• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    NELDE
    NELDE --- ---
    PELLVY: Čemu říkáš podúčty? Myslíš samostatné účty se samostatným číslem? Asi trochu hádám, ale pokud to chceš pro firmu, tak se to dělá mimo banku v účetním SW. Například formou nákladových/výnosových středisek či jiných kódů. Banku nezajímá, jak jsou peníze na tvém účtě strukturovány.
    PELLVY
    PELLVY --- ---
    Nepoučený dotaz, možná se ptám na jasnou věc, ale bankovní služby znám jen jako drobý střadatel:

Potřeboval bych zjistit, zda jsou banky schopné poskytovat službu spočívající v tom, aby mi zřizovali každý den podúčty k mému účtu a já každý den podával pokdyny o přesunu částek mezi jednotlivými podúčty. To vše ovšem v řádech desítek pokynů za den.

Jestli se ptám blbě, omlouvám se.
    FINSON
    FINSON --- ---
    RETESKA: Tos zjistila až teď? No tak to tě čeká hezké překvápko :-)
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    jiště vám mBankářům taky přišla zprávička o možnosti vylepšení úroku na emaxu plus na dvě procenta. proboha to už je tam tak málo že to zvyšují na dvě procenta? nechci tim trávit den, ale nějak se nemůžu ani dopátrat, kolik je to "normální" procento na emaxu plus.
    ADAM
    ADAM --- ---
    VDFLAT: děkuji za info, asi to zkusím s nějakou menší částkou pro začátek, a pak bych převedl zbytek - kdyby náhodou...
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    ADAM: Peníze z Paypalu na Fio už jdou poslat, viz http://www.czemoney.com/forum/fio-druzstevni-zalozna-vt37790.html (hledej cca ve spodní třetině)

Prostě si ze svýho čísla účtu spočítáš jeho IBAN tvar a ten zadáš v Paypalu.
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    NELDE: IBAN má zcela určitě - číslo je na papírovém výpise hned nahoře. Zda jde přijmout zahraniční platba jsem nezkoušel, ale obecně pro to IBAN není podmínkou postačující.
    ADAM
    ADAM --- ---
    UI design fail, souhlasím, vypadá hrozně. ale z hlediska funkčnosti (exporty, možnosti pohledů atd..) je fantastický.

ad 1. uvodni obrazovka jde nastavit.

2. nechá tě to vypsat účet, protože na libovolný účet fio můžeš posílat bez omezení

a změna povoleného účtu se samozřejmě projeví až následující den.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAM: 1. Ne, leda by se to někde nastavovalo; já mám po přihlášení na obrazovce pohyby na účtu, kde jsem byl posledně. Ale o to vůbec nejde.
    To je právě to, že na stránkách Pohyby na účtu a Přehled převodů mám hned vedle sebe dvě tabulky Stav účtu k ... / ... CZK, vypadají naprosto stejně, stará je vlevo a člověk se musí soustředit na to jediné číslíčko. UI design fail. (BTW, když mám úzkou obrazovku a navigační podmenu akcí s účtem přeteče na dva řádky, začnou se dít nepěkné věci.)

2. Že jsem na té hlavní reklamní stránce trpěl bannerovou slepotou, jsem uznal; ale "úplně všude"? Když jsem si FIO konto zřizoval (kvůli čemuž jsem musel na pobočku, protože mi při zřizování běžného účtu nedali podepsat tu doplňkovou smlouvu o možnosti zřizovat elektronicky další produkty - psal jsem tu o tom), myslím na mě nic nevyskočilo, a jak vypadala reklama tehdy, to taky nemám ánung. A hlavně, proč mě to teda nechá vypisovat číslo cílového účtu a pak oznámí chybu, místo abych dostal předdefinované pulldown menu s výběrem mezi svým b. ú. a tím jedním povoleným externím (aspoň doufám, že to tak jde kombinovat!)? UI design fail.

3. Že jinde bijou černochy, byla vždycky houby omluva; zvlášť u banky, která se snaží zdůrazňovat, že kunčofty ojebává míň. Sazebník potřebuju často, abych věděl, na čem přesně jsem. Když je Fio kombinované s makléřem a základní kategorie webu jsou Úvod; Bankovní služby; Akcie a investice; Zpravodajství; Společnost Fio, kdo by čekal, že podmínky bankovních služeb nebudou v sekci o bankovích službách? Website design fail.

ADAMM: Sazebník býval v PDF už na starém webu, tak ho možná jen překlopili (nebo se přitom měnil aspoň název firmy?). Ale jasně, je to otrava.

BUNDA: Mnojo, účet jsem nastavil (SMS included :-( a pořád ta samá chyba. Zkusím to ještě odpoledne, přes půlnoc budu offline.
    ADAM
    ADAM --- ---
    mě přišla tato odpověď: 

Dobrý den, peníze ze zahraničí v cizí měně (Paypal) na Spořicí účet zaslat nelze. Děkujeme za pochopení.
    S pozdravem

Milan Martínek
    Back Office
    AXA Bank Europe
    NELDE
    NELDE --- ---
    MUNIN: AXA spořící účet má IBAN? Takže na něj jde přijmout zahraniční platba?
    ADAM
    ADAM --- ---
    MUNIN: ten mi ještě nepřišel. až dorazí, tak to snad zkusím z toho paypalu risknout.

nemohl bys ověřit, zda to číslo vypočítané na http://www.cnb.cz/en/payment_systems/iban/ibanen.html
    sedí s tím na výpise? 
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    ADAM: AXA má imbecilní internetové bankovnictví, ale pochopitelně IBAN má - stačí se podívat na papírový výpis.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    BUNDA: tak tak - a to je relevantní námitka. u mBank je na eMax/eMax plus podobné omezení jednoho cílového účtu, ale lze to změnit okamžitě.

VANEK: na novém webu se částečně podílelo Ataxo, sazebník v PDF je ovšem imho záměr banky, to jsme jim určitě neradili (a na rozdíl od ostatních by si to mohli odpustit - sazebník je skutečně rozumný, takže není imho důvod ho skrývat do PDF) :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    1. uvodni obrazovka je seznam účtů se všemi akt. zústatky.

starý zústatek je zobrazen jen na výpise - je to zúst. na zač. zobrazeného období - hned vedle je zúst. na konci období.

ad 2. - omezení je psáno naprosto všude

ad 3 - sazebník moc nepotřebuješ, téměř vše je zdarma. obecně dokliat se na webu banky k sazebníku je porod celekem běžně...

takže z tvých námitek mi nezbyla ani jedna relevantní.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    VANEK: tuším, že se změna projeví až od půlnoci (tedy pro další den).
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: oops: nedokončil jsem ..."nějak zázračně se mi v Informace o účtu - Vlastnosti objevilo Povolený cílový účet: Zadat". Vyzkouším, jestli to aspoň jde bez potvrzování SMS...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Na ibankingu Fia mě začíná štvát, že na nejexponovanějším místě obrazovky vlevo nahoře je měsíc STARÝ stav na účtu.

A pokus platit ze spořicího Fio Konta do jiné banky skončil "Pro zvolený spořící účet neni k datu platby zadán povolený cílový účet." Nevybavuju si, že by mi říkali o omezení na běžný transakční účet (jakkoli by to bylo do jisté míry logické), jde to trošku proti vychloubání "Příchozí a odchozí platby v rámci ČR - zdarma" a koneckonců když ho člověk má k běžnému účtu, je to akorát zbytečný opruz, kterým nic neomezí, jen musím klikat dvakrát tolik. A taky mě delší dobu irituje, že nový web je poněkud méně strašný než býval, ale sazebníky (v PDF :-( nemají v téže sekci jako bankovní služby/reklamu, ale schované úplně na konci Společnost Fio > Dokumenty. Aha, tak jsem slepý: po kolonce "Externí cílový účet" ve formuláři smlouvy jsem našel i "Oproti klasickému běžnému Fio účtu nelze u Fio konta využít SIPO platby nebo inkaso a finanční prostředky lze převádět pouze na jeden externí účet, který lze elektronicky zdarma měnit." hned na začátku http://www.fio.cz/bankovni-sluzby/sporeni/sporici-ucet-fio-konto a když jsem si chtěl stěžovat, že to nastavení pořád nemůžu v ebankingu najít

Ale nutno říct, že furt lepší než ING: smlovu na Konto jsem podepisoval minulé pondělí, tohle pondělí mi odeslali číslo účtu a "klientské číslo" s tím, že "PIN a heslo obdržíte do 7 dnů v obálce do vlastních rukou". Zlatá, zlatá GEMB!
    TMA
    TMA --- ---
    ADAM: Jde to. Vím o tom, že se to podařilo prošťouchnout, jen nevím jak (paypal sám nepoužívám).
    ADAM
    ADAM --- ---
    TMA: imho ne, mají slovenský iban a paypal akceptuje jen iban český. druhá otázka je, zda na ten slovenský iban lze přijmout koruny (ne-eura).

každopádně axa iban nemá, z paypalu tam peníze přijmout nelze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam