• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PELLVY
    PELLVY --- ---
    NELDE: Já nechci mít problémy s tím, že začnu "přijímat vklady" od lidí, a pak by mě mohl někdo napadnout, že neoprávněně podnikám jako banka. To je ten problém. Potřebuju nastavit systém pro P2P lending.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PELLVY: To ti podle mě žádná banka nenabídne. Proč nepoužiješ variabilní symbol jako identifikátor podúčtu. A když si dáš transparentní účet, tak to tvoji zákazníci mohou vidět sami na internetu (pod svým VS).
    Podúčty jak je popisuješ, mají smysl, pokud chceš dát různým lidem práva s těmi penězi manipulovat.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAMM: ja jsem se párkrát s někým domlouval, ale taky to nikdy nevyšlo.

navíc na nyxu směníš tak 10tis, zajimavá úspora je přitom až tak od 100tis....
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAM: zkoušel jsem to tehdy na nyxu, ale nikdo se nenašel :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    chtělo by to nějaké veřejné poptávkové forum, kam by se podobné nabídky mohli dávat a párovaly by se.

ovšem provozovatel by asi chtěl zisk a nakonec by to vyšlo asi nastejno, jako směnárna s malým spreadem, takže nic...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAM: měl jsem v PL lidi, co potřebovali poslat peníze do CZ. takže já jsem poslal peníze CZ-CZ (ze svého na jejich) a oni PL-PL (z jejich na konto mého kamaráda) :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAMM: mimochodem, jakým způsobem se ti podařilo vyměnit za CNB střed? 
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    to je ovšem masakr to půlprocento :D :D jsem neměla moc čas tuhle problematiku sledovat a vzhledem k nedostatku peněz ani nebyl důvod, ale jakmile splatim kompletně kreditku, potřebuju začít spořit (potřebuju za rok mít aspoň 100 000 naspořeno) takže určitě budu hledat, kam s tím.
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    FINSON: mně to bylo úplně fuk, jelikož na všech účtech dohromady mám asi 3,60 a na kreditní kartě mám -32 000. (pro rejpaly, průběžně to tam vracim, tento údaj není součástí diskuze).
    ADAM
    ADAM --- ---
    aha, tak beru zpět, min. bylo 5.75. pokud se ti to podařilo vyměnit tehdy, tak klobouk dolu.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAMM: počkej počkej, ale zlotý byl na historickém minimu cca tak před 1.5 rokem - 2ma lety, okolo 6.15, pokud se nemýlím. dneska jsme někde okolo 6.22, což je kurzový zisk nula nula nic.

mimochodem, ten spořící účet u alior bank s efektivním úrokem cca 7% pro velikost částky 9tis zlotých je pouze pro živnostníky - nikoli firmy, takže mi ho tam nakonec neotevřeli :-(
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Úroky tam teď taky jsou lepší, ne?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    VANEK: pár peněz mám v Polsku, hlavní výnos byl na kurzovém rozdílu (přesunul jsem tam peníze kurzem ČNB střed v okamžiku, kdy byl zlotý proti koruně v podstatě na historickém minimu), ale obecně jsem se rozhodl nespořit, nýbrž utrácet :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Dobrá, chytnu se: kde tedy spoříš?
    PELLVY
    PELLVY --- ---
    Bude to v řádech stovek až tisíců a ten počet podúčtů by se měnil jednou denně
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    PELLVY: a o jak velké částky se zhruba tak jedná? a budeš potřebovat měnit ten počet účtů dynamicky jak často?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    RETESKA: odklik z jakékoliv stránky webu na Úrokový lístek (v patičce)? http://www.mbank.cz/pruvodce/urokovy_listek/
    0.4% eMAX, 0.5% eMAX Plus

ano, je to smutné, ale aktuálně je mi to naštěstí úplně jedno, v ČR už nespořím :)
    PELLVY
    PELLVY --- ---
    NELDE: Ne. Když vyberu od někoho peníze, chci je dát na svůj účet, ale tak, aby mi "nesplynuli" s ostatními penězi na účtu, ale abych mohl přípdně dotyčenému ukázat, že jeho peníze jsou na podúčtu u mého "zastřešujícího" účtu.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PELLVY: Čemu říkáš podúčty? Myslíš samostatné účty se samostatným číslem? Asi trochu hádám, ale pokud to chceš pro firmu, tak se to dělá mimo banku v účetním SW. Například formou nákladových/výnosových středisek či jiných kódů. Banku nezajímá, jak jsou peníze na tvém účtě strukturovány.
    PELLVY
    PELLVY --- ---
    Nepoučený dotaz, možná se ptám na jasnou věc, ale bankovní služby znám jen jako drobý střadatel:

Potřeboval bych zjistit, zda jsou banky schopné poskytovat službu spočívající v tom, aby mi zřizovali každý den podúčty k mému účtu a já každý den podával pokdyny o přesunu částek mezi jednotlivými podúčty. To vše ovšem v řádech desítek pokynů za den.

Jestli se ptám blbě, omlouvám se.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam