• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: vsak ano, protoze pisu "obecne".
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Jenom už poněkolikáté v odpovědi mně píšeš, že její používání ti nepřijde rozumné (-;
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: co te vede k tomu, ze jsem nekde tvrdil, ze ty nemas kreditku?
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: To jsem přehlédl, škoda, preferoval byl MC.
    S474N: Co tě vede k tomu, že nemám kreditku? Konkrétně s bilančním účtem mi to vydělává nějakým 800 ročně. Debetní kartu mám jen na výběr hotovosti.
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: vsak ja to nerozporuji. Jen rikam, ze veci se maji obecne posuzovat a resit komplexne. Pokud si chce nekdo vyladit "bankovni sluzby", tak to nekonci u toho, ze prejde do banky, kde si vyresi pouze cast, o ktere primo vi - prave treba ty poplatky. Takze ja tvrdim, ze to nechce ustrnout, ale chce si to poladit i ty dalsi veci okolo. Pouzivani klasicke debetni karty me osobne moc rozumne neprijde a o tom jsem prave mluvil v predchozim prispevku.

NELDE: ano, nenauctovala, ovsem za "blby" kurz si zaplatil tak jako tak.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: btw Axa dává Visu ne?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: nemám s tím problém. Služby, které používám jsou zdarma, případně si na sebe vydělají (kreditky GE). Paradoxně nejvíce platím u mBank :-)
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Ehm, když jsem posledně vybíral v CH, tak jsem si mohl vybrat, zda to bude účtované v CHF nebo CZK (ještě horší kurz než u mBank). V tom druhém případě by mi žádný konverzní poplatek asi mBank neúčtovala, ne?
    Navíc při výběru 100 GBP = 3200 dělají 2% 64 korun, to je někdy méně než co jiné banky chtějí za výběr z bankomatu v zahraničí (Axa třeba chce 1%, minimálně 59), ne?
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: No, dovolím si nesouhlasit. Pokud ti každý měsíc přijdou peníze od několika subjektů a ty platíš za každou příchozí platbu několik korun, tak to dělá i několik set ročně. Možno řešit jednou pro vždy změnou banky. Pokud ti někdo za výběr 100GBP při pobytu v UK jednou za rok naúčtuje o 100 více kvůli kurzům, ale odpustí 59,- až já nevím kolik za poplatek za výběr, tak tratíš méně. Navíc když použiješ jinou banku (předpokládejme, že bez poplatku za kartu a transakce a s výrazně lepšími kurzy, tak to znamená převod peněz tam a zbytku zpět, což tě nějaký čas stojí. Nemluvě o čase, když musíš dojít směnárny pro hotovost. Navíc v mém případě při služebních cestách účtuji firmě náklady podle mé karty, tedy ten špatný kurz mi nevadí. Pro soukromé si beru hotovost. Nicméně jsem rozhodnut si pořídit axu protože na tom něco málo mohu vydělat a navíc (nebo možná dokonce jako hlavní důvod) tím chci eliminovat riziko, že mám karty od jedné banky a od jedné instituce. Takže k Visa od mBank a Amexu od Amexu chci dát MC od Axy. Více karet mi na druhou stranu přijde jako větší riziko.

BUNDA: Stíháš číst zprávy ze všech těch bank a jejich změny sazebníků a služeb?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: Při převodu může být použit kurz zahrnující max. 2 % „crossborder fee“ za účelem pokrytí konverze měn.

jako sorry, ale jesli tohle nejni klasická marketingová lež tak nevím.

2% strhnou vždy tak proč se celý léta snaží vyvolávat dojem, že jen můžou a max 2%.
    S474N
    S474N --- ---
    NELDE: u poplatku za prichozi platbu vis predem, ze ti takovou castku strhnou. V pripade mBank to trvalo dost dlouho, nez se to "odvazili" dat do ceniku. A tam to dali jenom proto, ze z toho meli solidni pruser.

Jinak obecne, pokud ma nekdo "vyladene bankovni sluzby", tak zcela nepochybne nebude pouzivat debetni kartu pro realizaci transakci (at jiz na internetu, ci v realu). Takze tu stejne resime nesmysl :-) Je nesmyslne si optimalizovat korunove polozky (za vedeni uctu ci za provadeni transakci) a nemit poresene stovky a tisice. Takze si dovolim zakoncit jednim prislovim, ktere by se zde dalo pouzit "Tak upenlive naslouchal cinknuti kazde koruny, az preslech susteni bankovek" :-D
    NELDE
    NELDE --- ---
    S474N: Většina mých transakcí je v CZK. Tedy mi konverzní poplatky nevadí. On ten rozdíl není až tak závratný, zejména, když započítáš cenu za výběr z bankomatu. Ale samozřejmě je to jedna z slabých stránek, zlodějnou bych to nenazval. Zlodějnou bych nazval poplatek za příchozí platbu, který má většina kamenných bank.
    S474N
    S474N --- ---
    VXP: je videt, ze se vyznas. Vono jako by kurzy samotnyho Paypalu byly skvely :-DDD

K pouzivani platebnich karet u FIO, to taky neni zadna vyhra, protoze karty jsou od CSOB a to jak znamo take nema moc vyhodne kurzy. Nehlede na fakt, ze transakce se na uctu promitaji s tak 2-3 dennim zpozdenim.

K druzstevni zalozne - je pomerne skoda, ze FIO zaloznou nezustalo. Z jednoho prosteho duvodu, zakon je na zalozny mnohem prisnejsi, nez na banky. V kazdem pripade ale jak banky, tak i zalozny jsou pojisteny ve FPV.

A mimochodem, jenom pro poradek, o tom "BANKOU" si zrovna ty nic ve svem prispevku nepsal.

ADAMM: vsak ja take netvrdim, ze je to nejakou tajnou informaci. I kdyz jsem si pomerne jist, ze clovek, ktery se o tuto oblast nezajima, ze takovou informaci vi, nebo ze by snad lital na nejaka fora mBank a tam tyto informace vyhledaval. Pouze jsem tim pripadne zadatele upozornil na konkretni problem - ve finale ani nemusi v cizine nic nakupovat a tim padem ho to nemusi ani vubec trapit. Ano, konverzni poplatek "uz" v ceniku je a predtim tam opravdu nebyl, takze to byla skryta zlodejna, ted uz je to zlodejna verejna.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    S474N: a to, že mBank nikdy nebude řešit hotovost na pobočkách, nijak nesouvisí s tím, jestli jsou lidi tamtéž na IČO nebo ne.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    S474N: díky. že mBank má mimo eurozónu špatné kurzy pro placení kartou, to není nic tak tajného (tady i v diskusi mBank toho je hromada, na mFóru taky - nakonec já sám kvůli tomu mám Axu), už od roku 2008 je ten konverzní poplatek uvedený i v sazebníku (a ano, mám za to, že byla chyba, že tam nebyl od začátku).

nBank.cz samozřejmě znám - ten člověk je teď v mRadě, sám jsem "prosadil", aby tam byl. a co konkrétně je tam ten hlavní problém? že se nespustily mFondy? co z toho dělá z mBank "nejhorší bankou na trhu"?

Jinak co mě vadí na FIO? Třeba ty karty... Určitě jim přeju, ať mají vlastní, protože dokud vidím transakce se zpožděním dva dny, tak mi to HODNĚ vadí. nový banking je o hodně lepší než ten předchozí - ten mi tedy taky nevyhovoval. ale jinak mi třeba vadí vyzvedávání karty na pobočce (proto jsem si po posledních blokacích už FIO kartu ani neobjednával, stejně je to šunt k ničemu), taky se musí na pobočku kvůli zapomenutému heslu do IB.

Ale aby bylo jasno: i jako zaměstnanec mBank jsem neměl problém FIO chválit a doporučuju ho jako jednu z možných voleb i dnes, speciálně pro lidi, kteří chtějí účet zdarma a ví, že budou muset řešit hotovost, nebo jejich transparentní účet pro neziskovky.
    VXP
    VXP --- ---
    S474N: ad paypal... staci si u paypalu zazadat o primarni menu Kc a nemusim resit zadny jiny prevody... na paypal.com primo potvrdim castku v Kc kterou mi pak strhnou... zadny problem :)

mbank vs fio... sila zvyku, ve fiu ani nemam kartu, takze paypal by mi ani nesel :) navic proc si menit nastaveni trvalaku, paypalu apod kdyz je to uplne jedno? :)

byla prvni BANKOU zadarmo... fio bylo do 5.5.2010 druzstevni zaloznou... jen pro poradek :) a jak se to jmenuje druzstevni zalozna, tak jsou lidi obezretnejsi :)

to ze v tom dnes prakticky neni rozdil je jina vec... kdyz zacinala mbank, tak lidi meli strach jit i do mbank, ze to za tyden zkrachuje, protoze prece nemuze existovat banka zdarma :)
    S474N
    S474N --- ---
    ADAMM: vzhledem k tomu, ze tam mam nekolik uctu sam stale, vzhledem k tomu, ze tam ma nekolik uctu i ma polovicka a pomerne dost lidi z meho okoli, tak ano, mam i aktualni zkusenosti.

Mimochodem pro priznivce PayPalu, eBay a jinych nakupu z ciziny. mBank ma jedny z nejhorsich kurzu a to nemluve o tzv. konverznich poplatcich, ktere oficialne uctuje VISA, ale neoficialne posila zpet mBank. Toto si dovolily delat banky v USA pred 10ti lety a kdyz se na to prislo, tak dostaly pekne pres koule. Ale mBank to koukam prochazi uz par let v CR a nikomu to nevadi.

MRTVY_KENNY: neumi a z podstaty fungovani ani umet nebude. Vsechny ty stanky a kiosky jsou lide na zivnostak, kteri jsou pouze nahaneci ovecek. Proto se i veskere reklamace resi pres telefon.

ADAMM: jenom pro zajimavost, tohle je taky velmi "zabavne" - http://www.nbank.cz/

NELDE: v mem pripade nejde ani tak o lidsky faktor, jako o nastaveni jejich systemu a "vydelavani" na lidech, viz. kuprikladu prave konverzni poplatky za zahranicni transakce. Nebojim se to nazvat zlodejnou.

VXP: mohu znat logiku toho, proc pouzivat FIO jak vkladomat a potom nasledne preposilat penize do mBank? Co mBank tak skveleho proti FIO nabizi? Opravdu zcela seriozne by me to zajimalo.

VXP: mBank zcela rozhodne prvni zadarmo nebyla. Prvni zadarmo bylo FIO.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    VXP: souhlas :-) mBank, Fio, ING, Axa, GE, Wuestenrot, Zuno, AirBank - zatím
    VXP
    VXP --- ---
    NELDE: njn, ale ja dostavam jenom hotovost, tak jsem to do tech bank nejak dostat musel :)

ADAM: vim, ale meli tenkrat jeste v nazvu druzstevni zalozna a ceska sporitelna me jeste tak moc neokradala (mel jsem tam nejdriv studentskej ucet, za kterej mi jeste platili 400,- rocne)
    ADAM
    ADAM --- ---
    VXP: fio bylo zdarma dávno, DÁVNO před mbank. mám je někdy od r. 2003 nebo tak nějak...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam