• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    KIDLI: Vlastní karty Fio chystá, budou snad do konce roku (a jak bude zařízen přechod ze stávajících, nevím).
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    SHADOWALKER: to co se ti objevilo je už zúčtovaná platba, ne blokace. A ano, pokud nebudou vydávat vlastní karty nebo mít online napojení do karetního centra ČSOB, tak se nic nezmění
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Právě. Byla jsem zvyklá, že se částka zablokuje (čímž už nehrozí riziko, že ji utratím) a po nějaké době se strhne. Platba provedena minulý čtvrtek se mi objevila na účtu až teď v pondělí. Takže chápu správně, že pokud nezačnou vydávat vlastní karty, tak nehrozí, že by se tento systém změnil. Hmmm.... :(
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    GHOSTSTALKER: Schéma krásný, ale se zúčtováním platby kartou nemá vůbec nic společnýho, to se týká pouze příkazů k úhradě. Při platbě kartou se nejdřív částka zablokuje jak už tu padlo (pokud to není offline platba, resp offline terminál) a následně zaúčtuje, obvykle v rozmezí 2-7 dní. Doba pro zúčtování záleží pouze na příjemci platby. Pokud není platba zúčtována do 7-14 dní (doba záleží na bance, která vydala kartu) tak se blokace uvolní a navýší se disponibilní zústatek. Platba ale může být zúčtována i potom a všechny banky mají v podmínkách povinnost klienta udržovat na účtu prostředky pro pokrytí všech závazků. Maximální dobu, kdy může být platba zúčtována je 180 a stanovily ji karetní společnosti. Zákon o platebním styku ani zákon o bankách tuhle lhůtu nijak neupravuje.

FIO oproti jiným bankám zpracovává platby kartou se zpožděním proto, že používá karty vydané ČSOB a synchronizace mezi ČSOB a FIO probíhá pouze několikrát denně
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MRTVY_KENNY: No o osmi dnech tam nic nenajdes, protoze provedeni prikazu probiha ze strany prevadejici banky T+1
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    GHOSTSTALKER: google jsem pouzil, ale asi s blbyma klicema, sama pdf k blokovani karet. ale ani tady nevidim nic o tech 8 dnech.. (ale neni to nejak kriticky dulezite)
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    zakonne lhuty jsou jake? pac kdyz se mrknu na mbank, tak tam mam rozdil az 8 dnu..
    Datum uskutečnění transakce
    20-06-2011
    Datum zaúčtování transakce
    28-06-2011
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Afaik ti banka nejprve tu castku zablokuje (tzn. disponibilni zustatek je nizsi nez celkovy) a az nasledne strhava v zakonnych lhutach pro provedeni prikazu. Kdyz treba zaplatis kartou v nedeli vecer 10 tis., tak ti to tu castku na uctu blokne, ale strzena bude az nasledujici den.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SHADOWALKER: Já myslela, že takhle to funguje u každé banky... nebo jsou i výjimky, kde se to opravdu strhne okamžitě?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    SHADOWALKER: Přiznávám, že mně nějak nenapadlo se na pobočce zeptat zda master card podporuje okamžité "strhnutí" platby nebo ne. Předpokládala jsem, že to neumí všeobecně.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Asi jsem se nevyjádřila správně. Jde mi o to, že když zaplatím kartou (zatím mám maestro - master card by měla dorazit do tří týdnů) u obchodníka, na účtu se mi platba strhne až za dva, tři dny.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SHADOWALKER: Už udělali, i ta jejich základka umí online platby. Jen asi budeš muset vyčkat, až ti ji do roka a do dne vymění.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    SHADOWALKER: No to snad záleží na tom, jakou máš kartu http://www.fio.cz/bankovni-sluzby/platebni-karty
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Ráda bych se zeptala, nevíte zda má FIO v úmyslu dělat něco se svými kartami? Zjišťuji, že mi vadí, že platby kartou nejsou online. Děkuji za info.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    BRUKEV: jeste k tem vyberum zdarma.. tam mas zdarma jen specificky bankomat http://www.pharro.cz/bankomaty
    jinak bankomat csob za 6 a ostatni za 30.. ale treba mas zrovna ten pharro nejke pri ceste.

u mbank ale hotovost nevlozis a pokud neutratis alespon 4000 kartou, tak te to vyjde nejmin na 9kc, ale kdekoliv.. (rsp viz tady dole http://www.mbank.cz/osobni/mkonto/#tabs=5 )
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ok, zatím díky reagujícím za tipy a reakce. Zřejmě zvítězí Fio. Služby, které potřebuji má zdarma, pobočka je u nás ve městě, ve čtvrtek jdu do akce.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    NELLAS: zatím mi byla doporučena m-bank. Prioritou je zatím vedení účtu zdarma.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BRUKEV: Tipnu si... doporučí ti mBank nebo Fio :))
    VANEK
    VANEK --- ---
    MUNIN: Takže jako zřídit účet v USD, k němu kartu a dobíjet u obchodníka? Co konkrétně bys doporučil pro takové běžné domácí naupování na Amazonu atp. v objemu několika stovek měsíčně?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Ahoj, nejspíš už to zde bylo Xkrát, ale měl bych prosbu o radu s výběrem banky pro osobní účet.

Aby to bylo komplikovanější, tak pár podmínek a detailů.

Běžný účet mám již dlouho u spořitelny. Rušit ho nehodlám z důvodu úvěru u spořky, navíc můj účet využívá i další člen domácnosti. Což mě trochu omezuje, proto bych chtěl založit u nějaké banky další, čistě vlastní účet.

Využití bude velmi jednoduché.
    1) občasné vklady, převody peněz
    2) využití bude i pro platby po internetu
    3) výber kartou tak 2-3 krát za měsíc
    4) občasná platba kartou v obchodech (1-2 měsíčně)

Jde prostě o bokovku, kde budu mít něco málo peněz pro vlastní zájmy.

Zajímá mě tedy účet s co nejůevnějším provozem (zdarma). Je něco takového?

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam