlu vysvětlí zmatky (obzvláště během krize jsem doceňovala komunikaci se zahraničními klienty, kteří tam měli peníze a netušili, co se tam reálně děje).
(Uvažuji o něčem, kde by šlo mít peníze v dolarech / eurech a byla by k tomu debetka na platby přes net, ale to ještě počká. Ale právě kvůli tomu, že občas dostanu výplatu takhle a nechce se mi to převádět do czk a paypal taky není nejlepší řešení.)