• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    S474N: psal jsem, že mě se nelíbí - na nepřehlednost si stěžoval můj ex-kolega Pavel Ungr. podle mě je to otázka zvyku. mBank má také "nekonečnou historii", velmi podrobné výpisy mailem (dávkově), není v podstatě nic, co bych musel řešit jinak než v IB (včetně nastavování limitů všeho druhu na kartách) - já proti IB FIO nic nemám, ale ani (pro mě!) nemá žádnou tak speciální vychytávku, aby mě to motivovalo přejít z mBank (ve smyslu hlavního transakčního účtu). což je čistě moje preference, FIO jinak doporučuju všem, pro které mBank z nějakého důvodu není ideální. a ostatním ho doporučuju taky, jako doplňkový účet.
    VANEK
    VANEK --- ---
    S474N: Zvolené téma neexistuje; v Air Bank asi mají efektivní krizové PR...
    VANEK
    VANEK --- ---
    S474N: Zajímavé je i http://www.fio.cz/bankovni-sluzby/platebni-karty/visa-business-chip ale prolinkované je to jen jednosměrně :)
    SPAM
    SPAM --- ---
    S474N: zákaznickým servisem nemyslím jen pobočky.

ostrouhá tě viz článek který jsem nahodil pár stran dozadu. netvrdím, že zrovna ta tvá, to si musíš zjistit.

a perlička se nezobrazuje, asi neměla dostatečně vypovídající hodnotu,)

ASACHI: co to je podivný systém?

dělám v chromu a na stránkách jsem denně a všechno šlape. asi problém jinde. detailní je vše co tam dle předpisů být musí a to tam je, co tam chybí je věcí názoru, požadavků a delší debaty.
    S474N
    S474N --- ---
    SPAM: zakaznicky servis? No nevim, do bank chodi zejmena hlavne duchodci a ze by AB cilila primo na ne? To se mi nejak nezda.

Mimochodem, mohu vedet, kde me "ostrouha" ta nizkonakladova banka?

ADAMM: klidne se o te neprehlednosti IB u FIO muzeme pobavit. Co konkretne je tam neprehledne? "Nekonecna" historie plateb, definovani vlastnich sloupcu, vypisu a kdovi ceho? Opravdu by me to zajimalo, uctu mam opravdu hodne a to, co dokaze IB od FIO, tak se maji ostatni jeste hodne co ucit.

MRTVY_KENNY: ano, jako sporici ucet za urcitych podminek ano, ale jako transakcni rozhodne ne.

ASACHI: mas pravdu, platebni karty nejsou VISA, protoze jsou MasterCard a ze by byl EC/MC pochybne?:
    Platební karty, MasterCard, elektronické, embosované | Fio banka
    http://www.fio.cz/bankovni-sluzby/platebni-karty

A nakonec perlicka pro vsechny - AirBank ma docela problem s uctovanim poplatku a jejich storna. Velmi doporucuji precist cerstve zkusenosti klientu. Takovy amaterismus jsem snad jeste nevidel:
    Informace - FinExpert.cz
    http://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=899703#p8997073
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    k 3D secure mi kamarad rikal, ze na sebe clovek prebira zodpovednost za platbu, a je tedy pro koncaka ve vysledku horsi
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    JIMIQ: Takže vyměnit starou u které mi stejně končí platnost a mám o problém méně. Jinak FIO údajně chysta i VISA karty na přelomu roku.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    staré FIO karty (ČSOB) nemajú 3D secure, nové FIO karty ho podporujú
    VANEK
    VANEK --- ---
    ASACHI: Já tomu nerozumím, ale proč je teda v http://www.fio.cz/docs/cz/OP_Karty.pdf "Dále banka doporučuje provádět internetové nákupy pouze v e-shopech (internetových obchodech), které využívají autorizační standard 3D-Secure prezentovaný pod obchodními značkami MasterCard SecureCode."?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Já osobně jsem týden zpátky zjistil, že mi ČS naúčtovala 40Kč za autorizační smsky, takže jsem chtěl změnit banku.

Po relativně krátkém výběru padla volba na fio (kde mám již 5 let účet pro obchodování s akciemi). Po bližším zkoumání jsem zjistil že vydávají pochybné platební karty, které nejsou VISA (osobní preference, přežil bych i s jinou), ale hlavně nepodporují 3D secure ... takže jsem od Fia upustil.

Nicméně změnit pro mě banku =
    - přehodit PayPal na jinou kreditku (což není otázka na 2 minuty)
    - změnit trvalé příkazy
    - změnit u zaměstnavatele údaje
    - změnit nastavení mých scriptů pro data mining z novýho webu (to beru jako můj interní problém, nicméně exportuju celý výpis z účtu do Microsoft Money)
    - rozeslat všem lidem, že mám nový účet = starý držet ještě tak 3 měsíce a monitorovat platby, jestli někdo nezapomněl

Orientoval jsem se čistě na banky, které mají menší poplatky něž mám teď (proč taky jinak měnit, že)
    Mbank jsem zavrhnul kvůli katastrofálním zkušenostem ze startu
    Fio kvuli 3D secure karet
    Air Bank kvůli podivného systému poplatků se kterým IMO skončí jako Mbank, tj. změna proti které nic neuděláš... navíc oproti ČS úspora 15Kč měsíčně a to ještě možná.

Takže suma sumárum, není kam jinam pro mě z ČS odejít. Žádná banka nestojí za to, abych musel vytrpět přechod jinam ... raději platit ČS a mít jasno na čem jsem.
    + ČS má všude velkou síť poboček kde nečekám, můžu vybrat / vložit peníze a vyplácí mi pravidelně dividendy.

Co se spořícího účtu týká, tak jeho význam nechápu... Kdybych nakoupil čistě akcie ČEZ a držel je, tak mám 7-8% zúročení ročně na dividendách, relativně bez rizika.

SPAM: ty webovky jsou nepřehledný, nefungují v google chrome (neotevře se v něm ceník, musel jsem přepnout na IE) a neuvádí prakticky žádné detailní informace ...
    SIVER
    SIVER --- ---
    díky moc za rady... zvažuji mbank a airbank,ještě promyslím....
    SPAM
    SPAM --- ---
    ASACHI: zkus google.

http://www.mesec.cz/produkty/osobni-ucty/porovnani/?vybrane%5B0%5D=2180&vybrane%5B1%5D=2578&porovnat=Porovnat+vybran%C3%A9

to jsem ještě u čs vybral tu lepší variantu... jediný důvod proč by měl být člověk u ČS bych chápal v případě studenta. a ani to už asi dneska ne. Ale tím neříkám že AB je pro studenty vhodná.

mastercard nechápu.

design webovek ještě míň, ale to je otázka vkusu.

nemám důvod a nechci tady hájit něčí barvy, jakoukoliv otázku k AB bych zodpověděl už tím co jsem psal níže anebo si to člověk může zjistit sám na netu,)
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    ASACHI: imho sporici ucet.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ADAMM: Nové karty se posílají poštou; jestli se musí podepisovat žádost na pobočce, si nejsem jistý. (Ale založit účet jde taky jen korespondenčně, pokud teda máš účet na ověřovací platbu jinde.)

ADAMM: Checht, který/kde? (Ale vyrozumívám, že se pracuje na tom, aby IB Fia přišlo H1 přehlednější ;-)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    S474N: pro mě jsou vklady detailem, protože je vůbec nepotřebuju (nevkládal jsem hotovost víc než pět let). a kdyby ano, tak to klidně vložím přes poštu, mám ji rozhodně blíž než pobočku FIO. výběry jsou jistě podstatné, ale SIVER psal, že platí pravidelně kartou, pak bych řekl, že v tom je mBank lepší (za 4000 Kč útratu jsou tři výběry zdarma, ve FIO je za 4000 Kč jeden výběr zdarma - a výběry z FIO bankomatů, kterých ovšem mimo Prahu není zas až tolik).

jak je známo, nedoporučil bys, ale kromě plivanců jsem neviděl moc racionálních argumentů. nakonec tvůj konfrontační styl jsem nezaznamenal jen já, ale i jiní.

a k tomu IB FIO - zrovna včera jeden můj bývalý kolega z H1.cz tweetoval: Existuje nepřehlednější bankovnictví než FIO?

(odpověděl jsem mu, že asi neviděl AXA Bank - a že FIO se mnoha lidem líbí.)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Mě nějak asi uniká cílová klientela air-bank.

Web mají přehledný jako firma co nabízí lepení obálek pro maminky na mateřské.
    Poplatkama se člověk pod 50Kč měsíčně nedostane.
    Existence poboček v ostravě horší jak mbank (člověk 100 tisíc do obchoďáku fakt vložit nepůjde, pokud to vůbec na té pobočce lze).
    Vydávají MasterCard

Existuje 1 objektivní důvod, proč mít air bank a ne třeba českou spořitelnu?
    SPAM
    SPAM --- ---
    S474N: Air Bank nikdy nechtěla být, není a nebude nízkonákladovka. Air Bank není - pojďte k nám a dáme vám 500kč nebo přiveďte další lidi a máte vše zadarmo. Air Bank je pro lidi, kteří chtějí vědět za co platí, chtějí kvalitní služby a zaplatí za ně rozumnou cenu. Chtějí ten nejlepší zákaznický servis. Navíc Air Bank buduje značku. Taky nikdy nepochopím lidi co si kupují Apple :)

Mám na výběr

- velké dinosauří ústavy za přemrštěné a nepochopitelné prachy.

- nízkonákladové banky - kde si bohužel jen myslím, že nic neplatím, ale protože nevidím do hloubky, tak pokud jsem aktivní člověk, banka mě ostrouhá jinde. O proklientském přístupu nemluvě.

- nebo Air Bank

Ať tak nebo tak, funguje to a vždycky budou lidi, kteří to vidí příliš realisticky a v číslech a nikdy to nepochopí. Stejně jako já lidi co si kupují Apple :)

S474N
    S474N --- ---
    NAVARA: racej se podivat, co pozadoval dotycny clovek SIVER, neprijde mi to, ze by hledal sporici ucet, spis transakcni.

ADAMM: no nevim, jestli jsou hotovostni operace (vklad/vyber) zrovna detailem u uctu. Navic jak je jiz zde znamo, mBank bych nedoporucil ani nepriteli.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    SIVER: FIO i mBank mají srovnatelné podmínky, liší se v detailech. není problém udělat si oba účty a zjistit, co se ti bude víc líbit. mBank může být nevýhodná pokud a) platíš hodně v jiné měně (nevýhodný kurz na kartě) b) potřebuješ vkládat hotovost. IB FIO má své příznivce i odpůrce, o něco víc věcí (zapomenuté heslo, karty) se řeší na pobočce. oba účty jsou v podstatě zdarma, pro založení mBank účtu ani nemusíš na pobočku. dej tomu tři měsíce a pak napiš, co se ti víc líbí :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    S474N: pravda... a oni skutecne tak blbnou kvuli jejich transakcnimu uctu?
    S474N
    S474N --- ---
    NAVARA: vsimni si, ze jsem psal "v pripade TRANSAKCNIHO uctu", nikoliv sporiciho.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    S474N: sporici ucty -garance 3. nejvyssiho uroku, takze uz nemusis resit, kde ti ktera banka - pokud mozno bez upozorneni - snizi urok
    S474N
    S474N --- ---
    MRTVY_KENNY: jasne a do tech 25ti dalsich uctu, co mam, tak do tech taky, ze? :-D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    přítelkyně má nově fio a je nadšená, včetně karty :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam