• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    S474N: Prikaz k inkasu ze sporiciho uctu? Vzdyt ti to nevracim, rikam, at v tom klidne pokracujes, mne to za to nestoji, ale treba, kdyz ukazes nejaky prehled, kolik jsi takhle usetril (vydelal) Kc v minule roce...
    S474N
    S474N --- ---
    Tak se mi zda, jako bych tu byl v nejakem krouzku inteligentne svebytnych. Myslel jsem, ze se tu resi ruzne tipy a triky, jak z bank vytezit co nejvic (tak jak je tomu kuprikladu na FinExpertu) a ceho se tu nedockam, snad presneho opaku. Jakekoliv tipy/vyhody jsou tu zatracovany az zesmesnovany, navic v souvislosti jasne neznalosti produktu a dalsich souvisejicich veci.

Panove, kdo chce hleda zpusoby,
    kdo nechce, hleda duvody.

A mam takovy pocit, ze spoustu tech, co zde pise, hleda hlavne ty duvody, proc neco nemuze teoreticky fungovat. Bohuzel pro vas, ono to v tom realnem svete opravdu funguje.
    S474N
    S474N --- ---
    GHOSTSTALKER: ano, to hlidani se nazyva INKASO. Prekvapive to nestoji ani Kc a ani sekundu :-D
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    S474N: Hlidani bezurocneho obdobi, uhrady dluhu na kreditce...
    S474N
    S474N --- ---
    GHOSTSTALKER: transakcni naklady? Jake konkretne?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    S474N: Kdyz ti to za ty transakcni naklady stoji, tak v tom klidne pokracuj.
    S474N
    S474N --- ---
    GHOSTSTALKER: vyplati nevyplati. Ja osobne preferuji tresnicky na dortu a chapu, nekdo radeji suchy piskot :-) Tezko muzes tocit miliony, kdyz neumis tocit ani ty halire :-D

Nemusi se jednat o zadne miliony, kdyz mas na sporaku pres 2%, dalsi 2% mas zpatky z cele utraty, to uz je kolik? Navic nove umi treba CITI i splacet SIPO, kde je opetovne vratka 2%. Pocitat doufam sam umis. Radeji ty penize projim nebo jinak utratim, nez je zbytecne cpat bance.

WITTGENSTEIN: ja jsem tu nekde neco tvrdil o vyberu? Jinak presne to jsem cekal, az se nejaky chytracek s timto ozve, ale laskave si vsimni, ze explicitne vsude pisu o "platbe kartou", nikoliv o "jakemkoliv pouziti karty".
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    S474N: Třeba když si vybereš peníze z bankomatu, tak je bezúročné období vskutku nula dní.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    S474N: Vlastni prostredky jinde? Na sporicim uctu? Kdyz ty vlastni prostredky stejne do skonceni bezurocneho obdobi musis vyuzit na splaceni kreditky? To se fakt vyplati... mozna tak, kdybys na te kreditce tocil miliony a ty volne prostredky investoval na peneznim trhu :).
    S474N
    S474N --- ---
    YNZA: aha a ony vsechny stoji 600 rocne?
    YNZA
    YNZA --- ---
    dyz kreditka bude stat treba 600 rocne, musi ten rozdil byt vyssi ne asi ty taliři .)

S474N
    S474N --- ---
    YNZA:
    - ano "par nakupu" aneb halire delaji talire.
    - bezurocne obdobi nikdy nemuze byt nula dni, to je nesmysl
    - ano, pri jakekoliv platbe kartou, takze i pres Paypal
    YNZA
    YNZA --- ---
    -pri cene 151 nebo 153 korun pri par nakupech se vubec kreditka nevyplati ani s tema spickovyma kurzama

-bezurocne obdobi byva i nula dni

-vratka pri platbe pres paypal?

ale jinak mi to fakt hlava prestava brat, a tohle sem rozhodne nechtel rozpoutat
    S474N
    S474N --- ---
    NAVARA:
    - spickove kurzy pri nakupech v cizine
    - penize banky
    - bezurocne obdobi
    - vlastni prostredky jinde (sporici ucty,..)
    - vratka 2-8% z plateb kartou (2% vsude bez rozdilu, vice u partneru)

BTW: nikoliv strhout, ale zablokovat. Blokace castky (treba v pujcovnach aut) a realne zauctovani jsou dva podstatne rozdilne pojmy.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    S474N: V cem je ta zhovadilost?
    Afaik. jedina vyhoda, ktera zde padla byl payback, pokud ho vubec ta karta ma a soucasne jsi ochoten omezit se pouze na ty obchodu, kde to funguje.
    Druhou nejsklonovanejsi vyhodu kreditek - ze jde o penize banky - rozporuji v NAVARA.

S474N: Snizilo ti to dispozicni prostredky, to ze ti nebyli schopni strhnout cely limit KK, je jen dilem nahody.
    S474N
    S474N --- ---
    NAVARA: a jeste opetovne nesouhlasim, v pripade kreditky jsem prave o zadne penize neprisel. Znovu zduraznuji, ze reklamace byla vyrizena drive, nez by melo dojit ke splaceni. Jedine o cem by se dalo polemizovat je snizeni limitu na karte, ten ale v mem pripade mnohonasobne prevysuje limit, o kterem tu byla rec, takze me to opravdu zily netrhalo (a netrha).
    S474N
    S474N --- ---
    NAVARA: tak ono obecne pouzivat debetku je zhovadilost - prave vzhledem i k jinym vyhodam kreditku. Takze svym zpusobem resime naprosty nonsens.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    S474N: V ČR ne, v USA ano - řešila s obchodem pobočka, do večera byly peníze zpátky.

V obou případech jsi ale o ty dispoziční prostředky (zůstatek + úvěrový limit) přišel - již jsi neměl k dispozici prostřeky, které by jsi jinak měl - např. na zaplacení opravy převyšující tvůj měsíční příjem.
    A po úspěšném proběhnutí reklamace naopak došlo k narovnání jak z pohledů zůstatku, tak úroků.
    ---
    Abych shrnul... Říkám že skutečnost jestli jde o mé peníze či peníze banky je čistě filosofický aspekt a není relevantním kritériem pro rozhodnutí se mezi debitní/kreditní kartu, neboť jsou co se neoprávněného použití týká, jsou identické.
    S474N
    S474N --- ---
    NAVARA: nikoliv, pouze se tazi na prakticke zkusenosti.

Paragrafem 116 jsem na zadny rozdil mezi debetkou/kreditkou nereagoval. Jenom si te dovolim opravit, v pripade kreditky jsou ti penize blokovany a v jednom pripade mi byla reklamace vyrizena drive, nez to bylo realne zauctovano (respektive, nez bych to musel ja splatit). Naopak na debetce doslo ke strzeni okamzite po zauctovani a musel jsem to resit "zpetne".
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    S474N: Jak se lisi reklamacni rizeni pri zneuziti platebni karty pro pripad debitni/kreditni karta? Ukazuji ti jine uctenky, jine obchody, jine (domnele) cerpani co jsi z tech prostredku mel mit?
    Z §116 (S474N) zadny rozdil mezi debetni/kreditni kartou nevyplyva.

Argumentum ad hominem?
    S474N
    S474N --- ---
    § 116
    (1) Plátce nese ztrátu z neautorizovaných platebních transakcí
    a) do částky odpovídající 150 eurům, pokud tato ztráta byla způsobena
    1. použitím ztraceného nebo odcizeného platebního prostředku, nebo
    2. zneužitím platebního prostředku v případě, že plátce nezajistil ochranu jeho personalizovaných bezpečnostních prvků,
    b) v plném rozsahu, pokud tuto ztrátu způsobil svým podvodným jednáním nebo tím, že úmyslně nebo z hrubé nedbalosti porušil některou ze svých povinností stanovených v § 101.
    (2) Odstavec 1 se nepoužije, pokud plátce nejednal podvodně a
    a) ztráta vznikla po té, co plátce oznámil ztrátu, odcizení nebo zneužití platebního prostředku, nebo
    b) poskytovatel nezajistil, aby uživateli byly k dispozici vhodné prostředky umožňující kdykoliv oznámit ztrátu, odcizení, zneužití nebo neautorizované použití platebního prostředku.
    (3) Plátce nese ztrátu z neautorizované platební transakce s elektronickými penězi, jejichž povaha poskytovateli neumožňuje zabránit jejich jakémukoli užití.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam