• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Možná to bylo spíše tak, že kdyby nebyly bankou, tak nesmějí půjčit ČSSD. Tedy si ČSDD sama zařídila, že může použít lacinější uvěr.
    A mimochodem, pokud ta žádost byla v pořádku (čemuž bych věřil, jinak by ČNB mohla mít problémy), tak to nebylo korupce, jako spíše "antikorupce", protože to spíše vypadalo, že někdo používá vliv, aby tu licenci zpomalil (-;
    Korupce není zakázku dostane firma ředitelova kamaráda, ale pokud ji dostane firma, která neměla nejlepší nabídku. Ten kamarád jen bude automaticky podezřelý, že to není v pořádku.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    PATRIKCHRZ: :D tak to byl opravdu "kseft jako kazdy jiny"
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KORDA: Problem je, ze ze Zuno ty prachy zdarma v EURech nedostanes ven, bud zaplatis za odchozi platbu, nebo je musis smenit jejich ne zrovna dobrym kurzem.

Kdezto u FIO maji ucet i nektere devizovky (napr. Akcenta, Easychange), dalsi maji ucty u slovenskych bank (napr. Fortissimo), takze jim preposles EURa bez poplatku a oni ti je smeni na CZK lepsim kurzem, nez jakakoliv banka.

A k tomu propojeni s CSSD - myslis, ze jine banky nedavaji uvery politickym stranam? Co jsem tak videl, tak rada bank je dokonce sponzoruje. FIO banka (tehdy jeste zalozna) proste uzavrela kseft jako kazdy jiny. Navic je pravdepodobne, ze vymenou za to dostala bankovni licenci o kterou usilovala leta a porad ji jim nechteli dat, stacil uver CSSD a pak to slo jako na dratkach. Je tak pravdepodobne, ze kdyby uver nedali, bude sto stale jen zalozna. Je to sice druh korupce, ale lze se na to divat i jako na "podlehnuti vydirani" :(
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PATRIKCHRZ: za celou dobu k tomu banku meho zamestnavatele zrejme nedonutili :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: Ono je to malinko slozitejsi. Dle ceniku stoji opravdu prichozi europlatba z jine zeme nez Slovenska 1 EURo, to ale neznamena, ze neni mozne prijmout platbu z Nemecka bez poplatku - osobne jsem to vyzkousel.

Figl je v tom, ze FIO neni ucastno systemu SEPA, ale pouziva TARGET2. Pokud je platba odeslana z banky, ktera neni v systemu TARGET2, tak ta ji, protoze FIO nenajde v ciselniku posle do nejake slovenske banky a ta teprve pak preposle do FIO. Me takhle prisla platba z Nemecka pres Postovou banku. No a protoze slo o prichozi platbu v ramci Slovenska, nebylo mi nic uctovano.
    Samozrejme se na to nelze spolehnout, primo na FIO mi sdelili, ze v techto pripadech aktivne informuji banky, ze kterych platba prisla, aby priste vyuzily system TARGET2, takze jednou ti to prijde bez poplatku a priste uz s poplatkem.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VANEK:
    Trosku to poupravim - FIO uz ma vlastni kurzy (jsou videt v IB po kliknuti na ikonu kalkulacky v pravem hornim rohu) , nicmene z nejakeho zahadneho duvodu stale kopiruje kurzy CSOB i kdyz muze k nejake odchylce dojit.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ANDY_WARHOL: SHA znamena, ze kazdy plati poplatky sve banky. Tedy tebe nezajima, jake poplatky plati odesilatel a jeho problemem zase neni, jake poplatky platis ty sve bance.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: Pochybuji, ze by nekdo v ramci EU posilal EUR platbu jako BEN, byl by sam proti sobe. Neslo by to totiz poslat jako levnejsi SEPA/TARGET2 (pro tyto systemy je povinnost mit platbu jako SHA), ale muselo by to jit jako ostatni zahranicni platba.
    Navic standardem v obchodnim styku je SHA, pokud to odesilatel bez predchozi dohody posle jinak, klidne po nem muzes pozadovat doplatek. Nektere firmy dokonce vyzaduji zaslani platby jako OUR
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PATRIKCHRZ: ja to mam jen jako nouzovku, mam normalne nemecky ucet a vybiram z jeho karty primo eura, ktere neprochazeji konverzi, ale obcas potrebuju sahnout do rezerv, nicmene to je jen malo pripadu...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ANDY_WARHOL: Ten vyber kartou mBank je a neni zadarmo. Maji totiz tak spatne kurzy, ze pri vyberu nad 2500 Kc vyjde vyhodneji vyber s Axou i pres poplatek 59 Kc. Osobne pouzivam v zahranici vyhradne Axu, ale kdyz vybiram tak se snazim vybrat nad ekvivalent 5900 Kc (poplatek je totiz 1 procento, minimalne 59 Kc).
    Na drobne vybery je dobra Equa, ta ma vyber v zahranici jen za 9 Kc.

Pozor na to, ze v nekterych zemich si bankomaty uctuji za vyber zahranicni kartou dalsi poplatek. Setkal jsem se s tim u vsech bankomatu v Thajsku (150 bahtu), vetsiny v Kambodzi (5 USD) a nyni cerstve v Mexiku - zkousel jsem vice bankomatu, vsechny me napsali, ze si neco strhnou, nakonec jsme pouzili bankomat HSBC, ktery si za vyber 15 000 pesos nauctoval cca 33 pesos. Ve vyuctovani to pak vypada, jako by klient vybral vyssi castku, nez ve skutecnosti vybral.

O mych financnich zkusenostech z Thajska a Kambodzi jsem psal zde: http://www.mesec.cz/clanky/tipy-pro-dovolenou-v-thajsku-a-kambodzi/
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KORDA: na chvili jsem se odmlcel, bo jsem v Mexiku, ale pokusim se to tu trochu uvest na pravou miru.

Obecne plati, ze banky uctuji u plateb z a do zahranici a u plateb v cizich menach (a to i v ramci CR) vyssi poplatky.

Z pravidla jsou rozlisovany platby v EUR v ramci EU (SEPA nebo TARGET2 - vysvetleni v mem clanku - http://www.mesec.cz/clanky/jake-jsou-rozdily-mezi-platbou-sepa-a-target2/ ), ktere jsou o neco levnejsi (zpravidla za pausal kolem 200 Kc) a ostatni zahranicni platby (v jine mene nez EUR a mimo uzemi EU), kde je to kolem 1 procenta z platby s minimalni a maximalni hranici.

Jsou banky, ktere maji nektere zahranicni platby zlevnene nebo zdarma:
    FIO - 1 EUR prichozi, 2 EUR odchozi, platby v ramci Slovenska uplne zdarma, ale FIO umi jen TARGET2 platby, coz je nekdy problem pri styku s nekterymi nemeckymi bankami, zejmena temi, ktere provadi zahranicni styk pres Deutsche bank (tedy skupina Volksbank a Raiffaisenbank - vsechny takove ty nemecke druzstevni banky)

mBank - zdarma prichozi i odchozi SEPA, nema ovsem EUR ucet

Zuno - vsechny prichozi zahranicni platby zdarma a to nejen EUR. Odchozi EUR platby jsou zdarma jen u PLUS uctu a jen z CZK uctu

Citibank - u nekterych tarifu ma vsechny prichozi zahranicni platby zdarma.

Pokud bych mohl doporucit, zvolil bych ucet u nejake banky v zemi, kde je euro nadrodni menou, napr. v Nemecku VR Bank Zittau. Maji cesky mluvici bankere, ucet neni sice zcela zdarma, ale je levny. Pripadne saldo (prebytky, nedostatek EUR) bych vyrovnaval pres devizovou spolecnost - maji daleko lepsi kurzy, nez jakakoliv banka a nektere i zcela bez poplatku, napr. pred chvili jsem posilal 66 EUR do Nemecka pres Easychange a neplatil jsem zadny poplatek. Pokud pujde o vyssi obraty, doporucil bych uzavrit smluv vice a pred kazdou platbou vyjednavat o kurzu.
    Zajimava muze byt i devizovka Citfin, kde ma kazdy klient svoje cislo uctu. O devizovkach jsem psal radu clanku, posledni zde:
    http://trhy.mesec.cz/clanky/prisnejsi-podminky-procistily-trh-devizovych-spolecnosti-nektere-neprezily
    NELDE
    NELDE --- ---
    Spíš co http://www.erbank.cz/ - Evropsko-ruská. Koukal jsem,, že nabízí účty v EUR a byla na seznamu bank s hodně dobrými kurzy. Ale má poplatky za výběr hotovosti, takže spíše pro platby v obchodech,
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    FLAD
    FLAD --- ---
    BEBERA: Equa - výběr z bankáče za 9 Kč a karta v EUR. Podmínka je 100k na depozitech nebo 10k kreditní obrat měsíčně.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BEBERA: fio ma eurovy ucet, ale nevime jestli ti k nemu primo daji kartu, pokud ne tak by si si nepomohla.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ADAM: diky, taky se podivam...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ANDY_WARHOL: NELDE: diky. Ta Mbank nevypada moc dobre, vzhledem k jejich horsimu kurzu. Pri vetsich castkach to uz je znatelne :( Zkusim se mrknout na Fio...
    ADAM
    ADAM --- ---
    BEBERA: moneybookers, axa - ta sice nema eura, ale zato velmi vyhodne kurzy
    NELDE
    NELDE --- ---
    BEBERA: V Rusku asi můžeš použít standardní karty. Poplatky budou trojí - za výběr, konverzi na ruble a správu účtu doma. Asi bych šel cestou banky, která ti dá k Euro účtu platební kartu, což nevím jestli nějaká česká dělá. Ale možná ti to udělá Fio.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BEBERA: mbank ma zadarmo vybery v zahranici nad sto euro, aspon v nemecku mi to funguje.
    eura si k nim posilat muzes, ale vzdy ti je zkonvertuji na koruny, nemaji dosud euro ucet.
    to uz musis zvazit zda se ti to vyplati.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mohl byste mi nekdo poradit osobni/sporici bankovni ucet s co nejnizsimi naklady, kam by bylo mozno posilat eura a platit kartou/vybirat penize z bankomatu v Rusku? Pricemz to nemuze byt primo rusky ucet...
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    ahoj,
    chcete nekdo 150kc za doporuceni equabank?
    diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam