• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ADAM: u fia se mi moc nelibi karta, kterou davaj...
    ADAM
    ADAM --- ---
    CMLKA: fio je super, obsáhneš s ní zcela vše vč. devizových účtů a zahraničních plateb. axa je lepší na placení kartou v zahraničí (ale pokud by se to mělo týkat eurozóny, tak dobrá alternativa je i karta moneybookers vedená v EUR) a zuno má momentálně lepší % na spoření.

vše je zdarma, takže není problém mít vše. pokud si to nechceš komplikovat a mít jediný účet, tak si vybere podle toho, co je pro tebe prioritní.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ale jak rikam, odejdu urcite, jen nevim, kam, doted jsem zvazovala Fio a zalozeni sporiciho AXA uctu, myslenka jedne bankovni instituce na oboje me celkem nadchla...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MRTVY_KENNY: prave terminak a vklad bych vyuzila hned, ucet az asi vyhledove, zatim bych zalozila ten zadara a pak asi presla na ten druhy...utekla bych od CS, to je v pohode, jediny, co me tam ovsem drzi je kontokorent, ktery dost pravidelne ke konci mesice vyuzivam a navic uz mam schvalanej i docela vysokej, takze pro nenadale pripady taky dobra rezerva
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    CMLKA: zalozeni je relativne bezbolestne a jelikoz neplatis pausaly, tak neni duvod si to nehodit alespon jednorazove (pokud nejsi paranoik, ktery nerad rozdava osobni udaje). jen pocitej s tim, ze ty sazby se k 1.10. asi pohnou vic do reality (nejmin ten pulrocni terminak s 3,5pa je oznacen jako "darek")..

jde o to, do jake miry to chce vyuzivat, plati se tam za vybery kartou (podobne jako u mbank je to ale odpusteno pri dostatecnych platbach kartou, nevim jak moc slozite se to provadi).

osobne jsem vyuzil toho terminaku + sporaku a kdybych chtel opustit mbank, ktera me ale nic nestoji, takze se mi nechce vsechny inkasa a prevody a sablony delat znovu, tak mozna pockam do toho 1.10. co se udeje a pak srovnam, pripadne prejdu uplne. podle me to ale z titulu netove banky bude vzdy krapitek levnejsi nez klasicke ceske sporitelny, komercni banky apod. tzn taky zalezi odkud bys pripadne utekla.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    dost vazne o Zunu uvazuju, hlavne kvuli tomu sporicimu uctu, myslite, ze je to dobry napad? alternativa by byla si Fio a ucet u AXY
    ADAM
    ADAM --- ---
    nojo, teď jsem si uvědomil, že v polsku jsem musel obejít min. 5 bank, než mi nějaká byla ochotna otevřít účet.
    ale v čechách to běžné není, tady nedělají problémy.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    TMA: Hm, to mi nepřijde jako úplně košér důvod.

Stručně k tomu tady
    Práva spotřebitelů v Evropě – finanční služby | Malé PENÍZE
    http://www.malepenize.cz/2011/07/25/prava-spotrebitelu-v-evrope-financni-sluzby.html

Odmítnutí klienta z důvodu nerezidentství je však přípustné pouze v případě legitimních obchodních důvodů. Banky obecně nesmějí diskriminovat žádného občana EU na základě jeho národnosti.
    TMA
    TMA --- ---
    GHOSTSTALKER: Že by se jim to pletlo v systému, protože nemám slovenské rodné číslo. Já jsem to chtěl kvůli tomu, že jsem to vyhodnotil jako výhodný eurový účet. A jiná banka = jiné podmínky.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    TMA: A jak to odůvodnili, že musíš mít slovenské občanství? Jinak viz NELLAS, ale osobně bych šel do jiné banky, než to řešit.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TMA: Otázka je, nakolik je to v rámci evropského práva legální.
    TMA
    TMA --- ---
    GHOSTSTALKER: V rámci EU lze diskriminovat na základě státní příslušnosti. BRE BANK SPOLKA AKCYJNA to dělá, její slovenská pobočka mi odmítla otevřít účet protože nemám slovenské občanství.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    takovy postreh.. ve vypisu zuna jsou u vsech uctu cisla (i u sporicich). zkusil jsem si poslat testovaci castku primo na sporak a vratilo se jakoze neexistujici ucet. tak kdyby mel nekdo podobne myslenky, nemusi se namahat.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ADAMM: Tak průkaz totožnosti snad budou chtít všude.. :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELLAS: někde po tobě mohou chtít pas (mBank, Zuno), i když je otázka, jak moc na to mají právo ;)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GHOSTSTALKER: Díky, já si to myslela, ale ověření není nikdy na škodu :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    ale i mimo EU jsou podmínky vesměs stejné. jen vyjímečně účet neotevřou. a občas bývá požadavek trvalý pobyt v čr.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELLAS: V rámci EU nelze diskriminovat na základě státní příslušnosti. Mimo EU je to něco jiného...
    ADAM
    ADAM --- ---
    u každé banky jinak. v zásadě jsou podmínky stejné.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Měla bych takový ověřující dotaz.. účet u české banky si se stejnými podmínkami jako občan ČR může otevřít kdokoliv? Nebo jsou na to jiné sazebníky či požadavky?
    Díky.
    COLISA
    COLISA --- ---
    mockrát děkuji všem za odpovědi, jdu to prověřit, díky moc:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam