Dneska mi došla jedna věc - doufám tedy, že moje úvaha je správná. Prosím o názor.
Pamatujete si, jak jsme řešili systém částečných rezerv a jak vlastně působí na ekonomiku - díky tomu, že banka může půjčit moje peníze jinému a oba ty peníze můžeme teoreticky použít ve stejný čas (to teoreticky nejde, ale díky elektronickému bankovnictví jsou ty časy použítí velmi blízké), tak tím roste poptávka a tedy i inflace. No a dneska mi došlo, že tím byl stimulován i růst nabídky = hospodářský růst uplynulé doby. Tedy hypotéční krize (pokles úvěrů) se musela zákonitě projevit v poklesu ekonomiky. A dokud se nezvýší úvěrování, tak budeme svědkem stagnace ekonomiky případně poklesu. Na rozhýbání poptávky nestačí snížit daně, protože ty peníze v ekonomice nejsou (daně je jen přerozdělí). Řešení je tedy v zásadě "snadné" - místo napumpování peněz do úvěrů pomocí nízké sazby centrálních bank (už to skoro níže nejde) potřebujeme paradoxně napumpovat peníze pomocí vyšších sazeb = "tisk" peněz. Jasně, půjde nahoru inflace, ta ale jde tak jako tak a v současnosti máme sazby pod inflací.