• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PES
    PES --- ---
    PELLVY: navíc s podúčty (a dost možná i s jedním účtem používaným k takovému účelu) tě posléze vyf...je i ta konkrétní banka, protože bys za jedny peníze jim (1x účet) vlastně přeprodal účet mnohokrát a to by se jim asi nelíbilo, že z toho nemají svoje paušální poplatky za vedení účtu...
    DARJUSHKA
    DARJUSHKA --- ---
    SUCZKER, MRTVY_KENNY, HARALD: díky, tak jsem to tam naklofala...
    HARALD
    HARALD --- ---
    DARJUSHKA: je to běžné, dělá se to tak
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    DARJUSHKA: pri platbach chcou obvykle jmeno, cislo, typ, expiraci a cislo z druhe strany, takze bez toho cisla to dostatecne neni

ale je dulezite pochopit, ze karta jako takova neni nic neprustrelneho a vetsina veci s kartou se deje na bazi duvery a pripadne se resi reklamaci. donedavna se kartou (alespon v mem pripade) platilo jen za podpis, ktery nikdo nekontroloval.. pin tukas pred desitkama lidi kazdy den ve fronte v obchode.. o nejakych unicich databazi klientu nemluve..

je fakt, ze jako system overeni, ze jsi duveryhodna, je zvlastni, ale asi v dnesni dobe nejjednodussi..
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    DARJUSHKA: booking.com to dela uplne stejne, jestli te to uklidni
    DARJUSHKA
    DARJUSHKA --- ---
    Zdravím,

na stránce berlin.de si chci zabookovat pobyt; chtějí po mně typ karty, datum vypršení platnosti, její číslo (!) a moje jméno s adresou vyplňuji již v dřívějším odstavci; údajně to má sloužit jen jakože garance toho zabookování, platba se uskuteční až na místě... je to běžná praxe? přijde mi, že zbývá jen kolonka "Vaše heslo na PayPal" a mají o mně veškeré bankovní info, nevím, nakolik je ta stránka zabezpečená...
    PELLVY
    PELLVY --- ---
    ADAMM: Není to hurá akce. Zatím sondáž.
    NELDE: Díky za tip
    NELDE
    NELDE --- ---
    PELLVY: Já to chápu. Nicméně to, co požaduješ je služba na úrovni banky, protože ty chceš dát lidem jejich "účty". Jediné jak se můžeš chovat, je cesta uživatelských účtů a la saldokonto. Ty výpisy z účtu jim musíš posílat sám. Účet u banky bude jen sběrný účet - využij VS a SS. Zkusil bych se podívat jak funguje internetové sázení u Fortuny, Sazby aspol. Ty vlastně mají něco podobného - máš u nich účet, se kterým nějak manipuluješ. Můžeš na něj vkládat a z něj vybírat výhry. Pochybuji, ale že každý zákazník na to má samostatný účet u banky.
    Co se týče licence, tak bude otázka, co budeš mít ve smlouvách.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    PELLVY: Nad P2P jsem premyslel a dospel jsem k nazoru, ze pokud nebudu alespon kampelicka, tak mam dost velkyho smolika pacholika... a bez dobryho komercniho pravnika bych do toho nesel...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PELLVY: tak to už je úplně jiná hra - a imho tady vstupuješ na hodně tenký led. tohle odvětví je relativně regulované, máš to opravdu pořádně pořešené s právníky nebo je to hurá akce? abys pak nesplakal nad (ne)výdělkem...
    PELLVY
    PELLVY --- ---
    NELDE: Já nechci mít problémy s tím, že začnu "přijímat vklady" od lidí, a pak by mě mohl někdo napadnout, že neoprávněně podnikám jako banka. To je ten problém. Potřebuju nastavit systém pro P2P lending.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PELLVY: To ti podle mě žádná banka nenabídne. Proč nepoužiješ variabilní symbol jako identifikátor podúčtu. A když si dáš transparentní účet, tak to tvoji zákazníci mohou vidět sami na internetu (pod svým VS).
    Podúčty jak je popisuješ, mají smysl, pokud chceš dát různým lidem práva s těmi penězi manipulovat.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAMM: ja jsem se párkrát s někým domlouval, ale taky to nikdy nevyšlo.

navíc na nyxu směníš tak 10tis, zajimavá úspora je přitom až tak od 100tis....
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAM: zkoušel jsem to tehdy na nyxu, ale nikdo se nenašel :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    chtělo by to nějaké veřejné poptávkové forum, kam by se podobné nabídky mohli dávat a párovaly by se.

ovšem provozovatel by asi chtěl zisk a nakonec by to vyšlo asi nastejno, jako směnárna s malým spreadem, takže nic...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAM: měl jsem v PL lidi, co potřebovali poslat peníze do CZ. takže já jsem poslal peníze CZ-CZ (ze svého na jejich) a oni PL-PL (z jejich na konto mého kamaráda) :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAMM: mimochodem, jakým způsobem se ti podařilo vyměnit za CNB střed? 
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    to je ovšem masakr to půlprocento :D :D jsem neměla moc čas tuhle problematiku sledovat a vzhledem k nedostatku peněz ani nebyl důvod, ale jakmile splatim kompletně kreditku, potřebuju začít spořit (potřebuju za rok mít aspoň 100 000 naspořeno) takže určitě budu hledat, kam s tím.
    RETESKA
    RETESKA --- ---
    FINSON: mně to bylo úplně fuk, jelikož na všech účtech dohromady mám asi 3,60 a na kreditní kartě mám -32 000. (pro rejpaly, průběžně to tam vracim, tento údaj není součástí diskuze).
    ADAM
    ADAM --- ---
    aha, tak beru zpět, min. bylo 5.75. pokud se ti to podařilo vyměnit tehdy, tak klobouk dolu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam