• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Viz také http://www.lidovky.cz/nova-banka-equa-bude-cilit-na-mlade-cechy-f0p-/ln_noviny.asp?c=A100612_000050_ln_noviny_sko
    moderně pojaté kampaně, která by oslovila mladé lidi a vymezila nový bankovní ústav vůči zavedeným konkurentům. ...nabídne především cenově dostupné, jednoduché a transparentní produkty a služby, což by zaměření na mladší klienty odpovídalo.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Btw. nevím, jestli jste si toho někdo všiml - informace imho docela důležitá, schovaná úplně na konci článku o přípravách na start nové Zuno bank - http://www.lidovky.cz/internetova-zuno-bank-prijde-i-do-ceska-d9i-/ln_noviny.asp?c=A100604_000051_ln_noviny_sko&klic=237313&mes=100604_0

"Raiffeisenbank také v současnosti chystá poslední fázi propojení s eBankou, kterou odkoupila v roce 2006. Hodlá dosavadní dva bankovní systémy vyměnit za jeden úplně nový."
    ATAN
    ATAN --- ---
    Kolik vás stojí účet v bance: nejlevněji vychází u Fia, nejdráž u Citibank - iDNES.cz
    http://finance.idnes.cz/kolik-vas-stoji-ucet-v-bance-nejlevneji-vychazi-u-fia-nejdraz-u-citibank-139-/bank.asp?c=A100622_1405992_bank_bab
    NELDE
    NELDE --- ---
    WILDENBURY_SQ: Určitě nic z toho nevynechávej - v některých státech se užívá nejen číslo banky, ale i pobočky. Takhle to skoro vypadá jako IBAN - nebylo ještě na začátku SP+dvě čísla (to je kontrolní součet). Jinak si dej vyhledat strukturu IBANU pro Španělsko. A ještě potřebuješ swift, samotný IBAN ti nevezmou.
    ADAM
    ADAM --- ---
    at ti posle iban, a posli to paypay, devizy.cz nebo fio.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Chtel bych kamaradovi vratit 150 éček, co mu dluzim par let, no je ze Španělska.

má číslo účtu:

0182 9051 63 ZZZZZZZZZZ, takhle to tam oni asi zapisuji.

Z - cislo uctu, to je ok
    0182 - to bude kod ty banky
    63 - predcisli
    9051 - pry cislo ty pobocky, kde si zalozil ucet, ze kdyz treba mu posilaj vejplatu, tak tohle cislo chtej?

.. Spekulovali jsme, co a jak, ja mam sporitelnu, on banku BBVA.

- kdyz koukam na svuj i-banking, prijemce muzu klasicky identifikovat: predcisli - cislo - kod banky. Bude to fungovat? Jsou nejake extra poplatky? Predpokladam, ze to cislo 9051 muzu vynechat, kdo vi, co to je, s cim si to spletl :)

dik.
    ADAM
    ADAM --- ---
    TBC: kurz csob, poplatek zadny. figl: mit eurovy ucet a menit u devizy.cz nebo exchange.cz (min 100tis kc)
    TBC
    TBC --- ---
    ADAMM: v jakym kurzu/pripadne za jakej poplatek dochazi u FIO k prevodu mezi EUR a CZ uctem? je to tam nekde presne dany? pripadne jakej figl na optimalizaci prevodu?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAM: kromě výběrů v bankomatech. ale velkou výhodou v tomto případě je automatický "slovenský" účet (v Eurech). ideální pro příchozí platby ze zahraničí, protože neplatíš poplatky, už je tam "jen" ten kurz, kterým se to převádí. ale je to dobrá featura :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    zajimavá je polská alior bank - při průměrném zůstatku cca 60tis ti vyplatí poměrně slušnou částku, že ve výsledku to vychází cca 10% p.a.
    samozřejmě vedení atd. zdarma.

nicméně pokud chceš prostě jen ušetřit, tak paradoxně nejlepší volbou bude zde neustále omílaná jediná 100% česká banka - fio. komplet vše také zdarma.
    ZUK
    ZUK --- ---
    WITTGENSTEIN: to vypadá zajímavě
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ZUK: Mrkni sem http://www.firmy.cz/detail/2239012-sparkasse-oberlausitz-niederschlesien-liberec-i-stare-mesto.html - v ní se dá účet založit i od nás, tedy v Liberci.
    ZUK
    ZUK --- ---
    PULKA: díky, to je to, co potřebuju vědět. Mě právě napadly jen ty platby přes hranice. Mám kamarádku v Německu, ale ona tam žije, takže pro ni to význam má, i když jí na účet chodí i peníze z ČR. A tak mě zajímalo, jestli by to třeba nebylo schůdný i pro mě, ale asi moc ne.
    PULKA
    PULKA --- ---
    ZUK: já nevím, ale mám takový dojem, že rozhodně neušetříš - budeš-li si nechat převádět peníze z ČR (drahé odeslání, drahý příjem, špatný kurz, super drahý výběr, závislost na cizí měně), když tam chceš delší dobu žít/vydělávat ok, nebo pokud eventuelně dostáváš výplatu v jiné měně než czk.
    Sama mám účet v cizině a dokonce i kreditku tam, ale používám to už zřídka, protože tam už nebydlím - kreditku v ČR nemám (ale používám jí spíše jak záruku do hotelů apod.) + to mám na nějaké malé platby tam, když náhodou něco potřebuji, ale ač mám v zásadě všechno zdarma, tak by se mi to fakt nevyplatilo, nevydělávat tam (zaměstnavatel by mi stejně neposílal peníze na zahraniční účet). Pokud jde o zemi a o banku tak jde o Island (byla jsem tam před krizí) a dnešní Arion bank, ale na druhou stranu - bankovní poradce mi čas od času po majlu vysvětlí zmatky (obzvláště během krize jsem doceňovala komunikaci se zahraničními klienty, kteří tam měli peníze a netušili, co se tam reálně děje).

(Uvažuji o něčem, kde by šlo mít peníze v dolarech / eurech a byla by k tomu debetka na platby přes net, ale to ještě počká. Ale právě kvůli tomu, že občas dostanu výplatu takhle a nechce se mi to převádět do czk a paypal taky není nejlepší řešení.)
    ZUK
    ZUK --- ---
    ADAMM: v podstatě mi jde o to, kdybych se rozhodla odejít od české banky, třeba kvůli poplatkům, jestli mám možnost založit si bú za hranicema. A jaký to má plusy a mínusy. Co vím, tak v Německu se taky platí jakýsi pušálopoplatky, ale pak už je všechno (teda většinou) v ceně, rakouská Erste má taky poplatky,ale zhruba tak třetinové co spořka u nás. Jak je to na Slovensku, netuším, ale myslím, že tam to o moc výhodnější nebude.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZUK: na mesec.cz se dají dohledat články o německých záložnách, bude tam i info třeba o Slovensku... když napíšeš, pro jaké účely se o to zajímáš, třeba tady bude někdo schopný poradit víc.
    ADAM
    ADAM --- ---
    opravdu banku po bance, jinak to naprosto nejde.
    ZUK
    ZUK --- ---
    ADAM: díky a moh by být i jinej problém? případně, kde by se to dalo zjistit, nebo musím fakt banku po bance? stačí mi okolní země, jen netuším, kde se dobrat informací
    ADAM
    ADAM --- ---
    nedá se odpovědět - každá banka jiný podmínky, záleží na individuální domluvě. v zásadě s tím většinou banky moc problém nemají, ale zase jak kde...

UK chtějí většinou UK adresu, polska mbank taky kartu pobytu atp...
    ZUK
    ZUK --- ---
    Jak moc složité je založit si pro Čecha trvale žijícího i pracujícího v Česku účet v cizině? A má to nějaké háčky? Napadá mě snad jen to, že kdyby mi posílal zaměstnavatel z Česka peníze na účet v zahraničí, stálo by to hodně a možná by to mohl i odmítnout? A ostatní instituce taky? díky za info
    CASTER
    CASTER --- ---
    Tak poslano z CS, tvari se ze to tam bude uz zitra.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam