• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Pokusím se to trochu rychloshrnout (všechny účty mají vedení zdarma a zdarma bezhotovostní příchozí a odchozí transakce v rámci ČR, je-li uvedena karta, je rovněž zdarma):

Air Bank - tarif "Malý" - všechny výběry z vlastního bankomatu (výhodou je možnost volby bankovek, je to ale funkce bankomatu, funguje to i s jinou kartou) zdarma, naopak z cizích je placeno (tuším 25 Kč), zdarma jsou výběry u Velkého tarifu (ale zase nejen v ČR, ale i v zahraničí), ale ten stojí stovku na měsíc. Kurzy při platbě v cizí měně nic moc. Internetové bankovnictví mi moc nevyhovuje, přijde mi pomalé (asi je napsané v JAVA), značnou část obrazovky zabírají ovládací prvky, pro samotné pohyby na účtu zbývá málo místa, vejde se tam max 10 pohybů
    Líbí se mi možnost volby jména + hesla, ale jsou tam podmínky (jméno i heslo minimálně 8 znaků, heslo musí obsahovat velká i malá písmena a číslici), po změně hesla se není možné vrátit k již použitému
    Karta Mastercard embossovaná.

Equa - je podmínka buď obrat na účtě 10 000 Kč, nebo celkový objem prostředků (běžný, spořicí, termíňák) 100 000 Kč. Všechny výběry z bankomatů v ČR zdarma, v zahraničí za velmi rozumných 9 Kč (běžně si banky účtují kolem 100 Kč), v rámci té bídy co na trhu je, celkem rozumné kurzy cizích měn (lepší než Air), Internetové bankovnictví mě přišlo celkem slušné (ale na FIO nemá :) ). Osobně nevěřím, že "business model" Equa je udržitelný a očekávám nějaké změn (odchod z trhu, změna podmínek), nedoporučil bych tak nikomu, kdo má problém občas změnit banku.
    Aktuálně je akce na získání pětikila - http://www.mesec.cz/aktuality/equa-znovu-laka-zakazniky-pres-slevovy-portal/
    Je částečná možnost volby uživatelského jména (musí to být číslo, písmena nejsou povolena), heslo musí splňovat podmínky složitosti jako Air Bank.
    Karta MasterCard embossovaná.

FIO - dle mého subjektivního názoru nejlepší internetové bankovnictví u nás. Rychlé, jednoduché (někomu může připadat trochu archaické, ale to mě právě vyhovuje) a přitom s celou řadou možností nastavení pohledů (kdo chce, využijí, kdo nechce, toho to neobtěžuje).
    Je možné udělit k účtu různá práva různým osobám - nahlížení, podepisování, zadávání transakcí, každá osoba může mít k účtu vlastní jméno + heslo.
    Unikátem mezi ostatními bankami je naprosto svobodná volba jména + hesla a to zcela bez podmínek, takže klidně uživatelské jméno Pepa a heslo pepa :).
    Neomezená historie transakcí (mám účet od roku 2006 a kdykoliv se můžu podívat až sem, krásně je možné vypsat si všechny transakce na 1 stránku a hledat pomocí CTRL+F.
    Za peníze jsou možné notifikace přes SMS, zdarma notifikace jako e-mail - chodí jako čistý text, takže je možné si je přesměrovat na mobil a mít tak to samé jako SMS, ale zdarma.
    Je volba mezi MasterCard embossovanou a Maestro neembossovanou. Je možné si jednu nechat vydat k běžnému účtu a druhou ke spořicímu. Zdarma jsou i karty pro disponenty.
    FIO má zdarma nejen platby v rámci ČR, ale i v rámci Slovenska (automaticky má každý účet i slovenský "alias", pro zaslání ze Slovenska se tak tváří jako plnohodnotný slovenský účet). Má i velmi levné europlatby (50 Kč odchozí, 25 kč příchozí). Kurzy má průměrné
    10 výběrů v měsíci z vlastních bankomatů zdarma, vklady a výběry (nad 1000 kč) na přepážce zdarma. Za každé 4000 Kč utracené kartou je 1 výběr z cizího bankomatu v ČR zdarma. Nemusí být uskutečněn ve stejném měsíci, je možné si je "spořit" až do počtu 5 ks a neomezeně převádět do dalších měsíců.

GE - karta MasterCard embossovaná, nejsem si jist, možná dávají na požádání i Maestro. Výběry z vlastních bankomatů zdarma. IB také není úplně špatné

ING - jen spořák, kartu neumí. Má ale zablokované zahraniční transakce, pojistka proti "vtipálkům", kteří mohou ze zlomyslnosti poslat pár 1 centových plateb :). Já mám jako "univerzální příjmový účet". Kdybyste si někdo zakládal, rád pošlu "doporučení" (dostanu 3 stovky), vy dostanete na 5 měsíců vyšší úrok

mBank- embossovaná Visa. IB považuji za jedno z lepších (jednodušších, rychlejších).
    Unikátní možnosti nastavení limitů na kartách - pokud se správně pracuje s limity, jsou karty prakticky nezneužitelné. Nevýhodou jsou nevýhodné kurzy při platbě v cizí měně.
    Výběry v zahraničí nad 2500 Kč zdarma, v tuzemsku první 3 výběry z jakéhokoliv bankomatu za 9 kč, čtvrtý a další za 35 kč. První tři výběry mohou být i zdarma při obratu na kartě 2, 3 nebo 4 tisíce.
    Zdarma jsou i SEPA platby (platba do zemí EU v EUR) a to odchozí i příchozí.
    Pokud bude mít někdo zájem, pošlu "doporučení", oba vyděláme 500 Kč.

Poštovní spořitelna - podmínka průměrného zůstatku 15 000 Kč. Všechny výběry z bankomatů ČSOB zdarma, ostatní za 30 Kč. Kartou si nejsem jist, já měl Visa Electron, ale už účet delší dobu nemám. Internetové bankovnictví stejné jako ČSOB (jen v červené barvě místo modré - jde změnit), přišlo mi pomalé, má ale více funkcí než je běžné, umí dobíjet mobily, PaySec, ČSOB má smlouvy s velkými firmami, které umí poslat fakturu přímo do IB a klient pak zaplatí 1 kliknutím, připravuje se integrace elektronického podpisu.

Wüstenrot - běžný účet nemá kartu, není z něj možné vybrat hotovost a vložit jen na jednom místě v ČR (Praha, Kavčí hory, zdarma, zkoušeno). Jen jako doplněk spořáku pro obejití omezení na 3 transakční účt

Zuno - u základního účtu 1 výběr bankomatu Rajfky (nad 1000 Kč) zdarma. Internetové bankovnictví mi připomíná Air Bank. Rovněž pomalé, asi JAVA.
    Všechny příchozí transakce včetně zahraničních (a to nejen SEPA, ale skutečně všechny) zdarma, to umí u nás pouze ještě Citi a to jen u některých tarifů.
    U placeného účtu PLUS (69 Kč, při objemu prostředku 200 000 Kč, nebo obratu na kartě 5000 Kč) je zdarma, má všechny výběry z bankomatů Rajfky (nad 1000 Kč) zdarma a zdarma i odchozí SEPA platby. U účtu PLUS je i zdarma kontokorent do 2499 Kč a to včetně úroků!
    Pokud bude mít někdo zájem, pošlu doporučení, oba vyděláme 300 Kč
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    PATRIKCHRZ: Já jsem ulovil jednoho a slečnu na pobočce jsem ukecal, ať mi uloví druhého a bylo. :-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DARUMA: Jo proč ne. Jen to chce "ulovit" další dva lidi - případně se ulovit nechat. Viz
    Genius Gratis. Nový účet úplně zadarmo hraje hru Lovec a Kořist - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/clanky/genius-gratis-novy-ucet-uplne-zadarmo-podle-hry-lovec-a-korist/

Prý ale není potřeba tuto podmínku splňovat v pobočkách GE v areálech obchodních domů Globus.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    A co účet u GE Génius Gratis?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    VXP: Byl jsem na mobilu, teď jsem se podíval.
    Tyhle srovnávače mají jednu velkou vadu - počítají s tzv. průměrným klientem, resp. s průměrným chováním. Nepočítají s tím, že se klient přizpůsobuje ceníku účtu, tedy že když bude mít drahé výběry z cizího bankomatu, tak bude vybírat více z vlastního, klidně "do foroty" (např. cestou z práce či do práce), případně že si založí více účtů a u každého bude využívat jen to, co je pro něj výhodné.
    Já mám účty u Air, Axa (končí), Fio, GE, ING, mBank, Poštovní spořitelny, Wüstenrot a Zuno, kreditku o Citi a dále mám zažádáno o kreditku u Rajfky a uvažuji o znovuzaložení Equa (měl jsem, zrušil jsem).
    Podle všemožných srovnávačů bych měl platit tak tisícovku měsíčně a přitom nejen, že neplatím nic, ale ještě navíc dostávám - úroky, bonusy (jen Citi mi za minulý měsíc připsala 2 tisíce na bonusech).

Proto jsem se z tazatelky snažil dostat bližší údaje, protože žádná tabulka není schopna pojmout reálné chování uživatele - příklad jsou ty bankomaty. Když uvede, kde bydlí, můžu se podívat, jaké jsou v okolí bankomaty a pokud jí opravdu půjde o každou korunu, může si pár kroků zajít a vybrat "z toho správného". Nebo naopak nebude chtít přemýšlet, ze kterého to bankomatu vlastně vybírá, zvolí mBank či Equa, ale zase narazí na jiné omezení (např. nemožnost vložit či vybrat peníze na pobočce), atd.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Ano, je to tak, také mě to vadí. Bohužel tímto způsobem se často jde dostat na nižší cenu, než kdekoliv jinde, takže kdo na to má nervy, tomu se to vyplatí.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Po zkušenostech s firmama, které nabídnou lepší cenu, jen když člověk opravdu odchází (pošle výpověď) je moje doporučení odejít tak jako tak - tohle mají nabízet průběžně a ne jen, když někdo odejde. A proč chtít slevu, když jiné banky dají totéž zdarma?
    Navíc u většiny takových nabídek je to jen dočasně, pak člověk musí znovu "odejít". Nemluvě o tom, že konkurence je mnohdy lacinější i bez "super"-nabídky (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    LAIT: Oni něco nabídnou, až budeš ten účet rušit, zrovna je na toto téma (zvýhodnění nových a odcházejících zákazníků debata na FB motejlek.com https://m.facebook.com/...&refid=28&_ft_=qid.5887848341898207455%3Amf_story_key.-6543664488466684267
    VXP
    VXP --- ---
    NELDE: PATRIKCHRZ: a co kdyby jste se podivali na ten muj odkaz? :-)

tam staci vyplnit co potrebuje od bankovniho uctu a vyplivne ji to vysledek

LAIT: jak se to rika... za blbost se plati ;) zrovna sporitelna je hrozna zlodejska instituce
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Ona i ČS umí účet zdarma :)
    Osobní účet České spořitelny po roce: Za věrnost bance slevy - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/clanky/osobni-ucet-ceske-sporitelny-za-vernost-slevy/
    NELDE
    NELDE --- ---
    LAIT: Na platby přes internet je hodně dobrá mBank - je možné nastavit limity podle potřeby. Na výběry je asi nejlepší Equa - výběry v libovolném CZ bankomatu zdarma (jak má nastavované limity nevím). Jinak já také v Online 24 dával jednorázové (byly lacinější - jednak za kus a jednak za změnu). Tohle už u mBank nedělám - je to bez poplatku, optimálně přes Inkaso. Jinak pokud to jde dát přes SIPO, tak uvažuj o Citi Life kartě, kde ti vrací peníze za platby - včetně SIPO.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    LAIT: Bezplatné bankovní účty jsou moje doména, před 2 lety jsem na toto téma napsal článek: http://www.mesec.cz/clanky/vyberte-si-bezpoplatkovy-bankovni-ucet-zadarmo-na-miru/ a většina věcí stále platí.
    Jak píše kolega, uveď více údajů, např. Jak často vybíráš z bankomatu, kolik za měsíc máš obrat na kartě, případně kde bydliš (kvůli dostupným bankomatům). Pak můžeme něco vybrat.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Někdo tady před časem poptával "podúčty". Equa má "kategorie" a možnost přiřadit každé platbě kategorii (dokonce i příchozím - nastavení pravidel). Vypadá to hodně jako podúčty.
    NELDE
    NELDE --- ---
    LAIT: Účet plus platby zdarma (příchozí, odchozí, trvalé, inkaso) nabízí několik bank (mBank, Fio, Equa, Zuno) plus několik dalších to má jako produkt. Co rozhoduje ve výběru jsou další služby - hlavně karty a jejich druhy, nastavení limitu karet, výběry z bankomatu doma a i v zahraničí, kurzy měn, pohodlnost internet bankingu (a mobile bankingu), vklady v hotovosti, atd. Pokud chceš radu, tak napiš jaké všechny transakace typově užíváš. Pokud nic z toho, můžeš jít do kterékoli z těch 4 na "zkoušku" - vzhledem k provozu zdarma tě to bude stát jen tvůj čas na podepsání smlouvy a vyzkoušení si.
    STOURAL
    STOURAL --- ---
    ROTTWEILER: Ano, jde to i ke spořícímu účtu.
    STOURAL
    STOURAL --- ---
    ROTTWEILER: Zeptám se.
    STOURAL
    STOURAL --- ---
    PATRIKCHRZ: Také od 15.6. Jak říkám, kartel:-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    PATRIKCHRZ: Tak to netvralo ani těch 14 dní :(
    Equa bank snižuje úrok na spořicích účtech - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/aktuality/equa-bank-snizuje-urok-na-sporicich-uctech/
    ROTTWEILER
    ROTTWEILER --- ---
    STOURAL: Jde ho mít i ke spořícímu účtu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam